6.2 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

15 ani de la inaugurarea Hotelului de gheaţă de la Bâlea Lac

Știri din Județ

La 1 februarie 2006, în inima munţilor Făgăraş, la Bâlea Lac (judeţul Sibiu), la peste 2.000 de metri altitudine, a fost inaugurat primul hotel de gheaţă din sud-estul Europei.

Potrivit unui documentar realizat de Agerpres, hotelul a fost construit integral din zăpadă şi din blocuri de gheaţă extrase din cel mai mare lac glaciar al Munţilor Făgăraş, Bâlea Lac, potrivit site-ului dedicat, https://hotelofice.ro/. Blocurile de gheaţă ajung la dimensiunea de 70 de centimetri şi cântăresc aproape 70 de kilograme. Se montează sute de astfel de blocuri de gheaţă şi se fixează cu apă şi zăpadă pentru ca hotelul să fie trainic, chiar dacă acesta rezistă o perioadă scurtă din an, circa trei luni. În mai puţin de o lună, „artiştii” gheţii reuşesc să înalţe un cămin pentru iubitorii de iarnă, munca lor fiind răsplătită prin vizita turiştilor, hotelul primind peste 8.000 de oaspeţi anual, notează sursa citată.





Hotelul are, de obicei, mobilier din gheaţă, paturi din gheaţă acoperite cu piei de animale, saltele moi şi lenjerii de pat călduroase, saci de dormit. De asemenea, deţine un bar de zi unde clienţii sunt serviţi în pahare de gheaţă, precum şi un restaurant cu mese şi scaune, bineînţeles tot din gheaţă. Lumina este asigurată cu lămpi fluorescente.



În fiecare an proiectul abordează o nouă temă transpusă şi adusă la viaţă de artiştii gheţii care reuşesc să transforme hotelul de gheaţă într-un unicat. Tema este transpusă atât în decorul camerelor, al restaurantului („Ice Restaurant”) şi al barului („Ice Bar”) sculptat în gheaţă, cât şi în suita de evenimente organizate în jurul său. În timp, a apărut chiar şi un „Winter Park”, pentru amatorii de schi şi snowboard. De-a lungul timpului, mai multe vedete au vizitat hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac. Printre acestea se numără Maia Morgenstern, Jean-Claude Van Damme, Helmut Duckadam sau Ovidiu Lipan.



Hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac face parte dintr-un ansamblu de clădiri de gheaţă care mai cuprinde, pe lângă corpul central şi igluurile cu spaţiile distincte de cazare, şi o biserică de gheaţă. Aceasta este construită lângă hotel, iar modelul său este preluat de la vechea Biserică de la Malancrav. Altarul este decorat cu sculpturi în alto-relief din gheaţă.

Accesul la Complexul de la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina, deoarece drumul naţional DN7, Transfăgărăşanul, este închis iarna.





În 2006, în anul inaugurării, directorul hotelului, Arnold Klingeis, remarca pentru AGERPRES unicitatea hotelului „în România, iar clienţii noştri cumpără, practic, o experienţă fără egal. Noi vindem prin acest hotel din Bâlea ideea de supravieţuire şi oferim altceva decât ceilalţi hotelieri”.

Pentru inaugurarea oficială am pregătit un meniu special, practic este vorba de o hartă internaţională culinară, clienţii se vor bucura de delicatese care se servesc pe toate continentele. Vom aduce un maestru bucătar din străinătate, pentru ca nivelul serviciilor oferite să fie la standarde internaţionale„, puncta, cu acel prilej, directorul primului hotel de gheaţă din România.



Turiştii au avut parte de paturi matrimoniale din gheaţă, acoperite cu blană de miel. Masa şi scaunele erau, de asemenea, sculptate în gheaţă. Iluminatul în interior era asigurat cu lămpi fluorescente, iar vesela şi paharele personalizate pentru un decor îngheţat. Hotelul avea atât bar, restaurant, dar şi discotecă, toate desigur, din gheaţă, iar toate cocktailurile s-au servit doar cu gheaţă.


Temperatura în camere va varia între minus 2 şi plus 2 grade, în funcţie de numărul de persoane aflate în incintă”, preciza Arnold Klingeis. Pentru o noapte de cazare în hotelul de gheaţă, tariful era, la nivelul anului 2006, de 69 de lei pentru o persoană, un cuplu plătind 138 lei.

„Ice Hotel” Bâlea Lac este primul hotel de gheaţă din România, asemenea hoteluri mai există în ţările scandinave, în Canada şi în Japonia.







* * *

Construcţia în iarna 2020/2021 a hotelului de gheaţă este incertă, din cauza încălzirii globale şi a pandemiei de COVID-19, au anunţat iniţiatorii proiectului. „Pandemia mondială provocată de COVID-19, precum şi schimbările climatice, tot mai serioase în ultimii ani, au creat mari probleme celor ce se ocupă de Proiectul de Marketing Turistic ‘Hotel of Ice Bâlea Lac’. Având în vedere situaţia complicată, luând în considerare toate aspectele organizatorice şi logistice, reprezentanţii societăţii ce construieşte şi administrează hotelul de gheaţă din căldarea glaciară a lacului Bâlea au decis să amâne, cel puţin pentru moment, lucrările de edificare a celui de-al şaisprezecelea inedit hotel”, potrivit unui comunicat din 15 decembrie 2020 al celor responsabili de amenajarea hotelului. Organizatorii proiectului menţionau că decizia privind începerea ridicării în acest sezon a hotelului de gheaţă va fi luată la începutul anului 2021, fiind posibil să se opteze pentru o construcţie de dimensiuni mai reduse.




În primii 14 ani, construcţia Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac a început în primele zile ale lunii decembrie, iar turiştii începeau să fie cazaţi în camerele ineditului hotel în ajunul sărbătorii Crăciunului. În sezonul 2019-2020, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, cu temperaturi foarte ridicate faţă de normalul perioadei, echipa proiectului a decis ca lucrările de construire a Hotelului de Gheaţă să fie amânate până în luna ianuarie. Ulterior, responsabilii proiectului au înlocuit hotelul cu „Igloo Village”, o formă uşor adaptată a obiectivului.

* * *




Unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din România este lacul glaciar Bâlea din Munţii Făgăraş, judeţul Sibiu, situat la o altitudine de 2.034 m. Lacul are 360 m în lungime, o suprafaţă de 4,65 ha şi o adâncime de 11,35 m. Lacul Bâlea şi o suprafaţă de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate, în 1932, rezervaţie ştiinţifică, potrivit www.balea-turism.ro. Rezervaţia cuprinde numeroase plante rare, amintim aici floarea de colţ, şi specii de animale ocrotite: capra neagră, râsul, acvila de munte. Lacul Bâlea se află la o distanţă de 77 km de oraşul Sibiu, 68 km de Făgăraş şi la 85 km de Curtea de Argeş, accesul se poate realiza prin faimosul Transfăgărăşan, una dintre cele mai spectaculoase şosele montane din Europa. În sezonul rece, Valea Bâlea, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac (3.700 m), se poate traversa doar cu telecabina situată în imediata apropiere a cabanei Bâlea Cascadă (1.234 m altitudine), conform www.balealac.ro.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: România cu frumusețile ei

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

SIBIU: Primăria bagă bani în stâlpi de informare