8 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Sibienii vor putea călători gratuit cu transportul public în schimbul deșeurilor

Știri din Județ

Locuitorii orașului Sibiu vor putea circula cu transportul public, plătind la schimb cu PET-uri și doze de aluminiu, în cadrul Caravanei Schimbă PET-ul cu biletul, o inițiativă inedită, dezvoltată pentru prima dată în România de Act for Tomorrow și Kaufland România în contextul programului Vinerea Verde, lansat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Inițiatorii acestei campanii, care a cunoscut un real succes în Constanța și Craiova, au decis să facă un pas înainte către un viitor sustenabil, prin extinderea ei în această toamnă și în alte orașe din România. În Sibiu, campania se va realiza în data de 22 octombrie, în intervalul orar 08:00-16:00, în toate parcările magazinelor Kaufland din Sibiu.

Cei dornici să participe trebuie să aibă la ei 5 deșeuri (PET-uri, doze de aluminiu, sticlă) și să le introducă în aparatele automate de colectare Tomra, puse la dispoziție de Kaufland România. În urma acestui proces, pentru cei ce au colectat deșeurile separat, automatele vor elibera un cupon în baza căruia se poate primi biletul pentru mijloace de transport în comun, valabil pe două călătorii, de la voluntarii prezenți la fiecare punct de colectare.

Aparatele de colectare Tomra vor fi amplasate pe Kaufland Sibiu (Str. Lector 1-3 A), Kaufland Sibiu (Str. Calea Surii Mari 37), Kaufland Sibiu (Șos. Alba Iulia 42) și Kaufland Sibiu (DN1, Comuna Șelimbăr 1A).

Campania s-a desfășurat în Iași, Timișoara, Buzău, Galați, iar acum ajunge în Sibiu!

„Încă de la lansarea campaniei „Schimbă PET-ul cu biletul” ne-am dorit ca această inițiativă să fie replicată la nivelul cât mai multor orașe, astfel încât oamenii să se poată bucura de orașe verzi și curate. Extinderea campaniei în cât mai multe municipalități reprezintă un obiectiv al nostru și al partenerilor noștri de la Kaufland România, cu sprijinul cărora am reușit să mai zidim o cărămidă pentru un viitor verde pe care cu toții ni-l dorim pentru țara noastră. Succesul edițiilor anterioare ale acestui proiect, ne-a demonstrat că românii au nevoie de astfel de inițiative, care le oferă șansa de a deveni ei înșiși parte din schimbarea pe care ne-o dorim în societate.” a declarat Andrei Coșuleanu, Președinte Asociației Act for Tomorrow.

„Grija față de mediu este o prioritate pentru Kaufland România și ne bucurăm că tot mai mulți români aleg să protejeze natura folosind infrastructura de colectare din parcările magazinelor noastre. Prin caravana «Schimbă PET-ul cu biletul» încurajăm adoptarea unui comportament responsabil, iar toți participanții din cele cinci orașe vor beneficia atât de bilete gratuite pentru mijloacele de transport în comun, cât și de reducerea oferită produselor marcate cu semnul Reciclezi și salvezi. Campania face parte din strategia REset Plastic a grupului Schwarz, prin care vrem să facem realitate viziunea «Mai puțin plastic – circuite închise»”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland României.

Extinderea campaniei este posibilă deoarece, începând cu 1 septembrie, toate magazinele Kaufland din țară dispun de infrastructuri de reciclare de tip self-service pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru), Kaufland devenind astfel primul retailer din România, care oferă o rețea de automate de reciclare în toate orașele. În plus, în cadrul campaniei „Consumul excesiv de ambalaje dăunează grav comunității”, Kaufland recompensează toți consumatorii care vor adopta un comportament ecologic. Astfel că, la fiecare 5 ambalaje reciclate la automatele de reciclare, consumatorii primesc cupoane de 20% reducere, pentru o anumită categorie de produse ce se actualizează lunar cu sprijinul furnizorilor.

Costul biletelor este suportat integral de către principalul partener privat al acestei campanii – Kaufland România. Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei vor fi transmise către fabricile de reciclare, unde vor fi transformate în noi resurse.

Caravana Schimbă PET-ul cu biletul este o continuare a inițiativei inedite „Schimbă PET-ul cu biletul”, lansată la începutul acestei veri în Constanța, în premieră în România, ea având, atât obiectivul încurajării folosirii transportului public, cât și de a promova colectarea și reciclarea deșeurilor care, pe lângă faptul că vor fi transformate în noi resurse, în acest context facilitează și accesul locuitorilor la transportul public.

Campania s-a bucurat de un real succes în rândul constănțenilor și craiovenilor, peste 5.500 persoane participând la campanie. Aceștia s-au mobilizat exemplar și au colectat 2.300 kg deșeuri, în cele 6 ediții desfășurate la Constanța și în ediția de la Craiova, oferind un răspuns pozitiv și contribuind la dezvoltarea unor orașe mai curate, prin implicare și responsabilitate.

Campania „Schimbă PET-ul cu biletul” are două obiective principale: încurajarea folosirii transportului public, cât și promovarea colectării și reciclării deșeurilor care, pe lângă faptul că vor fi transformate în noi resurse, în acest context facilitează și accesul locuitorilor la transportul public Fiecare pasager care alege deplasarea cu mijloacele de transport în comun, în defavoarea mașinii personale, consumă cu 114 grame dioxid de carbon mai puțin pentru fiecare kilometru parcurs.

Campania „Schimbă PET-ul cu biletul” face parte din programul „Acționăm pentru Ape”, dezvoltat de Asociația Act for Tomorrow și Kaufland România,  în cadrul căreia încă din 2019 se desfășoară ample acțiuni de protejare a apelor. În 2020, Programul “Acționăm pentru Ape” a câștigat locul I, la categoria mediu, în cadrul Romanian PR Awards, cea mai importantă competiție de PR din România.

Totodată, campania face parte și din Programul Național Vinerea Verde, inițiat de Ministerul Mediului, o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe, prin care toți cetățenii sunt încurajați să utilizeze transportul alternativ pentru deplasarea la și de la serviciu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri