7.9 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

3 profesoare excepționale din Sibiu, PREMIATE la Gala MERITO pentru inovaţie în educație

Știri din Județ

Anca Botoroagă, profesoară de Limba Engleză şi Director la Şcoala Gimnazială “Aurel Decei” din Gura Râului, Teodora Coman, profesoară de Limba şi Literatura Română la Şcoala Gimnazială nr. 18 din Sibiu şi Daniela Ionele, profesoară de Discipline Tehnice şi instruire practică la Colegiul Tehnic “August Treboniu Laurian” din Agnita, au fost premiate pentru performanțe deosebite în educație la Gala MERITO.

Anca Botoroagă, profesoară de Limba Engleză şi Director la Şcoala Gimnazială “Aurel Decei” din Gura Râului, Teodora Coman, profesoară de Limba şi Literatura Română la Şcoala Gimnazială nr. 18 din Sibiu şi Daniela Ionele, profesoară de Discipline Tehnice şi instruire practică la Colegiul Tehnic “August Treboniu Laurian” din Agnita, sunt 3 dintre cei 12 premianți ai Galei MERITO, eveniment care recunoaște meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educației, și se înscriu astfel în comunitatea celor 67 de profesori valoroşi ai României, recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL).

Anca Ileana Botoroagă are 40 de ani și a absolvit Facultatea de Istorie și Patrimoniu, specializarea Istorie – Engleză, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Predă engleză din 2006 în satul natal, Gura Râului, iar din 2016 este director adjunct. Prin programul de prevenire a abandonului, precum și prin dotările adaptate erei digitale, școala caută să creeze un mediu în care elevii să se simtă bine și să aibă toate resursele care să-i pregătească pentru viață.

„Un director nu trebuie să fie doar cineva care trasează ordine și sarcini de lucru angajaților, ci trebuie să fie primul care dă exemplu, să trateze lumea cu egalitate și cu gândul că este în sprijinul oamenilor, că aceasta este o vocație, nu o obligație. Este nevoie să fii disponibil poate la orice oră, să arăți empatie față de problemele oamenilor, să înțelegi că uneori anumite lucruri nu se pot realiza peste noapte, să nu te dai bătut când ceva pare dificil. Am avut echilibrul să trec peste dificultăți, să mă las înconjurată tot mai mult de oameni interesați să facă un pas înainte, am înțeles când am întâlnit bariere și am încercat să le înlătur cu calm, cu încurajarea unui spirit de echipă, cu dorința de a te autodepăși, cu disponibilitate de a munci suplimentar.” – extras din povestea profesoarei, documentată pentru premiul MERITO.

“Un director e un întreprinzător. Profesorii MERITO sunt, de fapt, cu toţii întreprinzători – nu doar construiesc copiii care le trec prin mână, ci construiesc şi alţi copii, de fapt, ajutând alţi profesori să devină profesori mai buni. Îmi face o deosebită plăcere să premiez un întreprinzător, simbol al merituoşilor.” a menţionat Florin Talpeş, CEO Bitdefender, partener fondator al proiectului, în discursul laudatio.

RBLSummit
GALA MERITO   scaled
RBLSummit   e
GALA MERITO   scaled
ASC

“Acest premiu reprezintă o onoare, o dovadă că ceea ce am făcut a fost un lucru bun, dar şi o responsabilitate de a face în continuare mai multe lucruri pentru Educaţie de calitate.” a declarat emoţionată Anca Botoroagă, în discursul de primire a premiului, pe scena Galei.

Daniela Elena Ionele, 49 de ani, și-a început cariera în învățământ imediat după absolvirea studiilor postliceale de proiectant îmbrăcăminte, urmate de Facultatea de Inginerie la Universitatea „Lucian Blaga” din Iași și un masterat la Universitatea „Gheorghe Asachi”, cu specializare în Proiectarea și modelarea produselor de îmbrăcăminte. Este coordonatoarea proiectelor Erasmus+ din colegiul în care predă de 25 de ani, iar în 2015 a inițiat un concurs regional de design vestimentar, pentru școli cu profil profesional și tehnic.

Le acord încredere, îi ajut să înțeleagă că, indiferent cum ar face, nu este greșit, le dau sarcini ca să se simtă importanți, îi las pe ei să descopere cum am confecționat un produs, îi las pe rând să le explice colegilor. Eu mă simt ca un părinte la școală, nu ca un profesor. De câte ori povestesc despre elevii mei, spun „copiii mei”. Le dau aceleași sfaturi pe care le-aș da copiilor mei, pentru că jumătate din zi sunt părintele lor.” – extras din povestea profesoarei.

Doamna profesoară le-a creat o şansă egală şi oportunităţi la care nu aveau acces elevilor ei prin bursele cu ajutorul cărora au mers în schimburi de experienţă.” a declarat Felix Pătrăşcanu, CEO FAN Courier, partener al Galei MERITO, care i-a înmânat premiul.

De 2 ani de zile particip şi la şcoli de vară, de unde încerc sa cooptez cât mai mulţi copii, dintre cei talentaţi, care nu se văd şi încerc să îi fac văzuţi, iar tot ce se întâmplă în seara aceasta ne dă speranţă. Vă mulţumesc!” – a fost mesajul de încredere al Danielei Ionele la primirea premiului.

Teodora Coman are 44 de ani și a publicat patru cărți de poezie, dar la școală nu se recomandă ca scriitoare. A absolvit Liceul de Artă și Facultatea de Litere din Sibiu, având o carieră de mai bine de 20 de ani în învățământ. La clasă încearcă să fie opusul profesorilor pe care i-a avut ea în perioada comunismului.

Mă străduiesc să fac lucrurile diferit față de profesorii mei, dincolo de metodele interactive – prin softuri sau platforme educaționale, prin dialog cu copiii, prin adaptarea la nevoile lor, prin explicații personalizate. Cred că răbdarea e marea cheie ca să le câștigi încrederea, alături de o atitudine senină, echilibrată, plus seriozitate – dar nu rigiditate. Eu valorez doar în măsura în care ei au încredere în mine și îmi permit să acționez asupra lor, dar mi se pare că și elevii mă modelează pe mine pentru că învăț foarte multe de la ei.” – extras din povestea profesoarei.

„Doamna profesoară mi s-a părut o combinaţie de sensibilitate, cu artă şi Limba Română. Ce mi-a atras atenţia este că dânsa nu vrea să îi dezamăgească pe copii şi că învaţă ea însăşi de la copii. Mi se pare foarte frumos că un profesor să îşi înţeleagă rolul dual, de a se reinventa permanent de la copii şi dându-le şi înapoi, formându-i. Avem nevoie de câţi mai mulţi profesori buni de Limba Română, ca să demonstrăm patriotism real, ştiindu-ne limba.” a completat Angela Roşca, Managing Partner TaxHouse, partener al Galei MERITO, la decernarea premiului profesoarei.

Le mulţumesc elevilor mei, chiar şi celor mai timizi, ca şi mine, care nu au avut curajul de a se expune; colegilor mei, conducerii şcolii, care au mai multă încredere decât am eu însămi. Acest premiu mă obligă să cresc alături de elevi, prin care reuşesc, de fapt, să mă înţeleg mai bine pe mine însămi. ” – a fost mesajul Teodorei Coman la primirea premiului.

Ceilalţi 9 profesori laureaţi care se alătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor: Mihaela Bucşa, profesoară de Fizică; Adriana Bălaj, profesoară de Istorie; Laura Stifter, profesoară de Religie şi Ştiinţe Socio-Umane; Liviu Drăghici, profesor de Ştiinţe Economice; Teodora Coman şi Cătălin Zaman , profesori de Limba şi Literatura Română; Daniela Ionele, profesoară de Discipline Tehnice şi instruire practică; Marişca Morari, educatoare; Florentina Tituleac, Ioana Baboş şi Emanuela Patrichi, învăţătoare.

Cele 3 profesoare se alătură altor 3 colegi din judeţul Sibiu, premiaţi în generaţii anterioare, Paula Ciucur, profesoară de Ştiinţe Socio-Umane; Alina Hoară, învăţătoare şi Mihai Bădiţă, profesor de Educaţie Muzicală specializată.

Pe 8 septembrie 2021, peste 200 de lideri din business şi profesionişti din Educaţie au sărbătorit a VI-a generație de profesori MERITO. Gala MERITO s-a aflat, pentru al patrulea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, drept recunoaștere a contribuției proiectului la reconstruirea prestigiului social al meseriei de învățător și de profesor. La eveniment a participat și domnul Sorin-Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației.

Din 2016, Proiectul MERITO recunoaşte public și material meritele profesorilor valoroși ai României, prin Gala anuală. Comunitatea profesorilor laureaţi a crescut la 67 de dascăli, care împreună cu antreprenorii și managerii din RBL lucrează ca să multiplice în sistemul de educație bune practici de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă, o voce a profesorilor și printr-o platformă online. Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o profesionaliza, a o face din nou dezirabilă pentru tineri şi apreciată în societate.

Cei 12 profesori din învăţământul preuniversitar pe care i-am premiat anul acesta au fost selectaţi din peste 600 de recomandări, venite din partea elevilor, părinţilor, absolvenţilor şi a comunităţilor locale, din toată ţara. Procesul de selecţie a durat aproape 1 an, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders, pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de „magie” în munca lor. Anul acesta am avut în vedere criterii suplimentare de selecţie, precum gradul de inovaţie la clasă şi în afara acesteia în ultimul an; măsura în care îşi împărtăşesc practicile cu alte cadre didactice; impactul pe care îl au în comunitatea în care activează sau pentru beneficiari din zone dezavantajate şi în cultura de învăţare şi colaborare a Şcolii. Toți acești profesori au fost documentaţi online, validaţi în comunitatea locală, iar cei selectaţi au fost intervievați de jurnaliști colaboratori. Am publicat toate poveștile documentate într-o galerie online, care păstrează emoția și mesajul profesorilor, pe www.merito.ro. Această campanie anuală, începută la RBLSummit 2015, se finalizează cu Gala MERITO, pilon al proiectului şi eveniment în cadrul căruia oferim premii (în valoare de câte 1.500 de euro, trofeul şi diploma MERITO) poveștilor cu cea mai mare încărcătură de valori și care pot să transmită în lume mesajul despre profesorii inovatori care ne pot schimba viața şi care ne modelează viitorul.

Informații complete despre cine sunt, ce fac și metodele de predare ale celor 67 de profesori MERITO și recomandări de profesori valoroși pentru ediția Galei MERITO din 2022, direct pe www.merito.ro.

Poveştile profesorilor MERITO: http://www.proiectulmerito.ro/galerie-profesori/

Înregistrarea Galei MERITO: https://www.facebook.com/proiectulmerito/videos/257267606265205;

Galerie de imagini de la Gala MERITO: https://tinyurl.com/34ec7mdm

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri