17.4 C
Sibiu
sâmbătă, 27 iulie, 2024

DACĂ EI POT, POȚI ȘI TU: Alina Pinca, celebra solistă de muzică populară despre colectarea selectivă și educație

Știri din Județ

Campania DACĂ EI POT, POȚI ȘI TU inițiată de SIBIU INDEPENDENT și ADI ECO SIBIU pentru conștientizarea importanței colectării selective a gunoiului, continuă astăzi cu exemplul dat de celebra cântăreață de muzică populară din Sibiu, Alina Pinca. Director al Școlii de Arte și Meserii ILIE MICU din Sibiu, Alina Pincă ne-a primit în casa ei pentru a ne arăta cum selectează gunoiul menajer. Mai mult, ea ne-a vorbit și despre cum elevii ei de la Școala de arte și meserii sunt învățați despre importanța colectării selective. „Sunt sigură, că împreună putem face lucrul acesta: prin educație!”

În căsuța din Sibiu unde locuiește alături de familia sa, Alina Pinca ne-a invitat să îi trecem pragul. Am vorbit mult despre cum vede ea problema gunoaiele, nu doar în Sibiu, ci și în toată România. „Am remarcat că prin satele românești, pe unde, alături de români, viețuiau sași sau maghiari, interesul pentru curățenie se putea observa de la primele case din sat”. Alina Pinca ne-a povestit despre satele autentice din Ardeal, care sunt destul de curate. „Satele sunt pline de flori, iar prin comportamentul și felul lor frumos de a fi, oamenii te responsabilizează și pe tine ca vizitator sa-i respecți pe ei, dar mai ales munca lor”.
Ea a observat că, în ultimii ani, gospodarii ardeleni au început să fie mai atenți cu reciclarea gunoiului. ”Am văzut prin jurul Sibiului tot mai mulți oameni cum folosesc tomberoanele colorate pentru a recicla gunoiul. Unii chiar mi-au spus că își doresc să aibă și ei tomberoane colorate pentru toate deșeurile, așa ca la oraș”

Publicitate

La ea acasă, gunoiul menajer este sortat pe fracții: sticlă, plastic, hârtie, menajer și bio. ”Până și fiica noastră, care este încă mică, a înțeles ideea. Atât este de simplu!” ne-a explicat Alina Pinca. A remarcat că plasticul este predominant și crede că un sistem de colectare a PET-urilor în supermarketuri ca în Occident ar trebui implementat și la noi peste tot.

La Școală, ca acasă

Alina Pinca a dus conceptul de colectare selectivă și la Școala de Arte și Meserii ILIE MICU din Sibiu, unde este director. A vorbit cu profesorii, cu elevii despre importanța colectării selective. ”Îmi doresc o Românie curată, pentru că poporul român este un popor înțelept, cu principii solide și educație sănătoasă!” Cunoscută păstrătoare a tradițiilor populare, Alina Pinca insuflă profesorilor și elevilor săi concepte precum ordinea, disciplina, curățenia. Iar colectarea selectivă o promovează acestora pentru că ține la o natură nepoluată. ”Nu mai vreau să văd gunoi aruncat în pădure sau pe câmp. Se poate recicla foarte mult din ceea ce numim gunoi. Bunicii noștri sigur nu cunoșteau termenul reciclare, însă știau că la capitolul curățenie, trebuie să exceleze… mai ales în Ardeal!”

La unele cursuri din cadrul Școlii, profesorii și elevii au abordat prin desene sau pictură și tematica reciclării. ”Dacă învățăm de mici importanța reciclării, devine un instinct când ești adult. Și văd tinerii noștri că sunt mult mai atenți la aceste aspecte, ceea ce mă bucură!” a concluzionat Alina Pinca. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr l-a cedat pe Visic