spot_img
8.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Sibieni prinşi în coşmarul din Mexic

Știri din Județ

Publicitate

Presa centrală a relatat astăzi drama trăită de peste 80 de români în diferite aeroporturi din Mexic. Printre ei se numără şi sibieni.

Printr-o postare publică pe Facebook, Oana J. din Sibiu anunţă în această seară prietenii şi rudele că se întoarce, în sfârşit, acasă: „După două zile de semi-coşmar suntem acum în drum spre România„.

Românii ajunși de sâmbătă în Mexic au fost sechestraţi în aeroporturi şi li s-au reţinut paşapoartele şi telefoanele mobile. Apoi li s-a pus în vedere să părăsească ţara. „Fără telefon, fără bagaje şi despărţită de soţ, am cunoscut oameni faini, am ascultat poveşti de viaţă şi ne-am îmbărbătat unii pe alţii” relatează sibianca pe Facebook. Ea spune că a fost ajută de un necunoscut să ia legătura cu familia de acasă, deşi acesta risca mult astfel. „Sperăm ca nimeni să nu treacă prin asta vreodată!” a concluzionat sibianca Oana J., aflată acum în avion spre România.

Alin Burcea de la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a declarat pentru AGERPRES despre situaţia din Mexic: „Din punctul meu de vedere şi al colegilor mei, este un abuz. Este o bătaie de joc la care Mexicul ne supune cam din doi în doi ani. Noi pornim de la premisa că este o ţară civilizată, dar, prin ceea ce face şi măsurile abuzive pe care le ia la frontiere, demonstrează că nu este. Pentru că nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Astăzi sunt aproximativ 80 de turişti, atât grupuri organizate cât şi turişti individuali, în Cancun, care sunt pur şi simplu sechestraţi, băgaţi într-o cameră. Tuturor turiştilor români li se iau paşapoartele şi telefoanele mobile, ca să nu poată comunica, şi îi ţin închişi intr-o cameră, după care, după diverse criterii, unora le dau drumul să intre în ţară, şi altora le spun să plece înapoi. Înţeleg că este un caz în care o familie a fost ruptă în două, soţia şi copilul au fost trimişi acasă şi soţul a primit acceptul de a intra, nişte aberaţii. Este vorba despre un ordin în ceea ce îi priveşte pe români, pentru că pe toţi românii din cursa de Lufthansa i-a luat într-o parte, deci este legat strict de români„.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat părţii mexicane „asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual, în caz contrar existând riscul ca astfel de cazuri să inducă ideea unei abordări discriminatorii”. Ministerul român precizează că 50 de cetăţeni români se află în continuare în aeroportul din Cancun, în aşteptarea curselor de retur, iar o echipă desemnată de consulul onorific al României din acest oraş s-a deplasat la aeroport în vederea furnizării de alimente şi apă pentru cetăţenii români. Acestea au fost preluate de către funcţionarii din cadrul aeroportului şi vor fi distribuite cetăţenilor români.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri