spot_img
16.8 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Ce rezervă viitorul pentru Raluca Turcan şi Daniela Cîmpean?

Știri din Județ

Publicitate

Congresul Naţional al PNL s-a încheiat. Dincolo de câştigul de putere internă al lui Florin Cîţu, cred că este mai interesant de văzut, pentru noi sibienii, ascensiunea celor două liberale locale, Raluca Turcan şi Daniela Cîmpean, în structura centrală a partidului şi, nu numai.

Publicitate

Pentru unii ziarişti din presa centrală, Raluca Turcan pare trasă pe linie moartă în PNL. Fals! Locul câştigat automat de membru în Biroul Executiv al partidului i-a dat şansa să propulseze pe Daniela Cîmpean, actualul preşedintele al Consiliului Judeţean Sibiu, în funcţia de vicepreşedinte PNL la nivel central. Şi pe ce domeniu? Pe muncă şi asistenţă socială, adică exact fostul domeniu al Ralucăi Turcan. Cum s-a ajuns aici?

Se ştie în anumite medii, că PNL Sibiu a fost aproape doi ani divizat în două tabere de idei politice. Poate chiar trei. Pe de o parte, Raluca Turcan venea cu ideile pro-Iohannis şi ne-agresiunea cu FDGR la nivelul alegerilor locale, pe de altă parte Daniela Cîmpean, care a crescut foarte mult în popularitate în tot judeţul, l-a adus pe Bibu – candidatul dur al PNL la Primăria Sibiu. Fără supărare, dar până la Bibu, PNL a avut la Sibiu doar candidaţi moi, perdanţi din start sau nu a avut candidaţi. Bibu nu a câştigat Primăria Sibiu, acum. Anul 2024 nu este însă departe. Iar Daniela Cîmpean, după ce a câştigat Consiliul Judeţean cu un scor zdrobitor, a ajuns la masa negocierilor interne cu Raluca Turcan, de pe alte poziţii de forţă. Să nu uităm aici şi rolul primarului Mediaşului, Gheorghe Roman, care a înclinat balanţa exact cât trebuia. Au trecut apoi şi alegerile parlamentare.

La congresul de alegeri judeţean al PNL Sibiu, Raluca Turcan a avut ceva emoţii în lupta internă. Dar Cîmpean a profitat de moment şi a tranşat lucrurile: ea şi Turcan sunt de acum o echipă. Automat toţi primarii din teritoriu, cu două excepţii, plus membrii din Sibiu de partid în marea majoritate au votat Turcan la funcţia de preşedinte al organizaţiei. Ce a câţtigat Cîmpean? Nu funcţia de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene de partid, ci majoritatea conducerii judeţene de partid. Mai mult, Raluca Turcan s-a urcat pe scenă şi a spus răspicat că Adrian Bibu este viitorul primar PNL al Sibiului. Şi acum vedem ce a mai câştigat Daniela Cîmpean: o funcţie de vicepreşedinte al partidului la nivel central.

Este clar, că cele două doamne liberale sunt un tandem de forţă. Revenind la Raluca Turcan, se pare că viitorul sună bine în cazul ei. La nivel central. Apropierea de Iohannis, susţinerea lui Florin Cîţu la şefia PNL, vor fi urmate de un nou moment crucial: căderea Guvernului Cîţu. Pentru că va cădea la votul moţiunii şi Iohannis va numi alt premier. Pe cine? Presa centrală a vehiculat doar nume de bărbaţi, dar cred că acum Iohannis îşi va promova propria agendă şi Raluca Turcan este candidatul ideal. De ce? Este cea mai înjurată pe Facebook de membrii PSD, are susţinere mare în PNL şi este omul care poate aduce pacea cu USR şi UDMR pentru o guvernare de coaliţie. Iar Cîţu va rămâne doar preşedinte de partid, cu promisiunea că va deveni candidat la preşedinţia României, din partea PNL. Subliniez, doar cu promisiunea.

Iar ce rol va avea Daniela Cîmpean în noua structură de putere a PNL vom vedea în curând. Un post de ministru nu este exclus, pentru că pe plan judeţean, în administraţie, Cîmpean nu mai are unde să crească. Şi este genul de politician de cursă lungă. Următoarea ei etapă politică: Bucureştiul.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare