7.9 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Iar haos în luarea deciziilor la Sibiu

Știri din Județ

Am crezut că instituţiile statului, după haosul decizional din noiembrie 2020 când Sibiul era în carantină, au învăţat ceva. Dar, nu! Astăzi am avut parte de o nouă mostră de ameţeală politico-administrativă. Vineri, inspectoratul şcolar a anunţat directorii că luni, în municipiul Sibiu, elevii sunt tot în scenariul 2, adică fac ore online. Iar dacă rata scade, de marţi se întorc fizic la ore toţi. Dar astăzi, Prefectura a decis că de luni pot reveni toţi elevii în şcoli.

Problema este că un asemenea anunţ nu se face peste noapte. Pentru că Inspectoratul Şcolar trebuie să anunţe directorii de şcoli, aceştia profesorii, iar cei care sunt şi diriginţi trebuie să anunţe elevii şi părinţii. Pentru că nu toată lumea citeşte presa online să afle informarea de duminică a Prefecturii. Mai mult, în sistem online în multe şcoli orele erau de dimineaţă, iar în cel fizic sunt de după-masă, adesea cu un alt orar. Ori toate aceste modificări şi anunţări necesită timp.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sibiu decidea schimbarea de scenarii şcolare. Dar în 19 mai au dat o hotărâre în baza unui ordin de ministru al Educaţiei prin care au decis că scenariile se schimbă singure în funcţie de rata de incidenţă. Cum ar fi, COVID-ul ia deciziile şi ne informează pe noi elevii şi părinţii când să mergem la şcoală fizică sau online. Dar, după 19 mai am avut situaţii de localităţi în care rata de incidenţă a trecut uşor peste 1 la mie. Asta înseamnă că au trecut din scenariul 1 în 2, adică parţial online. În realitate nu s-a întâmplat. Pentru că nimeni nu mai decide oficial, deci fiecare face ce vrea. Totuşi, Ordinul ministrului Educaţiei din 17 mai, pe baza căruia s-a decis la Sibiu, NU prevede că CJSU nu va mai lua decizii de modificare a scenariilor în şcoli, ci doar că aceste decizii se iau zilnic şi nu săptămânal.

Dar pe lege, astăzi la Sibiu s-a greşit. În Hotărârea 49 din 19 mai se precizează că modificările de anexe se fac astfel: „prin grija Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu aplicabilitate imediată ulterior publicării pe site-ul Instituţiei Prefectului judeţului Sibiu”. Dar informarea cu decizia de la Prefectura Sibiu a venit la ora 12.56, iar la ora 13.30 pe siteul instituţiei nu era publicată Anexa. Mai mult, Anexa cu pricina a fost redactată de IŞJ Sibiu la ora 13.01, conform detaliilor documentului comunicat oficial într-un târziu. Astfel spus s-a decis, iar acoperirea cu hârtii s-a făcut după.

Luni va începe şcoala în format faţă-în-faţă pentru toţi elevii din municipiul Sibiu. Dincolo de acest haos instituţional cu care se pare trebuie să ne obişnuim în situaţii de criză, revenirea la şcoală este un nou pas spre normalitate.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri