14.3 C
Sibiu
miercuri, 10 aprilie, 2024

De luni începe recensământul general agricol

Știri din Județ

România organizează, în perioada 10 mai – 31 iulie 2021, Recensământul General Agricol (RGA) – runda 2020.

𝐂𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐞𝐧𝐬𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥 𝐚𝐠𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥?

Operațiune statistică pentru colectarea, prelucrarea și diseminarea datelor privind structura exploatațiilor agricole – principiul de bază fiind utilizarea terenurilor și deținerea animalelor.

𝐒𝐜𝐮𝐫𝐭 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜 𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐜𝐞𝐧𝐬𝐚̆𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐠𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚

Primul recensământ la care regăsim caracteristicile fundamentale ale recensămintelor moderne a fost efectuat în anul 1838 în Ţara Românească. Acesta cuprindea atât caracteristici demografice cât și caracteristici pentru evaluarea stadiului de dezvoltare a agriculturii (suprafeţele cultivate cu cereale, numărul animalelor pe specii, pomicultura, viticultura şi zonele de sericicultură).
Primul recensământ al populaţiei şi agriculturii, din perioada 1859 – 1860, a fost efectuat de către cele două oficii de statistică din Ţara Românească şi Moldova, după unirea Principatelor Române.
O deosebită importanţă au prezentat recensămintele animalelor domestice din anii 1900 şi 1916, efectuate cu metode moderne de organizare, recomandate de către Institutul Internaţional de Statistică.
În anul 1930, Ministerul Agriculturii şi Domeniilor a hotărât să efectueze primul recensământ agricol din ţara noastră, acţiune care a fost abandonată, însă, la cererea Direcţiei recensământului populaţiei pentru a nu afecta pregătitrea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei din 29 decembrie 1930.
Recensământul agricol din anul 1941, care a fost prima lucrare sistematică de acest gen efectuată în România, s-a desfăşurat în cursul lunii aprilie, concomitent cu cel al populaţiei.
După cel de al doilea război mondial, primul recensământ agricol cu caracter general a fost efectuat în anul 1948.
Între anii 1951 şi 1989, au fost efectuate numai recensăminte specializate, după cum urmează:
– recensămintele animalelor domestice, în perioada 1951-1989, care au fost efectuate anual sau la intervale de 4 ani;
– recensămintele viilor şi pomilor, în anii 1964 şi 1979.
După anul 1990, primul recensământ general agricol s-a efectuat în anul 2002, urmat de cel din anul 2010.
Runda 2020 a recensământului general agricol este impusă de obligația României de a respecta legislaţia europeană în domeniul statistic, precum şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, conform cărora fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol o dată la 10 ani.
După anul 2002, în perioadele intercensitare, au fost efectuate anchete structurale în agricultură (micro-recensăminte) în anii 2005, 2007, 2013 si 2016.

𝐍𝐞𝐜𝐞𝐬𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐜𝐞𝐧𝐬𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥 𝐚𝐠𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥, 𝐫𝐮𝐧𝐝𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟎 (𝐑𝐆𝐀𝟐𝟎𝟐𝟎)

– asigură date statistice comparabile între statele membre UE pentru o serie de variabile cheie din domeniul agriculturii, precum: numărul de exploataţii agricole, suprafaţa totală a terenurilor utilizate pentru agricultură, efectivele de animale pe specii, persoanele care au desfăşurat activităţi agricole, adăposturile pentru animale şi gestionarea dejecţiilor animaliere, dezvoltarea rurală etc;
– asigură informaţii şi date statistice pentru fundamentarea şi punerea în aplicare a politicilor în domeniul agricol, necesare procesului de participare a României, ca stat membru UE, la Politica Agricolă Comună;
– constituie baza de eșantionare pentru anchetele structurale de tip selectiv din agricultură, în perioada intercenzitară, precum şi pentru efectuarea altor cercetări statistice specifice (producția vegetală la principalele culturi, efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animală, potențialul productiv al viilor etc.).

