spot_img
14.3 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Daniela Cîmpean mesaj dur la adresa conducerii DGASPC Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

În şedinţa Consiliului Judeţean Sibiu de astăzi, Adrian Echert, consilier judeţean USR-Plus, a întrebat conducerea instituţiei de ce acum în plină campanie cerută de UE de desfiinţare a centrelor rezidenţale încă nu sunt făcute căsuţele de tip familial. Daniela Cîmpean a punctat că transferul copiilor din centre rezidenţiale şi în căsuţe de tip familial era în atribuţia DGASPC Sibiu. „Judeţul Sibiu, la acest capitol, nu se poate mândri că a făcut paşi în această direcţie. (…) La Sibiu această chestiune a fost preluată de Consiliul Judeţean, văzând modalitatea destul de lentă în care se mişcă în această direcţie DGASPC. Am pregătit pentru linia de finanţare deschisă documentaţii, am identificat terenuri. Am apelat la DGASPC-uri din ţară care s-au mişcat mai rapid. Nu este atributul nostru, dar am preluat aceste atribuţii tocmai pentru a rezolva cât mai eficient problemele cu care se confruntă DGASPC Sibiu”, a declarat Daniela Cîmpean, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu. De altfel, pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului Judeţean Sibiu au existat mai multe proiecte de hotărâri pe tema descentralizării sitemului de protecţia copilului.

Beatrice Ungar, consilier judeţean FDGR a intervenit pe subiect, în calitate de membră a comisiei care a evaluat în mandatul anterior activitatea managerului DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan. Raportul comisiei a fost folosit la evaluarea managementului. Cîmpean a spus că raportul a fost contestat în instanţă de directorul Vîlsan, care a câştigat.

Centrele de plasament din judeţul Sibiu vor fi desfiinţate conform reglementărilor europene şi naţionale. Dar, din cauza lipsei căsuţelor de tip familial din judeţ, consilierul jdueţean USR-Plus Anca Nicoleta Mălaiu a punctat că mulţi copii din centrele din Sibiu vor fi duşi în căsuţe de tip familial din alte judeţe din ţară. Ea a cerut amânarea procesului de desfiinţare a centrelor de plasament până la construirea căsuţelor de tip familial. Daniela Cîmpean a dat asigurări că aceşti copii vor merge în căsuţe de tip familial în alte judeţe. Motivaţia mutării în alte judeţe a copiilor este argumentată de Daniela Cîmpean din cauza întârzierilor mari cu care DGASPC Sibiu a pus în aplicare acest program european de dezinstuţionalizare a copiilor din centre. Vlad Vasiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu a dat asigurări că există un calendar de închidere a centrelor şi copiii beneficieri nu vor pleca în alte judeţe, ci vor trece treptat în căsuţele de tip familial din judeţ, pe măsură ce se construiesc. Totuşi el a spus că vor fi afectaţi angajaţi din DGASPC de aceste închideri. Din dezbaterea din cadrul şedinţei nu a reieşit clar dacă aceşti copii nu vor pleca şi în alte judeţe, în caz că aceste căsuţe de tip familial din judeţ nu vor fi finalizate la timp.

Laura Barac, consilier judeţean PSD a întrebat dacă este vorba de un management defectuos al DGASPC Sibiu care a dus la această situaţie. Daniela Cîmpean, susţinută de consiliera judeţeană Beatrice Ungar au afirmat răspicat: DA! Laura Barac a punctat că acest management defectuos cu privire la gestionarea descentralizării centrelor afectează şi foarte mulţi angajaţi din sistem care urmează să fie concediaţi. Daniela Cîmpean şi Vlad Vasiu au prezentat exemple de centru de palsament cu 3 beneficiari şi peste 20 de angajaţi. Sau centre cu 4 bucătari la 30 de copii.

Dana Morăraş, consilier judeţean PSD, a venit cu o serie de precizări punctuale din activitatea centrelor DGASPC şi lege. Ea a remarcat că nu este clar dacă beneficiarii vor pleca sau nu din judeţ. De asemenea ea a spus că ştie că vor fi concediaţi din centre nu doar personal administrativ, ci şi educatori şi personal care lucrează direct cu copii.

Daniela Cîmpean a anunţat un grup de lucru condus de vicepreşeditnele Vlad Vasiu care se va ocupa de acestă temă. Mai mulţi consilieri s-au înscris în grupul de lucru care se va ocupa cu reorganizarea centrelor de plasament.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului