0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

ACTUALIZARE: Sibienii „fără gunoi” au învins în instanță. Primăria restituie banii doar celor care au dat în judecată

Știri din Județ

ACTUALIZARE:

Primăria Sibiu a făcut câteva precizări juridice referitoare la decizia Curţii de Apel Alba Iulia. Primăria precizează că va respecta decizia Curţii în acel caz singular, dar că nu poate aplica decizia la toate cazurile asemănătoare din aceea perioadă.

„Referitor la hotărârea Curții de Apel Alba în procesul deschis de un cetățean care a contestat taxa de salubrizare percepută pentru imobilele nelocuite, precizam urmatoarele: După ce în prima instanță hotărârea Curții a fost favorabilă Primăriei, Curtea de Apel a modificat decizia din prima instanță,  dând câștig de cauză petentului. Municipiul Sibiu va pune în executare această decizie definitivă,  exprimată în acest caz individual.

Precizăm faptul că în conformitate cu legislația în vigoare (art. 23 din Legea contenciosului administrativ nr. 554 /2004) hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a  anulat în tot sau în parte un act administrativ cu caracter normativ produce efecte şi în  privinţa actelor administrative individuale emise în temeiul acestuia care, la data  publicării hotărârii judecătoreşti de anulare, sunt contestate în cauze aflate în curs de  soluţionare pe rolul instanţelor judecătoreşti. Astfel, alte decizii de impunere care, la data publicării acestei hotărâri judecătorești definitive, nu erau contestate, își păstrează caracterul definitiv.

De asemenea, subliniem faptul că actul administrativ contestat a fost abrogat în 05.02.2021, odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament de Instituire și Administrare a Taxei speciale de Salubrizare în Municipiul Sibiu și deci nu mai produce efecte în prezent.”

ŞTIRE INIŢIALĂ:

Sibienii care au imobile nelocuite și care până recent, erau obligați să plătească o taxă de salubrizare aferentă unei persoane, au mers până “în pânzele albe” și au câștigat.

Mai mulți sibieni au cerut instanțelor de judecată anularea art. 4 alin. (1) din Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare în Municipiul Sibiu, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 179/2019.Art. 4 alin. (1) prin care se spune următoarele: ”Proprietarii care declară că un anumit imobil este nelocuit/nefuncțional, vor datora taxa de salubrizare pentru imobilul respectiv pentru o persoană.”

Conform unuia dintre reclamanţi, acest articol încalcă dispoziţiile a trei reglementări legale, și anume:- Art. 3 lit. f) şi g) din Legea nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localităţilor, republicată, potrivit cărora serviciul de salubrizare se organizează şi funcţionează pe baza următoarelor principii: tarifarea echitabilă, corelată cu calitatea şi cantitatea serviciului prestat; nediscriminarea şi egalitatea de tratament al utilizatorilor;- Art. 30 alin. (1) şi (6) din Legea nr. 273/2006 a finanţelor publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează că pentru funcţionarea unor servicii publice locale, create în interesul persoanelor fizice şi juridice, consiliile locale aprobă taxe speciale care se fac venit la bugetul local şi se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile publice locale pentru care s-au instituit taxele respective.- Art. 484 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 227/2015 – Codul Fiscal, cu modificărileşi completările ulterioare, care reiterează faptul că taxele speciale se instituie pentru funcţionarea unor servicii publice locale create în interesul persoanelor fizice şi juridice şi de asemenea că taxele speciale se încasează numai de la persoanele fizice și juridice care beneficiază de serviciile oferite de instituția sau serviciul public de interes local, potrivit regulamentului de organizare şi funcţionare al acestora, sau de la cele care sunt obligate, potrivit legii, să efectueze prestații ce intră în sfera de activitate a acestui tip de serviciu.

Deși avea legea de partea sa, unul dintre sibieni a pierdut în primă fază însă a câștigat la recurs, judecătorii hotărând să anuleze articolul art. 4 alin. (1) din Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare în Municipiul Sibiu.

Vestea cea bună este faptul că toți cei care au plătit taxa de salubrizare pentru imobile pe care le-au declarat nelocuite, care, pentru perioada iunie 2019 – ianuarie 2021, a fost în valoare de 66,5 + 132 + 11 = 209,5 lei, au dreptul să solicite la Direcția Fiscală Locală Sibiu restituirea acesteia.

Documentele necesare sunt următoarele: cererea de restituire, copie după buletin, extras de cont și pot fi trimise și scanate, pe e-mail, pe adresa inspectorului care se ocupă de zona respectivă.

DESCARCĂ CEREREA

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș