spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Marea „directoriadă” a şcolilor

Știri din Județ

Publicitate

Ministrul Educaţiei a pregătit pentru 14 septembrie, a doua zi după începutul pandemic al anului şcolar, cel mai mare concurs pentru posturi de director de şcoală din istorie: peste 10.000 de posturi. Toate şcolile din România vor avea directori prin concurs. Aceiaşi, dacă se mai înscriu sau iau concursul, sau alţii… Mega-concursul l-am denumit „directoriadă” pentru că dincolo de dimensiune, are câteva ciudăţenii…

În primul rând concursul a fost anunţat de câteva luni, dar nu s-a reuşit organizarea lui decât după debutul anului şcolar şi aşa stresant din cauza pandemiei.

În al doilea rând concursul NU are avizul şi nu respectă legislaţia emisă de Ministerul Sănătăţii privind organizarea de concursului la instituţii de stat în pandemie. Ministrul Educaţiei a declarat că nu îl interesează acest aspect.

În al treilea rând firesc era să se organizeze concursuri pentru inspectori şcolari, mai întâi. Aceştia sunt toţi numiţi pe funcţii interimari. Şi toţi au aceeaşi culoare politică, hai să nu ne minţim!

În al patrulea rând programul prezidenţial România Educată s-a amânat! Da, incredibil că treaba nu mai merge ceas la preşedinţie sau sabotarea vine de la Guvern. Dar concursul pentru directori este prioritar României Educate.

În al cincelea rând nu avem aprobat planul-cadru în învăţământ. Dar ce mai contează curicula şi materiile ca număr şi formă ori conţinut?

În al şaselea rând posturile blocate din educaţie dau mari probleme actului educaţional. Duc la clase supra-aglomerate şi lipsă de personal bine pregătit.

În al şaptelea rând şcolile duc o mare lipsă de spaţii. La Sibiu sunt deja cunoscute situaţiile. Primăria a făcut unele investiţii, dar nu poate suplini banii lipsă de la Guvern. Iar în alte oraşe primăriile nu dispun de asemenea fonduri. Rezultă copii în două serii, clase ne-modernizate, iar în unele zone din ţară ne-igienizate. WC-uri în curte, lipsă apă etc. Vechile probleme, încă nerezolvate de ministerul Educaţiei.

În al optulea rând pandemia. Ministerul Educaţiei a impus tot felul de reguli pentru profesori şi elevi, multe în ultima săptămână înainte de începerea şcolii. Iar regula cu incidenţa de peste 6 la mie cazuri într-o localitate care duce la închiderea şcolilor 2 săptămâni este o mare problemă. Nu e bai, ministrul Educaţiei a demonstrat în faţa presei că habar nu are să aduce şi a „uitat” să amintească şi judeţul Sibiu la capitolul localităţi cu şcoli închise din cauza pandemiei. Vezi cazul Şeica Mică.

În al nouălea rând tot din cauza pandemiei se vor face cu siguranţă iar multe ore online. Dar ministerul Educaţiei, la un an şi jumătate de la debutul pandemiei nu a putut dota nici acum toţi profesorii şi elevii din ţară cu tablete şi internet. De fapt a lăsat povara mai ales pe primării.

În al zecelea rând problema flotanţilor. Şi în oraşul Sibiu, ca în toate marile oraşe, avem problema părinţilor care îşi fac flotant pentru a înscrie copilul la o şcoală considerată bună. Şi uite aşa apar supra-aglomerările. Iar regula cu maxim 25 de elevi la clasă nu se respectă.

Un decalog de probleme prioritare pentru ministrul Educaţiei, altele decât directoriada. Dar interesul acestui mega -concurs se pare este altul. Nu este aşa că 10.000 de posturi la stat pentru membrii şi simpatizanţii PNL sunt o pomană? Sau pe cine minţim?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor