spot_img
10.1 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Peste 90% din sibieni vor plăti taxa de salubritate mărită. Mulţi şi de 3 ori!

Știri din Județ

Publicitate

Noul Regulament privind colectarea deşeurilor din Sibiu impus Primăriei spre consultare publică, de ADI-ECO, stipulează aşa cum SIBIU INDEPENDENT a arătat în decembrie introducerea taxei pentru salubritate pe locuinţă şi nu pe persoană, ca până acum.

Am cerut Primăriei Sibiu să ne pună la dispoziţie o evidenţă cu câte locuinţe au fost declarate la salubritate în 2020 şi câte persoane au fost declarate. Din tabelul datat 30 septembrie 2020, reiese că numărul de locuinţe corespunde în mare proporţie cu evidenţa Primăriei. Nu şi locuitorii! Doar 55% din locuitorii care apar la Evidenţa Populaţiei în oraş, apar şi la salubritate. Legal, Primăria Sibiu nu poate cere datele de la Evidenţa Populaţiei pentru a compara situaţiile. Aşa s-a ajuns la taxa pe locuinţă, pentru a respecta legislaţia europeană şi românească în vigoare.

Doar că pentru a acoperi costurile cerute de SOMA SA pentru colectarea deşeurilor şi taxele aferente, ADI-ECO a impus primăriilor din sudul judeţului, inclusiv municipiul Sibiu, tarife mult mărite.

45% din sibieni vor plăti de 3 ori mai mult

Conform datelor din 2020 ale Primăriei Sibiu (vezi tabel) majoritatea sibienilor au declarat că în locuinţele lor nu stă nimeni sau 1-2 persoane. Aceştia reprezintă peste 77% din totalul locuinţelor. Aceştia plăteau 11 lei de persoană pe lună. La locuinţele goale plăteau o persoană.

Tabel cu numărul de locatari declaraţi de sibieni per locuinţă în 2020

Peste 45% din sibieni declarau 0 sau 1 persoană, deci plăteau 132 de lei pe an salubritatea. Din 2021 vor plăti 430 de lei pe apartament. Cei care au declarat două persoane plăteau 264 de lei pe an şi vor plăti acum 430 de lei pe ani. Scăderile de tarif apar doar la familiile cu 4 sau mai multe persoane. Dar aceştia reprezintă doar 9% din populaţia declarată anul trecut.

Pensionarii direct afectaţi

Mărirea taxei de salubritate prin introducerea ei pe locuinţă va afecta mai ales pensionarii. Sibiul are o structură a populaţiei îmbătrânită cu mulţi pensionari care locuiesc singuri sau în cuplu în casele lor. Aceşia vor trebui să plătească după aprobarea noului Regulament la finele lunii ianuarie de 3 ori mai mult pentru salubritate, adică 430 de lei pe an. Peste plata impozitelor pe casă şi teren. Conform ultimelor statistici, aproximativ 22% din sibieni au peste 60 de ani.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda