spot_img
12.3 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

„Bucătăria transilvăneană” – carte cu o serie impresionantă de rețete din bucătăria tradițională ardelenească

Știri din Județ

Publicitate

Luni, 20 septembrie 2021, începând cu ora 17:00, va avea loc prezentarea ediției în limba română a volumului „Bucătăria transilvăneană” de Elise Fröhlich, lucrare apărută la Editura Armanis a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, în traducerea Ruxandrei Stănescu. Evenimentul va fi moderat de dr. Dan Nanu, cercetător la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în cadrul Centrului de Cercetări „Andrei Oțetea”, și se va desfășura în curtea interioară a Centrului de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Str. Mitropoliei, nr. 30.

Cartea cuprinde o serie impresionantă de rețete culinare de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Elise Fröhlich a fost una dintre numeroasele gospodine, originară din zona Sibiului, dedicate vieții de familie și artei culinare, scopul său fiind acela de a împărtăși celor interesați bunele practici în domeniu. Prima ediție a cărții, apărută în anul 1897, a avut un succes răsunător în rândul femeilor din spațiul multietnic al Transilvaniei, astfel că, la finalul anului 1910 a fost republicată într-o variantă îmbunătățită. Această ediție se regăsește, în exemplar original, în colecția Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, cu titlul „Die Siebenbürgische Küche: Ein Kochbuch für deutsche Frauen”.

Proiectul traducerii și publicării acestui volum a fost inițiat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și coordonat de dr. Silviu Borș, directorul instituției. Evenimentul de prezentare a cărții va fi însoțit de o experiență culinară inedită susținută de Chef Marius Rafa, bucătarul de pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu. Vor fi gătite o serie de preparate inspirate de carte, înnobilate de Feteasca Regală din vechea metropolă de vin a Transilvaniei – Mediaș.

Apariția volumului „Bucătăria transilvăneană” este finanțată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, prin intermediul Forumului Democrat al Germanilor din România și al Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, parteneri fiind Centrul de Dialog și Cultură „Friedrich Teutsch”, Tipografia Honterus și Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Pasionații de artă culinară sunt invitați la acest eveniment care conectează generații, culturi și cele mai alese savori transilvane.

***

Toate evenimentele și proiectele Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda