5.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Nicu Ștefănuță, despre consolidarea și prelungirea mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (CP)

Știri din Județ

Parlamentul European a aprobat, miercuri, 15 septembrie, propunerea de consolidare și prelungire a mandatului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) cu 598 voturi pentru, 84 împotrivă și 13 abțineri. Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a fost raportorul din umbră din partea grupului Renew Europe al propunerii legislative menite să îmbunătățească prevenirea, pregătirea și răspunsul UE în cazul crizelor sanitare.

“Pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat necesitatea ca Uniunea Europeană să coordoneze asistența medicală transfrontalieră. Tot pandemia ne-a arătat și limitele ECDC, căruia îi lipsesc atât puterile de acțiune, cât și fondurile suficiente. Propunerea legislativă pentru care am lucrat ca raportor din umbră din partea grupului Renew Europe vizează consolidarea ECDC, pentru ca acesta să poată deveni un instrument strategic al Uniunii în abordarea viitoarelor crize sanitare transfrontaliere. Votul covârșitor pentru consolidarea ECDC aduce România mai aproape de sănătatea din Occident a declarat Nicu Ștefănuță.

Conform propunerii de extindere a mandatului ECDC, statele membre ar trebui să elaboreze planuri naționale de pregătire și răspuns și să furnizeze în timp util date despre evoluția bolilor. De asemenea, mandatul ECDC este extins dincolo de bolile transmisibile, pentru a acoperi și afecțiunile netransmisibile grave, cum ar fi bolile cardiovasculare și respiratorii, cancerul, diabetul sau afecțiunile psihice.

În calitate de raportor din umbră din partea grupului Renew Europe, europarlamentarul Nicu Ștefănuță a depus o serie consistentă de amendamente care au fost incluse în textul final al propunerii legislative și care fac referire la:

  • Creșterea finanțării ECDC pentru ca acesta să poată acoperi cheltuielile dedicate noilor prerogative dobândite prin Regulamentul actual;
  • Dreptul ECDC de a face evaluări și inspecții în statele membre, cu scopul de a oferi sprijn și de a evalua gradul de reziliență a sistemelor naționale de sănătate și nivelul de pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară majoră;
  • Posibilitatea ca ECDC să poată folosi propriile resurse, precum și rețeaua de laboratoare de referință de la nivel european pentru a efectua studii pe teren;
  • Îmbunătățirea și digitalizarea Sistemului de Avertizare și Răspuns Rapid (EWRS) și integrarea acestuia în sistemele naționale  de supraveghere;
  • Obligația statelor membre de a comunica, în timp util, informații privind evoluția bolilor transmisibile;
  • Dezvoltarea unui cadru de prevenire a bolilor transmisibile, orientat asupra prevenției prin vaccinare, rezistență anti-microbiană și educație sanitară;
  • Colectarea datelor într-un mod standardizat, astfel încât transferul de date între statele membre și ECDC să fie asigurat ușor.

Despre Nicu Ștefănuță

Nicu Ștefănuță este vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei USR PLUS, pe 26 mai 2019.

Este vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite şi membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară, al Comisiei Speciale pentru Lupta Împotriva Cancerului și al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, precum și membru supleant în Comisia pentru Afaceri Externe.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri