spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Sfântul Ioan, COVID la tot poporul

Știri din Județ

Publicitate

În plină pandemie, când numărul de cazuri creşte de la o zi la alta vertiginos, week-endul trecut a fost prilej de mare sărbătoare în toată ţara. De vineri până duminică petrecerile de Sfântul Ioan s-au ţinut lanţ, plus ceva nunţi, botezuri şi alte cumetrii. Multe restaurante din judeţul Sibiu, mai ales din mediul rural, au fost pline ochi la petreceri private. Deşi legea interzice petrecerile private. Dar cine să-i şi verifice? Poliţia? Glumiţi, nu?

Să mă explic. Un coleg a trecut cu maşina prin mai multe comune din vecinătatea Sibiului în week-end. Şi a urmărit restaurantele de acolo. Majoritatea organizau pretreceri private: de Sf. Ioan sau botezuri şi alte evenimente. Majoritatea erau pline şi nici pomeneală de certificat verde. Acum câteva luni, în aceleaşi condiţii pandemice şi aceleaşi reguli, poliţiştii ne anunţau controale dure. Culmea că acum, în plin val 5, numărul controalelor a scăzut, iar cei prinşi ocazional sunt doar cei cu petreceri ţinute acasă cu familia şi 2-3 prieteni.

Să înţelegem că Poliţia a început să închidă ochii la marile petreceri? Nu. O făcea şi înainte. Noi şi alte ziare locale am tot scris de doi ani de multe petreceri private desfăşurate ilegal în resturantele judeţului. Şi Poliţia a dat mereu din umeri. Că ei nu ştiau. Odată chiar am sesizat noi Poliţia şi s-au dus la faţa locului. Au constatat câteva ore la discuţii cu patronii localului, până s-a terminat petrecerea, apoi au aplicat un avertisment şi gata.

Nu am nimic cu poliţiştii. Dar deja lucrurile o iau razna în judeţul Sibiu. Aud sindicaliştii din Poliţie că se plâng de salarii. Acum zece zile protestau cu adrese oficiale la Bucureşti că nu mai vor să meargă în verificări la carantinaţi dacă nu primesc sporuri. Pe de altă parte anul trecut judeţul Sibiu a avut un mare lot de poliţişti de la rutieră anchetaţi, iar astăzi un altul cu mai multe fapte ilegale a fost dus la procurori. Şi mai urmează.

În timp ce coronavirusul se extinde, medicii şi asistentele nu mai fac faţă presiunii, poliţiştii nu văd toate marile petreceri private din judeţ. Toate, posibile focare de COVID. Şi ne mai mirăm că avem tot mai multe cazuri COVID raportate zilnic. Mâine Sibiu, Cisnădie, Şelimbăr vor trece de 3 la mie. Urmează şi Mediaş şi alte localităţi. Toate petrecerile acestea private sunt generatoare de explozii de cazuri COVID. Este destul ca o persoană cu COVID să fie acolo, că toţi au şansa să ia virusul.

Mereu ni s-a spus de la Guvern, în pandemie, că toate instituţiile îşi fac treaba. Permiteţi-mi să fiu reticent, cel puţin cu „treaba” făcută de poliţişti în pandemie. Mai ales agenţii din mediul rural. Cum poţi fi agent într-o comună şi să nu vezi toate maşinile parcate în week-end în faţa restaurantelor? Cum poţi să nu observi chefurile organizate? Poate pentru că eşti şi tu invitat la unele dintre ele sau nu vrei să superi vreun politician local? Şi dacă tu, ca agent rural, nu observi, şefii tăi de la Sibiu de ce nu observă ei că nu îţi faci treaba bine? Sau aşteptăm să ajungem la reţineri DGA ale poliţiştilor ca cea de astăzi din judeţul Sibiu?

Dincolo de întrebările, mereu fără răspuns, rămâne speranţa că lucrurile se vor schimba în bine şi Poliţia va începe şi la Sibiu să îşi facă „treaba”, aia din lege, nu altele, pe lângă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…