spot_img
22.2 C
Sibiu
marți, 21 mai, 2024
spot_img

O asociaţie din Mediaş aduce speranţă pentru nou-născuţii din localitate

Știri din Județ

Asociația Prompt: Maternity&Critical Care Mediaş a lansat astăzi oficial proiectul „Bine ai venit pe lume!” dedicat nou născuților care sosesc la Spitalul Municipal Mediaș, finanțat prin programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, Împreună putem ține România în viață., inițiat de Fundația Vodafone România. Lansarea a avut loc la Primăria Municipiului Mediaş în prezenţa primarului Gheorghe Roman şi a altor invitaţi.

Publicitate

Proiectul se va derula în perioada 1 decembrie 2021 – 30 aprilie 2022, obiectivul său fiind dotarea compartimentului neonatologie și a sălilor de operație și naștere din Secția obstetrică-ginecologie cu echipamente moderne, menite a crește siguranța și îngrijirile de specialitate acordate celor mai mici pacienți, în special a prematurilor și nou-născuților cu probleme de sănătate. Totodată, corpul medical va participa la o formare de specializare circumscris tematicii urgențelor neonatale, cu focus accentuat pe reanimare neonatală.

Prematuritatea constituie una din cauzele principaleîn mortalitatea infantilă, iar statistica din România arată o tristă realitate, anume că procentul deceselor în rândul nou-născuților este mult mai mare comparativ cu restul țărilor europene. Prin dotarea adecvată a maternităților și prin programe de specializare pentru personalul medical putem să oferim șanse de supraviețuire și dezvoltare normală unui număr mai mare de copii născuți prematur.

Proiectul a reunit forțele Asociației „Prompt: Maternity&Critical Care” din Mediaș, Spitalului Municipal Mediaș și autorității publice locale, Primăria Municipiului Mediaș, care au format un parteneriat pentru a duce la îndeplinire acțiunile propuse.

Asociația Prompt: Maternity&Critical Care, condusă de dr. Edvin Vaso, medic primar obstetrică-ginecologie, șeful secției obstetrică-ginecologie are un palmares bogat în activități în sprijinul Spitalului Municipal Mediaș, spre care a direcționat donații importante pentru dotarea cu aparatură performantă. Acest proiect prilejuiește o reîntâlnire cu mediul de afaceri și societatea civilă, care s-au implicat și continuă să ajute sectorul de sănătate.

Clasarea printre finaliștii concursului de proiecte se datorează aportului doamnei dr. Irina Muțiu, medic cu specializare în pediatrie și neonatologie, care va asigura coordonarea medicală în proiect. Dr. Irina Muțiu s-a implicat total în acest demers, petrecând zeci de ore pentru a documenta cu minuțiozitate și pasiunea caldă pe care o dăruiește micuților pacienți, fiecare aspect al aplicației, asigurând astfel succesul. Doamna doctor Muțiu ne-a făcut cunoscut detalii importante a proiectului „Bine ai venit pe lume!” prin prezentarea ei în cadrul conferinței de presă.

Echipa de proiect o cuprinde și pe doamna conferențiar dr. Livia Maria Ognean, cadru universitar în specializarea neonatologie la Facultatea de Medicină din cadrul ULBS, șef secție neonatologie și terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu, care va susține sus numita formarea de specializare. Doamna dr. Ognean a vorbit despre situația actuală a instituțiilor medicale din țară, în special cele din județul Sibiu, colaborarea între secțiile de neonatologie, respectiv despre standardele europene, încurajând echipa să nu se oprească la acest singur proiect, pentru că este mare nevioe de inițiative similare.

Echipa se bucură și de sprijinul doamnei jurist Roxana Feldiuc, voluntar la diferite asociații din domniul sănătății. Dânsa ne-a atras atenția asupra importanței accesării fondurilor și programelor de finanțare care susțin dotarea, modernizarea și formarea peronalului în cadrul instituțiilor medicale.

Spitalul Municipal Mediaș, reprezentat la conferința de presă de către domnul manager de spital Constantin-Gheorghe Nicurici este unitatea sanitară spre care se îndreaptă viitoarele mame din nordul județului Sibiu. Media anuală a nașterilor înregistrate este de 700 de nou-născuți, din care o bună parte necesită îngrijiri speciale, datorită afecțiunilor cu care vin pe lume. Unii sunt transferați spre centrele medicale de rang superior, imediat după naștere. Echipamentele achiziționate prin proiect vor asigura o mai bună stabilizare respiratorie și condiții de siguranță sporită la transferul nou-născuților.

Primăria Municipiului Mediaș, care a găzduit evenimentul, reprezentată de către domnul primar Gheorghe Roman, este autoritatea publică locală în subordinea căreia funcționează Spitalul Municipal Mediaș, pentru care au fost depuse eforturi de a obține finanțări destinate renovării și îmbunătățirii condițiilor pentru pacienți. În declarația dată în cadrul evenimentului, primarul Municipiului Mediaș a confirmat susținerea proiectului.

Fundația Vodafone România, reprezentată de către doamna Teodora Munteanu manager de proiect și coordonator al programului Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, finanțează, în cadrul acestei runde, pe lângă secția de neonatologie din Mediaș și alte cinci unități neonatale ce aparțin spitalelor județene și municipale din localitățile Botoșani, Craiova, Caransebes, Slatina și Târgu Mureș, iar suma totală primită de unitățile menționate este de 4,5 milioane de lei.

Valoarea totală al proiectului Bine ai venit pe lume! este de 280.587 Ron, din care suma de 252.430 Ron finanțată de către Fundația Vodafone România. Pentru asigurarea cofinanțării în valoare de 28.157 Ron, Asociația Prompt: Maternity &Critical Care se îndreaptă spre comunitatea de afaceri și societatea civilă, la sprijinul căreia apelează prin campania de strângere de fonduri.

Doamna Ina Lupu, educator perinatal Lamaze și creatoare unei comunități de părinți care își doresc să crească o dată cu copiii lor, la Mediaș, a accentuat importanța mediatizării proiectului și implicarea comunității civile locale în vedera susținerii inițiativei datorită căreie mamele și copilașii lor care se nasc la Mediaș vor benificia de îngrijire medicală mai bună.

Detalii legate de această campanie găsiți pe pagina de facebook al Asociația Prompt: Maternity&Critical Care.

www.facebook.com/promptmaternityromania

#promptmaternityromania

www.spitalulmedias.ro

#SpitalulMedias

www.primariamedias.ro
#PrimariaMedias

www.fundatia-vodafone.ro

 #FondulViatapentruNouNascuti

#ImpreunaPutemTineRomaniaInViata

  #FundatiaVodafoneRomania

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: Țara parlamentarilor vampiri