12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

AVRIG: Coroane de flori, depuse cu ocazia comemorării a 198 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr

Știri din Județ

Cu ocazia comemorării a 198 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, astăzi, la mormântul marelui cărturar avrigean din curtea Bisericii „Duminica Floriilor”, primarul Adrian David și viceprimarul Ciprian Stoișor au depus coroane de flori.

Gheorghe Lazăr s-a născut în Avrig, pe 5 iunie 1779. A urmat școala primară în localitatea natală, apoi a urmat cursurile Liceului piarist din Cluj, între 1798-1805.După terminarea studiilor la Cluj, Gheorghe Lazăr a obținut o bursă plătită de Episcopia Ortodoxă din Sibiu, din fondul sidoxial, pentru a studia la Viena în vederea urmării unei cariere ecleziastice. Între anii 1806 și 1809 Lazăr a urmat la Viena studiile teologice, dar s-a orientat și spre studiul dreptului, filozofiei, istoriei și a științelor fizico-matematice. La Viena a tradus în limba română o serie de lucrări cu caracter pedagogic și chiar un manual de pedagogie.S-a reîntoars la Sibiu, în anul 1811, fiind numit profesor la seminarul teologic. În anul 1815 Gheorghe Lazăr a candidat la funcția de episcop al Episcopiei Aradului, dar mitropolitul Ștefan Stratimirovici s-a opus numirii sale. Ulterior, Gheorghe Lazăr a intrat în conflict cu episcopul Vasile Moga care se opunea traducerii și tipăririi manualelor în limba română.În anul 1815, din cauza opțiunilor sale politice anti-habsburgice, dar și a framântărilor provocate în rîndul clerului ortodox din Sibiu pe marginea înlocuirii limbii slavone cu cea română în biserică, cancelaria aulică a cerut împăratului de la Viena destituirea sa.

Ca urmare a acestui fapt, Gheorghe Lazăr a trecut munții în anul 1816 și s-a stabilit la București, unde s-a manifestat ca promotor al ideii de înființare a unei școli superioare cu predare în limba română. În acea vreme, în Țara Românească nu exista învățământ în limba română, ci numai în limba greacă.Sprijinit de Mitropolitul Nectarie, de Grigorie Ghica, de Constantin Bălăceanu, de Alexandru Mavrocordat și de Iordache Golescu, Lazăr a înaintat către domnitorul Ioan Gheorghe

Caragea proiectul școlii românești. Acesta a fost aprobat, pe 24 martie 1818, școala românească începându-și activitatea la Sfântul Sava, unde exista o Academie grecească înființată de Constantin Brâncoveanu la 1707. La început, elevii săi erau băieți de mici meseriași, târgoveți și dascăli, pentru că odraslele boierești frecventau în continuare școală grecească. Noua instituție a devenit curând principalul nucleu de consolidare și difuzare a culturii românești.În anul 1821, Gheorghe Lazăr și elevii săi au fost de partea lui Tudor Vladimirescu pe care l-au ajutat la fortificarea taberei de la Cotroceni. Colaborarea sa cu revoluționarii i-a atras mai târziu persecuția din partea autorităților de la București.Gheorghe Lazăr s-a întors bolnav în satul natal, Avrig, unde s-a stins din viață în ziua de 17 septembrie 1823, la vârsta de 44 de ani. A fost înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din localitate.

Memoria sa a fost menținută vie de urmași. Nicolae Bălcescu l-a inclus pe Gheorghe Lazăr printre cei care, prin școală și cultivarea limbii și a istoriei naționale, au pus „stâlp de temelie naționalității române”.Nicolae Iorga, de asemenea, a spus despre Lazăr că a fost „cel dintâi învățător de ideal național menit a desăvârși opera veacurilor”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri