10.7 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

BILANŢ: Deşi afectat de pandemie, Muzeul ASTRA a atras peste 300.000 de oameni

Știri din Județ

Muzeul ASTRA din Sibiu a înregistrat 313.544 vizitatori/ beneficiari de programe culturale în anul 2020.

,,Anul 2020 a marcat profund activitatea și dinamica de vizitare a Muzeului ASTRA, dar în jurul acestuia se află o comunitate puternică pentru care Muzeul s-a dovedit a fi indispensabil. Pandemia cauzată de COVID-19 ne-a convins că cea mai bună strategie este adaptarea și, indiferent de greutăți, suntem datori să continuăm să oferim servicii și programe culturale diverse și de cea mai înaltă calitate. Această capacitate de adaptare de care colectivul Muzeului ASTRA a dat dovadă în acest an dificil ne-a dovedit reziliența, adevărata forță a unei instituții culturale mature, puternic consolidată și extrem de apropiată de publicul său. Suntem optimiști și încrezători că în 2021, odată ce vaccinarea va crește mobilitatea oamenilor și Muzeul ASTRA va înregistra cifre de vizitare mai mari atât din turismul intern, dar și prin revenirea turiștilor străini.” , a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Întrucât anul 2020 a fost unul pandemic, marcat de rigorile impuse de răspândirea virusului SARS-CoV-2, instituția a fost închisă publicului vizitator în perioada stării de urgență (12.03.2020 – 15.05.2020), dar și a carantinării municipiului Sibiu (15.11.2020-14.12.2020). Practic a fost redusă perioada de vizitare la aproximativ 75%, însă în tot acest timp ne-am adaptat/ conformat normelor sanitare pe care le recomandă autoritățile în combaterea pandemiei COVID-19. Deși a fost un an dificil și provocator, Muzeul ASTRA a reușit prin programele inedite organizate în aer liber să genereze venituri proprii de 3.288.061 lei obținând, totodată, fonduri nerambursabile în valoare de 1.900.000 lei. Vorbim despre 2 proiecte finanțate prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul programului RO-CULTURA, 1 proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman, 1 proiect finanțat în cadrul programului Erasmus+ și un proiect finanțat în cadrul programului Europa Creativă (valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil aferent proiectelor menționate anterior este de peste 10 milioane de lei).

Ediția cu numărul 27 a festivalului de film documentar ASTRA Film Festival s-a derulat în premieră în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului în perioada 4 -13 septembrie. A fost un eveniment organziat în conformitate cu normele sanitare de combatere a pandemiei de COVID-19. Au fost 10 seri de film, 8 locatii în aer liber si 50 de filme urmărite inclusiv din bărci, pe lacul din Dumbravă.

Una dintre componentele de bază a Muzeului ASTRA în anul trecut, a fost cea educațională. 10.472 de copii au participat la activitățile de educație muzeală și interpretare patrimoniu – ateliere meșteșugărești (țesut, confecționat opinci, olărit, tâmplărie, morărit, împletit fibre vegetale), ateliere gastronomice , ateliere interactive artistice, trasee de tip quiz și treasure hunt, iar pentru cei mai mici dintre vizitatori am pregătit parcursuri motrice, desenate pe aleile din Muzeu.

În ceea ce privește Departamentul Conservare Restaurare – Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, au fost efectuate 23 lucrări – intervenții de restaurare monumente, 6 lucrări de reconstrucții monumente, 4 lucrări de demontări și transferuri monumente, 286 de obiecte au fost restaurate. De altfel, o amplă operațiune de restaurare a început la Muzeul ASTRA în 2020. Este vorba despre restaurarea Bisericii din Vința, un lăcaș de cult care poartă spiritul unei comunități din Munții Apuseni . Biserica poartă amprenta lui Simion Silaghi-Sălăjeanu, pictor muralist și pictor de icoane pe lemn. La restaurarea Bisericii din Vința au participat 21 restauratori, 1 biolog, 1 chimist coordonați de Conf. univ. dr. Geanina Ionescu, Director Centrul ASTRA

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri