18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

TURNU ROŞU: Singura localitate unde şedinţele de Consiliu se ţin pe email

Știri din Județ

Andreea Anghel, consilier local USR Plus în localitatea Turnu Roşu, ne-a trimis un comunicat de presă referitor la demersurile făcute de consilierii USR Plus din localitate pentru modificarea felului în care se ţin şedintele de Consiliu Local. Turnu Roşu este singura localitate din judeţ care ţine şedintele pe email. Sun pretextul pandemiei, primarul şi majoritatea din Consiliu Local au decis să desfăşoare şedinţele astfel de un an de zile. Consilierii USR-Plus precizează că aşa pot apărea ilegalităţi şi nu există nicio garanţie că cei care votează prin email sunt chiar consilierii locali aleşi. Restul localităţilor ţin şedinţele în sală sau prin videoconferinţă, unde toţi cei prezenţi pot fi văzuţi.

Redăm mai jos comunicatul USR Plus Turnu Roşu:

Suntem conștienți de impactul global al pandemiei de coronavirus care a schimbat fața întregului mapamond. Suntem conștienți de faptul ca, pentru limitarea răspândirii virusului, cu toții trebuie să fim responsabili și să limităm întâlnirile în grupuri mari de oameni, de aceea nu am insistat asupra desfășurării ședințelor de consiliu local cu prezența fizică a consilierilor și a cetățenilor interesați. Însă nu suntem de acord cu încălcarea dreptului consilierilor locali la o dezbatere reală și nici cu încălcarea dreptului fundamental al cetățenilor de a avea acces la informațiile de interes public.Art.138 alin (2) lit c) din OUG 57/2019 stipulează:“Caracterul public al ședințelor consiliului local este dat de: c) posibilitatea cetățenilor cu domiciliul sau reședința în unitatea/subunitatea administrativ-teritorială respectivă de a asista la ședințele consiliului local și/sau de a le urmări pe internet, în condițiile regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local”.
Deși aceasta e litera legii, la noi la Turnu Roșu ședințele de consiliu local se desfășoară prin e-mail!!!! Dincolo de ilarul situației, asta este și o încălcare a legii. Situația datează din cursul anului 2020. În repetate rânduri, împreună cu colegii mei, am atras atenția atât a colegilor consilieri din celelalte partide, cât si secretarului general al UAT Turnu Roșu, dna Rodica Buta, asupra faptului că încălcăm caracterul public al ședințelor și anulăm orice posibilitate reală de dezbatere între consilieri. Nu am fost luați în considerare. 
Prin urmare, am depus la începutul acestui an un proiect de hotărâre prin care am dorit modificarea ROF CL cu stipularea expresă a faptului ca ședințele să se desfășoare în sistem de videoconferință și am indicat inclusiv modalitățile tehnice în care cetățenii pot participa la ședințele online. Dacă în alte locuri din țară aceasta e regula și de la sine înțeles că unde-i lege, nu-i tocmeală, iar participarea online la ședințe și cursuri a devenit o obișnuință până și în rândul copilașilor de grădiniță, ei bine, la Turnu Roșu aleșii locali fug de transparență. Prin urmare, proiectul nostru – care nu ar fi făcut decât să aducă intrarea în normalitate și legalitate – a fost respins. 
Dezamăgirea nu se oprește aici. Am solicitat un punct de vedere Prefecturii Sibiu, și spre marea noastră surprindere, instituția Prefectului ne spune că:” se poate realiza participarea persoanelor interesate la ședințele de consiliu local și în condițiile în care acestea se realizează în regim e-mail.”

Suntem extrem de interesați să ne explice Instituția Prefectului și cum anume se poate realiza acest lucru, ca să îl putem pune în practică. Cum anume poate oare exista dezbatere și transparență, într-o ședință pe e-mail??
Mi-as fi dorit ca Turnu Roșu, comuna mea, să fie un exemplu de bune practici în administrație publică, să ne mândrim cu realizările noastre, să fim un exemplu de urmat. În schimb, cu mare dezamăgire trebuie să recunosc că lucrurile nu stau deloc așa și nu îmi aduce niciun fel de bucurie faptul că trebuie să scot la lumină aceste lucruri.  Ședințele de consiliu local ar trebui să fie acele agora în care aleșii locali discută liber și dezbat în interesul cetățenilor. Doar din discuțiile libere se nasc acele idei bune pentru comunitate și pentru cetățeni. Nu culoarea politică e cea care ar trebui să conteze, ci interesul cetățeanului. Și dacă tot ce facem e în interesul lui, atunci cetățeanului trebuie să îi asigurăm și accesul la informațiile publice care il privesc direct.
Regăsiți atașat proiectul de hotărâre depus de noi  pentru transparentizare cât și răspunsul Instituției Prefectului Sibiu. De asemenea, un tabel de vot care ne este trimis prin e-mail, in care trebuie sa completăm optiunea de vot. 

Andreea Anghel, Consilier local USR PLUS Turnu Roşu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri