spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Relaxarea măsurilor anti-COVID, bucuria nebunilor

Știri din Județ

Publicitate

Premierul Ciucă şi şeful CNSU, Raed Arafat au anunţat o serie de măsuri de realxare anti-COVID. Astăzi le vor aproba. Pentru că la noi e ca în poveşti: aruncă Arafat buzduganul (declaraţiile) mult înainte de apariţie efectivă (aprobarea). Dar relaxarea acestor măsuri, în contextul epidemiologic actual european şi mondial sunt bucuria nebuniilor, ca să parafrazez un proverb demult uitat.

Într-adevăr cazuistica la noi în ţară a scăzut în ultima perioadă. Nu acelaşi lucru putem spune de restul Europei. Dar cine spune că această scădere nu este poate o curbă firească între valul 4 şi 5? Sau poate este efectul măsurilor mai dure aplicate şi la noi până acum? Veţi fi surprinşi, dar amărata aia de mască purtată peste tot, are efecte! Aşa cum şi interzicerea reuniunilor, petrecerilor cu mulţi oameni şi diminuarea circulaţiei nocturne. Dacă omul stă mai mult în casă şi nu mai pleacă aiurea, riscul de răspândire COVID scade.

Dar presiunea marilor corporaţii din domeniul comercial, deţinătoare de mall-uri şi supermarketuri, este uriaşă. Aşa că respectivul comitet condus de Arafat a decis că este vremea să dăm jos masca în spaţii publice şi mai ales să extindem programul la mall-uri şi alte mari magazine. Bonus gata carantina de noapte, mai ales la baruri, cluburi, restaurante. Chefurile de Craciun si Revelion pot fi făcută cu oricâte persoane. Ce mai, bucuria nebunilor….

Apoi la jumătatea lunii ianuarie va începe valul 5 COVID. Să ne înţelegem, valurile acestea COVID nu vin aşa din neant, ci sunt generate de noi, oamenii, şi de lipsa de responsabilitate în asigurarea măsurilor de protecţie. La noi numărul cazurilor scade pe zi ce trece, pentru că niciodată la noi nu se testează mult şi real. Cel mai bun exemplu fiind testarea elevilor, făcută preponderent acasă. Adică o mare minciună. Majoritatea nu se testează, declară că e negativ şi apoi scot testele la vânzare pe OLX. Tipic responsabilitate românească….

Aşa că, indiferent de deciziile lui Arafat şi compania, adesea făcute sub presiunea factorului economic în această pandemie, lucru vizibil pentru oricine, trebuie să respectăm singuri propriile măsuri de siguranţă contra COVID. Dacă Guvernul spune „fără mască” pe stradă, noi putem purta mască în continuare pentru propria siguranţă. Putem evita aglomerările umane, mai ales în spaţii închise. Şi putem respecta normele de igienă general valabile (ştiţi voi alea cu apă, săpun, pastă de dinţi, duş etc).

În loc de concluzie, stau şi mă întreb: dacă este aşa mare relaxare COVID la Guvern, de ce vor certficat verde în biserici?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri