spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Guvern liberal caut ministru

Știri din Județ

Publicitate

Premierul Florin Cîţu poate da anunţ la mica publicitate pentru un nou ministru al Sănătăţii. De la debutul pandemiei în România guvernul a schimbat 3 miniştri ai acestui domeniu cheie. Al patrulea va fi numit în curând. Asta dacă nu socotim şi interimatele asigurate ba de premier, ba de un secretar de stat. Demiterea lui Voiculescu de la Sănătate este prima mare schismă între PNL şi USR-Plus. Coaliţia scârţâia din prima zi de după alegerile parlamentare şi la casele de pariuri nu are viaţă lungă. De altfel, jocul de ping-pong cu declaraţiile între Barna şi Cîţu este încă un argument că Guvernul este în impas.

Şi în tot acest peisaj politic haotic, cu care ar fi trebuit să ne fi obişnuit după 30 de ani de sincope guvernamentale de felul acesta, mingea este ridicată la fileu, din nou, preşedintelui. Liberalii care l-au propulsat pe Iohannis la Cotroceni ascultă întru-totul de el. Sau aşa vor să lase să pară. În realitate, PNL este frământat de jocuri de putere interne datorate dorinţei unor lideri de partid de a fi urmaşii lui Iohannis la Cotroceni. Pentru că 2024 este la o aruncătură de băţ politică. Dar şi liderul USR-Plus, Dan Barna, fuge la Iohannis. Surse locale spun că astăzi cei doi s-au întâlnit la Sibiu. Probabil să îşi bea cafeaua, nicidecum să detensioneze situaţia din coaliţia de guvernare. Sau asta vrea Barna să credem. În realitate, rolul lui Iohannis în coaliţia de guvernare este esenţial. Şi cât a tot criticat el preşedintele-jucător Băsescu, a devenit şi el unul, în ultima perioadă. Şi poate nu ar fi rău pentru România să se implice chiar mai mult. Ca un bun profesor, ar trebui să îi ia de urechi pe liderii PNL şi USR puşi pe ceartă în plină pandemie şi să le arate care sunt priorităţile naţionale acum. Nicidecum scaunele de miniştrii.

Pe oricine vor numi ministru al Sănătăţii, acesta nu va avea viaţă lungă la conducere. Este o tehnică politică românească specifică de a guverna. USR-Plus a afirmat public că nu va numi un nou ministru al Sănătăţii până nu pleacă premierul Cîţu. Liberalii nu vor Cîţu să plece, cel puţin declarativ. Deşi ştiu câţiva care abia aşteaptă ca acesta să fie debarcat. Iohannis este căutat de ambele părţi să facă pace…. vorba aceea „între două …..”. În tot acest scandal politic, România este în valul 3 COVID, cu secţiile ATI pline.

Fanii lui Voiculescu sunt foarte vocali pe Facebook. La fel şi cei care îl critică. Oricine îi va lua locul va avea aceeaşi soartă. Guvernul poate da anunţ pe net şi să angajeze orice ministru al Sănătăţii: deştept, prost, înalt, scund, slab, gras, şcolit, analfabet. Sincer nu contează. Oricine va fi ministru al Sănătăţii în România va deveni ciuca bătăilor politice. Iar cine mai crede că un ministru va rezolva problemele profunde din sistemul public de sănătate, se înşeală amarnic.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri