Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea la închisoare cu suspendare a lui Ilie Marius Velţan, soţul consilierei locale USR din oraşul Cisnădie. Acesta era acuzat şi a fost găsit vinovat de favorizarea făptuitorului şi acces ilegal la sistem informatic. Velţan a primit două pedepse de 2 ani de închisoare, contopite într-una de 2 ani şi 8 luni cu suspendare, cu o perioadă de supraveghere de 3 ani. Măsurile de sechestru pe casă şi conturi impuse de procurori din anul 2014 au fost menţinute de instanţă pe următorii 3 ani, cât durează perioada de supraveghere.
SIBIU INDEPENDENT a dezvăluit în exclusivitate în septembrie 2020 implicarea lui Ilie Velţan în acest dosar instrumentat de procurori încă din anul 2012. Pe atunci, soţia acestuia, Rodica Velţan era candidatul USR Plus la Primăria Cisnădie. Ea a pierdut alegerile la funcţia de primar, dar a fost aleasă consilier local. Zilele acestea doi colegi de ai săi de partid, au anunţat că demisionează din Consiliul Local Cisnădie, aparent fără nicio legătură cu dosarul penal al soţului consilierei.
Fapta din 2011-2012, cercetată şi judecată 10 ani
Totul a pornit în anul 2012 de la o plângere penală. Procurorii de pe lângă Tribunalul Argeş au fost sesizaţi prin plângere penală, formulată în data de 26 iulie 2012, de Andrei Anghel din Argeș, cu privire la faptul că, în perioada septembrie 2011 – mai 2012, funcționarii SSIF Carpatica i-au tranzacționat în mod fraudulos acțiunile emise de Fondul Proprietatea pe care le deținea la această societate de servicii și investiții financiare, prin contrafacerea semnăturilor de pe ordinele de tranzacționare și fără să aibă acordul său prealabil, producându-i în acest mod un prejudiciu de 2.200.000 de lei, la care se adaugă beneficiul nerealizat.
Unul dintre cei implicaţi era Ilie Velţan, soţul consilierei locale USR Plus Cisnădie.
Procurorii îl acuzau pe Velţan că l-a instigat pe un coleg, Bogdan Ionuţ Pietrăreanu, „să acceseze fără drept programul de tranzacţionare Brokasist prin contul inculpatului Terziu Ştefan (…) în vederea acoperirii practicilor frauduloase de tranzacţionare ale agentului delegat”. La vremea publicării primului articol de SIBIU INDEPENDENT, Velţan ne-a pus la dispoziţie prin soţia sa declaraţiile lui Terziu Ştefan (principalul inculpat în caz) date în interiorul instituţiei SSIF Carpatica Invest prin care acesta îşi asumă întreaga vină. De asemenea ne-a pus la dispoziţie şi cererile şi excepţiile înainte către Tribunal. Doar că judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au fost de altă părere şi l-au condamnat penal pe Ilie Velţan.
Redăm mai jos extras din sentinţa judecătorească a Tribunalului Bucureşti luată în 28 ianuarie 2022, cu posibilitate de apel în 10 zile, secţiunea privitoare la condamnarea lui Velţan:
„Face aplicarea art.5 C.p. si constata ca legea penala mai favoraila in privinta inc.Veltan Ilie Marius este Codul penal in vigoare. 6.1. In baza art.269 alin.1 si 2 din NCP aplica inculpatului Veltan Ilie Marius pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului. 6.2.In baza art.47 C.p. rap. la art.360 alin.1,2 si 3 din NCP cu aplic. art.35 alin.1 NCP aplica aceluiasi inculpat pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru instigare la savarsirea infractiunii de acces ilegal la un sistem informatic. În baza art.38 alin.1 lit.a in referire la art.39 alin.1 lit.b NCP contopeste pedepsele aplicate inculpatului Veltan Ilie Marius in pedeapsa rezultanta de 2(doi) ani inchisoare, la care va adauga sporul obligatoriu de 1/3 din cealalta pedeapsa, urmand ca, in final, acesta sa execute pedeapsa rezultanta finala de 2(doi) ani si 8(opt) luni inchisoare. În temeiul art. 91 alin. 1 C. pen. dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale, de 2 ani si 8 luni închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, stabilit în condiţiile art. 92 alin. 1 C. pen., ce se va calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În temeiul art. 93 alin. 1 C. pen. impune inculpatului Veltan Ilie Marius respectarea, pe durata termenului de supraveghere, a următoarelor măsuri de supraveghere: -să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Sibiu, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; -să anunţe, in prealabil, schimbarea locuinţei si orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – sa comunice schimbarea locului de munca; – sa comunice informaţii si documente de natura a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 C. pen. impune inculpatului Veltan Ilie Marius obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Sibiu sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. 3 C. proc. pen. impune inculpatului Veltan Ilie Marius obligaţia de a presta, pe parcursul termenului de supraveghere, o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Primariei orasului Cisnadie, respective in cadrul DGASPC Sibiu. În baza art. 404 alin. 2 C. proc. pen. pune în vedere inculpatului Veltan Ilie Marius dispoziţiile art. 96 alin. 1 şi 4 C. pen., referitoare la revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei, în cazul nerespectării, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere sau a obligaţiilor impuse ori stabilite în sarcina sa sau al săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere.”