𝐈𝐦𝐩𝐨𝐫𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚 𝐫𝐞𝐜𝐞𝐧𝐬𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥 𝐚𝐠𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥, 𝐫𝐮𝐧𝐝𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟎

Recensământul General Agricol, runda 2020, va evidenţia schimbările intervenite de la runda 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploatațiilor agricole, în ceea ce priveşte situația suprafețelor agricole utilizate, a suprafețelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală etc.
Rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să răspundă atât cerințelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internaţională, cât și cerințelor naționale, asigurând informații care vor fi utilizate de către decidenți politici, cercetători, fermieri și publicul larg, pentru a înțelege mai bine starea și structura sectorului agricol și impactul agriculturii asupra mediului.
Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea și evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă ce a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene.
Ca țară cu cele mai multe și printre cele mai mici exploatații agricole , România deține 33% din numărul total de exploatații agricole din UE,cu o dimensiune medie de circa 3,6 ha/exploatație, cu mult mai mică decât dimensiunea medie la nivelul uniunii, de 16,6 ha/exploatație, importanța rezultatelor recensământului agricol devine evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care să asigure țării noastre un sector agricol rezilient, durabil și competitiv în UE.
Datele vor permite urmărirea și a unor indicatori statistici de agri-mediu care măsoară impactul agriculturii asupra mediului. Astfel, se vor putea susține dezbateri cu privire la o serie de politici, inclusiv politica agricolă comună, politica de dezvoltare rurală, politicile de mediu și așa-numitul acord verde.

𝐃𝐞 𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚, 𝐝𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐢𝐛𝐮𝐢 𝐥𝐚 𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐚̆𝐬𝐩𝐮𝐧𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐚 𝐨 𝐠𝐚𝐦𝐚̆ 𝐥𝐚𝐫𝐠𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐞 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐫 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐚 𝐥𝐚 𝐞𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐜𝐮𝐦 𝐚𝐫 𝐟𝐢:

– Cine va mai face agricultură în viitor având în vedere structura pe grupe de vârstă a fermierilor?
– Câte femei mai lucrează în agricultură?
– Dispar fermele familiale? Devine agricultura dominată de marile întreprinderi?
– Există o creștere a ponderii agriculturii ecologice?
– Cum influențează agricultura, atât în mod pozitiv cât și negativ, mediul?
– Cum se schimbă metodele de producție?

𝐄𝐭𝐚𝐩𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐑𝐆𝐀𝟐𝟎𝟐𝟎

𝐀. 𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐑𝐆𝐀𝟐𝟎𝟐𝟎: 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐥𝐚 𝟑𝟎 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞𝟐𝟎𝟐𝟏
– obiective; strategie de organizare; cadrul instituțional;
– cadrul legal național; buget și surse de finanțare;
– recrutare și angajare personal pe perioadă determinată;
– sectorizarea teritoriului localităților pentru recenzare în secții și sectoare de recensământ;
– dezvoltare cerințe IT pentru colectare și procesare date și diseminare rezultate; proiectare și testare chestionar electronic; pregătire manuale/ghiduri de instrucțiuni recenzori; selectare, recrutare, angajare recenzori; instruiri formatori și recenzori;
– campanie de promovare; pregătire și operaționalizare centru de informații (call-center).
𝐁. 𝐀𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐧
– recensământul de probă (octombrie 2020)
– recensământul propriu-zis (mai – iulie 2021)
– ancheta de control (august 2021)
𝐂. 𝐏𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐭𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜𝐚̆ (𝐯𝐚𝐥𝐢𝐝𝐚𝐫𝐞, 𝐜𝐨𝐫𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢, 𝐚𝐠𝐫𝐞𝐠𝐚𝐫𝐞, 𝐜𝐨𝐫𝐞𝐥𝐚𝐫𝐞): 𝐦𝐚𝐢 𝟐𝟎𝟐𝟏– 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐
𝐃. 𝐀𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚, 𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐝𝐢𝐬𝐞𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫: 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 – 𝐝𝐞𝐜𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟐.

𝐌𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞:

𝐀𝐟𝐢𝐬 𝐑𝐆𝐀 𝐫𝐮𝐧𝐝𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟎
https://insse.ro/cms/files/RGA2020/aprilie2021/Afis-RGA-runda-2020.pdf

𝗣𝗹𝗶𝗮𝗻𝘁 𝗥𝗚𝗔 𝗿𝘂𝗻𝗱𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟬
https://insse.ro/cms/files/RGA2020/aprilie2021/pliant-RGA-runda2020.pdf

𝐈𝐍𝐒𝐓𝐈𝐓𝐔𝐓𝐔𝐋 𝐍𝐀𝐓̦𝐈𝐎𝐍𝐀𝐋 𝐃𝐄 𝐒𝐓𝐀𝐓𝐈𝐒𝐓𝐈𝐂𝐀̆
https://insse.ro/cms/ro/RGA2020

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Concert la Palatul Brukenthal

Doi noi judecători la Sibiu