20.2 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

TURCAN: Gata cu cumulul pensie şi salar la stat

Știri din Județ

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că în cadrul şedinţei de guvern de miercuri a fost adoptat în primă lectură proiectul de act normativ privind posibilitatea continuării activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

„Pentru sectorul public există nişte reglementări specifice, şi anume: în momentul în care o persoană optează pentru prelungirea activităţii, atunci, dacă îndeplineşte condiţiile de pensionare, se suspendă dreptul la pensie. Opţiunea continuării activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecinţă, aşadar, suspendarea pensiei şi cei care cumulează în momentul de faţă pensie cu salariul la stat au obligaţia ca în 30 de zile de la publicarea acestui act normativ să-şi exprime această opţiune. Evident că angajatorii trebuie să-i informeze pe cei care în momentul de faţă se află în situaţia de cumul pensie-salariu, iar dacă nu fac lucrul acesta vor suporta consecinţe sub formă de amendă”, a arătat Turcan, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Ea a menţionat că proiectul, în ansamblul său, se referă la persoanele care au îndeplinit vârsta de pensionare şi care vor putea opta, la cerere, să lucreze până la vârsta de 70 de ani. Turcan a subliniat că o continuare a activităţii reprezintă „o opţiune, un drept şi în nici un caz de o obligaţie”.

„Persoanele îşi pot prelungi activitatea până la 70 de ani, atât în sectorul public, cât şi în sectorul privat. De asemenea, au posibilitatea să revină asupra acestei opţiuni de a munci şi să se întoarcă la pensie înainte de vârsta de 70 de ani, iar anii munciţi în plus de persoanele care optează pentru continuarea activităţii conduc la recalcularea pensiei în sistemul public de pensii. De asemenea, aş dori să menţionez câteva detalii ale acestui proiect. Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare şi doreşte să muncească mai departe depune o cerere în sensul acesta şi această cerere este practic suficientă pentru a-şi putea continua activitatea”, a explicat ministrul.

Raluca Turcan a adăugat că proiectul de lege reglementează şi situaţia persoanelor care au calitatea de pensionar în momentul de faţă şi care pot să opteze să se reangajeze până la vârsta de 70 de ani.

Totodată, sunt prevăzute şi câteva excepţii. Astfel, persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative. De asemenea, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul III de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.

„Proiectul de lege, de asemenea, reglementează, tot din perspectiva respectării Constituţiei, şi situaţia persoanelor care în momentul de faţă se află într-un mandat definit de lege, pentru că un mandat definit de lege, aflat în desfăşurare, nu poate să fie suspendat printr-un act normativ complementar”, a spus ministrul Muncii.

Turcan a afirmat că în momentul de faţă în sistemul public există aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul, iar aproximativ 102.000 de persoane de peste 65 de ani au optat să cumuleze pensia cu salariul, atât în sistemul public, cât şi în sistemul privat.

„Aşadar, este evidentă dorinţa de prelungire a perioadei active pentru persoanele care lucrează şi în sistemul public şi în sistemul privat”, a conchis Raluca Turcan.

Sursa: AGERPRES

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri