spot_img
9.6 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Cum au învins pandemia artiştii de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu” din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Pe strada Avram Iancu din Sibiu, în plin Centru Istoric, găsim Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Sibiu. Cunoscuta cântăreaţă de muzică populară Alina Pinca (Vintilă) conduce această instituţie dedicată educaţiei artistice. Aici se învaţă adevărata muzică populară, dar şi pictură. „Deşi a fost pandemie, activitatea noastră nu s-a întrerupt. Cursurile le-am desfăşurat online sau prin prezenţă fizică, iar elevii noştri au fost mult mai sârguincioşi, dovadă sunt multitudinea premiilor obţinute. Prezenţa lor în diferite emisiuni TV şi spectacole au adus un plus de bucurie oamenilor. Este meritul lor şi al profesorilor care îi îndrumă” a declarat Alina Vintilă.

Canto muzică populară şi nu numai

Şcoala are patru clase de canto popular. Una dintre clase este coordonată de artista Mariana Anghel. Cu peste 40 de ani experienţă în lumea muzicii populare, Mariana Anghel pregăteşte cursanţi de toate vârstele în tainele adevăratei muzici populare. De curând ea a lansat un spectacol şi un album de Pricesne împreună cu elevii săi. Cursul de canto muzică populară durează 3 ani. Dar înregistrările de materiale de folclor sau colinde au fost realizate şi în ultimii doi ani cu aceeaşi cursanţi. „Am inițiat acest proiect  de pricesne în urmă cu două luni când am început să lucrăm pricesnele cu o parte din cursanții mei, 22 la număr și am înregistrat 22 de pricesne. Apoi am mers mai departe în colaborare cu Părintele Ioan Coșa, Biserica Nașterea Domnului, strada Constituției. Cu sprijinul domniei sale am filmat acest concert” a declarat Mariana Anghel. Ea este foarte mândră de realizările elevilor săi care au evoluat în anii de studiu foarte mult ca artişti de muzică populară.

WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at

Iliuţă de la Jina, devenit deja celebru

Un elev al clasei de instrumente de suflat, Iliuţă Beschiu, cunoscut ca Iliuţă de la Jina, a participat la emisiunea TV „Românii au talent” de curând, unde i-a fermecat pe membrii juriului cu fluierul său păstoresc şi nu numai. „Elevii i-am încurajat și în aceste momente grele prin care trece omenirea și le-am explicat că singurul pansament al sufletului este doar muzica. Ca și profesor, dar și ca model al acestor elevi, continuăm cu plăcere proiectele Școlii Populare de Arte „Ilie Micu” Sibiu și ducem mai departe tradiția și obiceiurile strămoșești ale neamului romanesc” a explicat profesor Adrian Grecu, care predă la clasa de instrumente de suflat.
Elevii de la clasa instrumentelor de suflat au participat la diferite manifestări şi concursuri on-line obținând premii I, dar și marele premiu.

Pictori premiaţi, instruiţi la Şcoala „Ilie Micu”

„Anul școlar 2020-2021 a fost un an care ne-a reorientat efectiv. A fost un an în care prioritățile au devenit felul în care reușim să ne adaptăm, procesul de a preda și modul de a interacționa cu cursanții. Au fost multe situații în care a trebuit să testăm platforme si modalități mai eficiente și inteligibile de a concepe și livra un conținut” ne spune din start Lavinia Creţu, una din profesoarele de la secţia de pictură şi grafică.

Şi rezultatele au apărut pentru elevii de toate vârstele educaţi de profesorii Lavinia Creţu şi Cătălin Precup. Bașturea Claudia (anul 3) a obținut premiul 1 grafică la Concursul Național de Arte Vizuale “Nicolae Mantu”, ediția a XIV-a, organizat în luna aprilie. Felicia Drăghici (anul 4) a primit și ea un premiu 1 la grafică, în cadrul Concursului Național de Arte Plastice “Ion Irimescu”, ediția a – XIV-a din februarie. La Concursul Național de Pictură și Grafică, Sibiu, ediția a VI-a, decembrie 2020, cursanții şcolii au luat 5 premii: Marele premiu – Felicia Drăghici (anul 4), Premiul 1 grafică – Ioana Urdea (an 2), Mențiune grafică – Bașturea Claudia (an 3), Premiul 3 pictură – Marilena Popa (an 3), Premiul 3 pictură- grafică juniori – Isabella Mironescu (modul de pictură și grafică pentru copii). În cadrul Concursul Național de Pictură și Grafică “Vespasian Lungu” ediția XXV, din octombrie 2020 școala a fost menționata de doua ori astfel: Ileana Comșa (an II) a primit Premiul special la pictură, iar Ioana Urdea (an II) o Mențiune la secțiunea grafică.

Felicia Drăghici s-a remarcat în ultimii ani cu o serie de premii câştigate la mai multe concursuri din ţară.

Canto popular sau despre salvarea folclorului autentic

Izabela Tomiţă Popescu predă la o altă clasă de canto popular. „Am reușit să formez nu doar generații de copii cu talent, ci și o mare familie, alături de cursanții mei și alături de colegii profesori. Lucrând cu tineri și adulți din zone folclorice diferite, cu vârste cuprinse intre 6 ani și 45 de ani, a trebui să concep un stil special de predare- invățare, in incercarea de a pune in lumină talentul fiecăruia, indiferent de nivelul la care se află, oferind astfel publicului o diversitate de voci, de costume și de cântece. Într-un astfel de domeniu, rolul și susținerea părinților și a familiei sunt foarte importante. Știm cu toții că orice apariție necesită muncă, studiu, dar, de multe ori, și un buget, pentru achiziția costumelor, pentru inregistrarea și promovarea cântecelor, de aceea, sunt mândră, incă o dată, că elevii mei sunt susținuți de cei apropiați și din ce in ce mai mult și mai des apar in fața publicului, arătându-și munca și talentul, in spectacole și emisiuni televizate, iar premiile obținute de ei in concursuri și festivaluri de foclor sunt o confirmare a strădaniei noastre, a tuturor” ne-a destăinuit Izabela Tomiţă Popescu.

În ciuda restricțiilor din ultimul an, elevii clasei de canto coordonaţi de Izabela Tomiţă Popescu și-au continuat activitatea atât cea educativă cât și cea competitivă și au adunat in palmaresul personal premii la concursuri organizate online, în mare măsură, dar și fizic. Menţionăm câteva reuşite: Selena Guller a câştigat Trofeul Categoriei la concursul Cântecul și portul Românesc Aprilie 2021; Premiul 1 la concursul Vis Muzical în Martie 2021; Trofeul Categoriei la Concursul de pricesne Glas de Slavă în Aprilie 2021. Antonia Fulea a luat Premiul 1 la concursul Vis Muzical. Victorina Stan a obţinut premiul III la Festivalul Minimegastar. George Cercel a luat Premiul I la Concursul internaţional „Muzica ne poate uni” şi menţiune la Concurs pricesne „Glas de slavă”. Nicole Radua câştigat Premiul III la Vis Muzical. Andreea Prier a luat Premiul II la Vis Muzical. George Farcaș a obţinut Premiul III la Concursul de pricesne „Glas de slavă”.

Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu” mai oferă şi alte cursuri, cum sunt cele de acordeon, orgă, pian, chitară sau de artă dramatică. Elevii şcolii sunt tot mai mulţi de la an la an, de toate vârstele. Ineditul şcolii este tocmai această deschidere nu doar spre copii şi tineri, ci şi spre adulţi dornici să fie educaţi în muzică populară, artă dramatică, pictură sau diferite instrumente. Iar succesul foştilor şi actualilor elevi în diferite concursuri naţionale, alături de reprezentaţiile acestora, fie ele şi online în pandemie, atrag tot mai mulţi oameni dornici să se perfecţioneze în arta populară şi nu numai.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului