spot_img
3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

AGNITA: La mulţi ani, Elena Cârstea!

Știri din Județ

Publicitate

Elena Cârstea (Muttard, după căsătoria cu Glenn Muttard) serbează astăzi 60 de ani. Solistă, compozitoare şi textieră de muzică uşoară, Elena s-a născut la 26 februarie 1962, în Agnita, judeţul Sibiu.

A absolvit, în anul 1981, Liceul Pedagogic din Sibiu. Când avea 16 ani, a format, alături de Ioan Gyuri Pascu, formaţia ”Trandafirii negri”. A colaborat cu grupul Star 2000, al lui Petre Geambaşu, pentru un turneu în Emiratele Arabe Unite, conform site-ului bestmusic.ro.

Au urmat apariţii în emisiuni de televiziune, dar şi la radio, precum şi participări la diferite festivaluri şi concursuri muzicale.

În perioada 1982-1986, a fost solista formaţiilor Cornel Verban şi Alexandru Wilmany, susţinând peste 3.000 de concerte în întreaga ţară, iar vara, cu precădere pe Litoral. În acea perioadă a compus piesa „Ochii tăi”, care a devenit foarte cunoscută în interpretarea artistei. Ulterior, a compus multe alte melodii cărora le-a scris şi textele.

De la turnee în ţară, la turnee internaţionale

Din 1990 a efectuat turnee în SUA, Germania, Canada, Marea Britanie. În 1994 a fost numită director artistic la Complexul artistic Vox Maris, menţionează site-ul amintit.

Anul 1996 a marcat debutul editorial cu volumul de versuri ”Poezele pentru Vipi”, ilustrat de Ştefan Popa Popas, debut anunţat şi de activitatea sa de textieră.

În 1999 a înfiinţat Sindicatul Interpreţilor şi Compozitorilor Liber-Profesionişti, fiind numită preşedinte de onoare al acestuia.

Din discografia talentatei artiste, menţionăm: ”Ochii tăi” (1989), ”Sunday” (1990), ”Colinde” – cu Ştefan Iordache (1993), ”Baladă pentru Sanda” (1993), ”O iubire imposibilă” (1994), ”Cinci anotimpuri” (1996), ”Nu sunt perfectă” (1998), ”Colinde americane” (2000), „Best Of” (2009).

Multiple premii

A fost răsplătită cu multe premii, printre care: în 1983 – Premiul publicului la Festivalul Melodii ’83 cu piesa ”Ochii tăi”; în 1995 – locul I la Festivalul de la Izmir (Turcia); în 1996 – Radio Contact o desemnează cea mai bună interpretă a anului; în 1998 – locul I la Coven, Irlanda; în 1998 – Premiul III, în Egipt, cu piesa ”Every Time You Walk Away”; în 1999 – locul I pentru piesa ”Gelozie”, la Vilnius (Lituania) şi Premiul II, pentru piesa ”Noi”; în 2000 – Premiul I pentru piesa ”Let’s Change the World”, compoziţie proprie; în 2006 – Premiul Televiziunii Române.

Participantă la Eurovision

În 2004 a participat la selecţia naţională Eurovision cu piesa lui Cristian Faur „Don’t Be Affraid”. În acelaşi an, a fost decorată cu ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, de Preşedinţia României.

Pe parcursul carierei artistice, Elena Cârstea a colaborat cu mulţi compozitori – Cornel Fugaru, Ion Cristinoiu, Ionel Tudor, Liviu Tudan, Dan Iagnov, Alexandru Wilmany, Cristian Faur, Marcel Dragomir, George Natsis, Mircea Drăgan, George Grigoriu şi alţii. De asemenea, a colaborat cântând şi cu alţi artişti – Ştefan Iordache, Gabriel Cotabiţă, Adrian Daminescu, Tavi Colen, Alin Oprea, Holograf, Semnal M, Roşu şi Negru, Florin Ochescu, Dida Drăgan, Silvia Dumitrescu, Monica Anghel, Oana Sârbu, Aurelian Temişan, Adrian Enache, Ovidiu Komornyik.

În toamna anului 2006, s-a stabilit în SUA şi s-a căsătorit cu Glen Muttart. Are două fiice adoptate, Sanda şi Adriana. Elena Cârstea a renunţat la cariera muzicală, unul dintre motive reprezentându-l problemele de sănătate. În august 2009, în urma unui consult medical de rutină, Elenei Cârstea i s-a descoperit un anevrism cerebral, localizat într-o zonă cu risc (în spatele ochilor), recomandându-i-se, de urgenţă, operaţia, care a fost programată la 12 august, apoi reprogramată din cauza agravării stării sale de sănătate. În cele din urmă, a fost operată cu succes, în 28 septembrie 2009, printr-o metodă minim invazivă.

În 2013, după refacerea din urma operaţiei dificile, a hotărât să participe la Eurovision în cadrul selecţiei naţionale. Piesa cu care a concurat, „Spinning”, a fost compusă de Cristian Faur pe versurile Elenei.

De câţiva ani, artista se ocupă de afaceri în domeniul imobiliar, în SUA.

Sursa info: Agerpres, Wikipedia, bestmusic.ro

Sursa foto: Facebook, Elena Carstea

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului