17.4 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Raluca Turcan: Pensia anticipată rămâne, iar vârsta de pensionare creşte… doar pentru cine vrea!

Știri din Județ

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, prezentă astăzi la Sibiu, a declarat într-o conferinţă de presă, la întrebările reporterului SIBIU INDEPENDENT, că pensia anticipată nu se desfiinţează, aşa cum cu rea intenţie s-a propagat informaţia în spaţiul public. De asemenea ea a lămurit chestiunea extinderii vârstei de pensionare la 70 de ani. Aceasta se va putea face, la cererea contribuabilului, dar nu va fi o obligaţie, ci o opţiune a fiecăruia. Tot ea a precizat că noua lege a pensiilor nu va mai permite cumulul pensiei şi salariului în instituţiile de stat, decât în cadrul funcţiei rezultată în urma unor alegeri (de exemplu primari, consilieri, parlamentari).

Pensia anticipată – o falsă problemă

Turcan a subliniat că discuţiile pe tema eliminării pensiei anticipate din ultima vreme nu au o bază reală. Ea a spus că 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, conform Legii 263 din 2010. Iar stagiul minim este de 15 ani. În noua lege se păstrează exact aceleaşi reglementări. Diferenţa este că pentru a beneficia de pensie anticipat un cetăţean trebuie să fi contribuit 35 de ani, cât este regula actuală plus 8 ani, adică un total vechime de 43 de ani. Un calcul ipotetic ne arată că un cetăţean care presupunem că lucrează de la 18 ani se va putea pensiona anticipat pe noua lege aflată în discuţie la minim vârsta de 61 de ani.

Creşterea vârstei de pensionare…. o opţiune!

Raluca Turcan a explicat reporterului SIBIU INDEPENDENT că extinderea vârstei de pensionare la 70 de ani în noua lege este o opţiune a fiecărui cetăţean. Ea a precizat că au fost multe cereri de la persoane care doreau să lucreze peste vârsta maximă admisă de lege. Ori la instituţiile de stat acest lucru nu este permis. Prin noua lege se va da opţiunea fiecăruia să poată alege să lucreze până la 70 de ani. Doar că nu va putea cumula pensia cu salariul în instituţiile de stat. Turcan a oferit un exemplu: dacă un cetăţean a ieşit la pensie la 64 de ani şi doreşte la 68 să se angajeze la stat, o poate face până la 70 de ani maxim, dar pentru acei doi ani va trebui să renunţe la pensie. Apoi reintră în pensie.

Guvernul pregăteşte ceva pentru pensiile speciale

Deşi teoretic nu mai are pârghii legale contra pensiilor speciale după decizia Curţii Constituţionale, Raluca Turcan a lăsat să se înţeleagă că Guvernul a găsit totuşi o soluţie… dar pe care o ţine încă secretă. Turcan nu a dorit să dea detalii, dar a recunoscut că Guvernul a găsit o opţiune în ce priveşte pensiile speciale. Acestea au nemulţumit mulţi români prin vârsta scăzută de pensionare şi cuantumul mare al pensiei. Pensii speciale sau de serviciu beneficiază printre alţii magistraţii, cadrele miliare, MAI şi clasa politică.

„În spaţiul public circulă o serie de dezinformări (…). Cert este că, în privinţa pensionării, noi ne-am asumat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să reformăm acest sistem, întrucât este gravat de inechităţi în sensul în care există condiţii diferite de pensionare în funcţie de anul de pensionare. Există clivaje uriaşe între pensia minimă socială şi cea mai mare pensie în plată, în sistemul public. Există milioane de lei plătite anual pentru procese câştigate de pensionari împotriva statului în ceea ce priveşte calculul pensiei. Mai mult decât atât, în sistemul de pensii din România există o bombă cu ceas, pe care dacă noi nu o dezamorsăm, riscăm ca la un anumit moment puterea de cumpărare a pensiei medii în România să scadă atât de mult încât, practic, în loc de 1.500 de lei cât este acum o pensie medie, să se poată cumpăra cu o pensie medie în România echivalentul a 500 de lei”, a declarat Raluca Turcan.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri