spot_img
8.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

DACĂ EI POT ŞI TU POŢI: Războiul instituţional cu plasticul

Știri din Județ

Publicitate

SIBIU INDEPENDENT şi ADI ECO SIBIU continuă seria articolelor despre colectarea selectivă la nivelul judeţului Sibiu. Dacă până acum am prezentat cum selectează acasă gunoiul diferiţi oameni din Sibiu, astăzi vom prezenta cum au înţeles unele instituţii şi firme din oraş să lupte contra deşeurilor din plastic, mai ales cele de unică folosinţă.

Dar mai întâi să înţelegem impactul asupra mediului pe care îl are plasticul. Adesea vedem aruncate sticle de plastic sau farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă din acest material. Dar ştiaţi că plasticul care ajunge într-o groapă de gunoi se va descompune între cinci și 600 de ani, în funcție de tipul acestuia. Pentru că ceea ce numim generic plastic este de fapt o arie foarte largă de tipuri diferite. Timpul mediu necesar unei sticle de plastic pentru a se descompune este de 450 de ani.

Cum combaţi deşeurile de plastic? Nu le mai foloseşti produsele de plastic!

Poate cea mai simplă, dar şi eficientă metodă de a reduce deşeurile de plastic ce ajung fie la reciclare, fie la groapa de gunoi este…. să nu foloseşti produse de plastic. Uneori acest lucru este imposibil, dar nu mereu. Spre exemplu, în anul 2019 Consiliul Judeţean Sibiu a adoptat o hotărâre simplă, dar îndrăzneaţă: la protocol şi evenimente organizate de instituţie nu se mai folosesc produse de plastic. Apa servită este în sticle de sticlă. La cafea se folosesc căni de porţelan. Beţele pentru amestecat cafeaua sunt din lemn sau linguriţe de metal. Paharele de plastic au fost înlocuite cu cele de sticlă sau hârtie. Iar tacâmurile cu unele de lemn sau alt material similar. Cei din Consiliul Judeţean Sibiu au mers mai departe şi au impus aceleaşi reguli şi tuturor instituţiilor publice subordonate lor, cât şi proiectelor sportive, culturale, sociale finanţate de ei. O gândire similară a abordat şi Primăria Sibiu: fără produse de plastic de unică folosinţă la evenimentele finanţate şi la protocol.

Avem un exemplu pozitiv şi din zona fast-food. Dacă restaurantele clasice nu folosesc tacâmuri şi veselă de unică folosinţă din plastic, la fast-food acestea abundă. Chiar şi astăzi, când ţări ca Franţa au anunţat de ani buni renunţarea totală prin lege a produselor de plastic de unică folosinţă şi scoaterea lor de la comercializare, la noi le găseşti peste tot. Fie că sunt paie, farfurii, tacâmuri, pahare. Alături de sticlele de plastic. Am găsit în Sibiu un fast-food unde vesela de plastic a dispărut total: Super Mamma de pe Calea Dumbrăvii. Deşi are formatul de fast-food, aici farfuriile sunt din ceramică, iar tacâmurile din metal. Alte lanţuri multinaţionale de fast food au renunţat şi ele la plastic şi folosesc pentru pahare, paie, cutii produse din carton.

Din păcate însă, la Sibiu încă se folosesc foarte mult tacâmurile de unică folosinţă din plastic. Zonele de food-court ale mall-urilor abundă de ele. Ori aceste produse de plastic nu pot fi reciclate, fiind contaminate după folosirea lor cu mâncare. Altfel spus, ajung la ghena de gunoi de culoare neagră.

Am subliniat adesea importanţa reciclării selective, dar cred că este important să dăm exemple pozitive de instituţii şi firme care merg mai departe şi renunţă la produsele de plastic de unică folosinţă total.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului