spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Premiul Publicului merge către proiectul românesc „Ambulanța pentru Monumente”

Știri din Județ

Publicitate

Premiul Publicului merge către proiectul românesc „Ambulanța pentru Monumente”





Bruxelles / Haga, 10 noiembrie 2020 – Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020, cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului, au fost sărbătoriți în această după- amiază în cadrul unei reuniuni virtuale care a conectat iubitori de patrimoniu, profesioniști, voluntari și susținători din întreaga Europă și din lume. Ca urmare a măsurilor de siguranță împotriva răspândirii COVID-19, ceremonia de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu s-a desfășurat pentru prima dată integral în mediul online. Au participat virtual Comisariul European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel și Președintele Executiv al Europa Nostra, Hermann Parzinger. Pe parcursul ceremoniei online, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Europa Nostra au anunțat cu mândrie câștigătorul Premilului Publicului și cei trei laureați ai Marilor Premii, selectați din cele 21 de inițiative (din 15 țări europene) câștigătoare de anul acesta.

Premiul Publicului a mers către proiectul de educație, formare și sensibilizare „Ambulanța pentru Monumente” (România), care a contribuit la salvarea a sute de clădiri monument istoric din România, prin intermediul unei largi rețele active de organizații de patrimoniu. (Puteți citi mai jos pentru a afla mai multe despre acest extraordinar proiect european de patrimoniu)

În cadrul unui mesaj special citit pe parcursul ceremoniei de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu Excelența Sa, Klaus Warner Iohannis, Președintele României, a felicitat cu căldură echipa care a inițiat acest proiect: “Felicit inițiatorii acestui proiect întrucât, prin viziunea lor și prin implicarea tinerilor, a specialiștilor, a autorităților și a sponsorilor, în cei 5 ani de existență a Ambulanței au fost salvate monumente aflate în mare pericol, dar, mai ales, s-a demonstrat viabilitatea unui model de coeziune în jurul valorilor culturale și al identității comunităților.”

Ambulanța pentru Monumente a obținut cele mai multe voturi exprimate prin intermediul unui sondaj online la care au participat peste 12.000 de cetățeni din întreaga Europă.

Președintele României a mulțumit publicului care a clasat Ambulanța pentru Monumente pe primul loc în alegerile lor. “Cred că foarte mulți cetățeni europeni au apreciat proiectul românesc ca o expresie concretă de solidaritate și un exemplu de valorificare a energiilor civice pe care cultura și patrimoniul le generează”, a afirmat Excelența Sa, Klaus Warner Iohannis.

Eugen și Veronica Vaida, arhitecți în cadrul Asociației Monumentum, dezvoltatorii proiectului, au notat: „Implicarea comunității în prezervarea patrimoniului, formarea practică a tinerilor specialiști, recuperarea tehnicilor traditionale si a resurselor materiale locale și concentrarea pe o abordare responsabila a mediului înconjurător sunt caracteristici esențiale pentru succesul abordării noastre de salvgardare a patrimoniului. Premiul contribuie la promovarea misiunii noastre și ne întărește gândurile de extindere a proiectului în alte țări europene care se confruntă cu abandonul monumentelor.”

Laureații Marilor Premii din anul 2020 sunt:
restaurarea exemplară a bazilici „Santa Maria di Collemaggio”, L’Aquila (Italia), grav avariată de cutremurul devastator din anul 2009;
remarcabilul proiect „Rețeaua Tramaontana III” (Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Spania), dedicat cercetării patrimoniului tangibil și intangibil din regiunile montane ale Europei și
marea expoziție „Auschwitz. Nici demult. Nici departe” (Polonia, Spania), ce a marcat aniversarea a 75 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de concentrare.

Laureații Marilor Premii, aleși de un juriu independent format din experți și din membrii Consiliului de Administrație al Europa Nostra, vor primi câte 10.000 euro fiecare.



Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020 reprezintă ceea ce Europa susține: creativitate, reziliență, inovare, solidaritate, talent și dedicare. Acest lucru mă face mândră atât în calitate de Comisar Europeant, cât și ca cetățean European. Mulțumesc din suflet fiecăruia pentru că ați demonstrat din nou că patrimoniul cultural comun al Europei nu face parte doar din trecutul nostru, ci este și un bun de preț pentru abordarea provocărilor cotidiene și pentru a ne asigura tuturor un viitor mai bun. În munca lor (n.n. a laureaților) este ilustrat potențialul imens al patrimoniului cultural de a susține redresarea socio-economică a Europei în urma pandemiei,” a spus Mariya Gabriel, Comisar European pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

Onorarea laureaților Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra de anul acesta prin intermediul unei ceremonii desfășurate integral în mediul digital a fost o experiență excepțională ce ne-a lărgit orizonturile. A demonstrat că excelența, angajamentul și perseveranța din lumea patrimoniului nu cunosc limite. Acest lucru este exact ceea ce întruchipează cele 21 de initiative premiate: acestea sunt povești despre aptitudini excepționale, muncă în echipă, dăruire neobosită și acțiune îndrăzneață. În numele Europa Nostra, doresc să urez un călduros bun venit tuturor acestor initiative în rețeaua de excelență pan-europeană în domeniul patrimoniului, rețea ce strânge la un loc cele mai captivante și remarcabile proiecte de patrimoniu de pe continent și care este în continuă creștere. Sper ca în vremurile de restriște în care trăim, acești eroi ai patrimoniului să inspire pe muți alții, din Europa și din lumea întreagă, prin puterea convingătoare a exemplului lor pozitiv”, a declarant Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a Societății Civile dedicată Patrimoniului Cultural. Premiile beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Pe parcursul ceremoniei, reprezentanții Comisiei Europene și ai consorțiului proiectului ILUCIDARE, inclusiv Europa Nostra, au fost încântați să dezvăluie cei doi câștigători ai primei ediții a Premiilor Speciale ILUCIDARE: Arheologie pentru un viitor tânăr (Italia/Siria), pentru excelență în relații internaționale prin patrimoniu și, respectiv, TYPA – Muzeul estonian al tiparului și hârtiei (Estonaia), pentru excelență în inovare prin patrimoniu (pentru mai multe detalii).

Câștigătorii Premiilor Speciale ILUCIDARE au fost selectați de partenerii ILUCIDARE din candidaturile depuse pentru Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2020. ILUCIDARE este un proiect finanțat prin programul Orizont 2020 ce are ca scop formarea unei rețele internaționale de promovare a patrimoniului cultural ca resursă pentru inovare și relații intrenaționale.

Ceremonia online de decernare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu a fost desăvârșită de excepționalele reprezentații muzicale pregătite de partenerii noștri, Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, Le Dimore Del Quartetto (Italia) și unul dintre câștigătorii de anul trecut, Centrul European Muzical din Bougival (Franța).

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri