spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Vântul schimbării în sănătate

Știri din Județ

Publicitate

La o lună de la renunţarea la starea de alertă legată de pandemie a venit şi la Sibiu vremea schimbărilor din domeniul sănătăţii. A managerilor instituţiilor subordonate Guvernului. Managerul Spitalului CFR Sibiu, Horaţiu Cojocaru şi directorul DSP Sibiu, Lucian Blăguţiu au fost schimbaţi. Erau numiţi interimar şi au fost schimbaţi cu alţi interimari. Dr. Roxana Şerban la Spitalul CFR şi juristul Florin Chetroni la DSP Sibiu. Noii numiţi sunt din interioriul instituţiilor respective şi neafiliaţi politic.

Acestea sunt informaţiile oficiale. Dar realitatea este alta. Sau cel puţin aşa ne permitem să opinăm în baza informaţiilor pe surse. Ne-am obişnuit de 30 de ani ca la fiecare schimbare politică a Guvernului să vedem, apoi, şi schimbări de management în teritoriu. Normal fără nicio legătură cu politicul. Toţi managerii instituţiilor publice nu sunt membrii de partid. Cel puţin pe hârtie. Dar este evident de ani buni că majoritatea au susţinerea unui partid sau altul. Ne-am minţi să nu afirmăm asta.

Aşa că noile numiri temporare din domeniul sănătăţii de la Sibiu venite de la Guvern prin ministere nu suprinde. Erau de aşteptat. Vor urma şi altele pentru că mai sunt instituţii din domeniul sănătăţii sibiene cu manageri numiţi interimar ce pot fi schimbaţi peste noapte de la Bucureşti.

Se prea poate ca noii manageri, proveniţi din respectivele instituţii, să fie doar persoane ce asigură tranziţia spre alţi manageri, mai bine ancoraţi politic decât ei. Sau să devină nişte interimari indefiniţi, cum ne-am obişnuit.

Vântul acestor schimbări nu au argumente reale tehnice sau de profesionalism, ci doar asigură controlul în teritoriu a unor structuri centrale din Guvern. Iar ministerul Sănătăţii este în ograda PSD, acum. Când era în ograda PNL am avut parte de alte schimbări.

Dar contează şi ce lasă managerii în urmă. Am privit cu reticenţă numirea lui Horaţiu Cojocaru la conducerea Spitalului CFR Sibiu. Dar omul a reuşit într-un timp foarte scurt, în plină pandemie, să modernizeze între spitalul. O clădire care nu a văzut măcar vopseaua zeci de ani, acum este aproape complet renovată şi modernizată cu instalaţii noi. Plus, dacă ei pulsul din interior, al angajaţilor, observi că managerul s-a bucurat, în mare parte, de susţinerea largii majorităţi.

La fel şi la DSP Sibiu. Blăguţiu este un vechi profesionist în domeniu. Neafiliat politic, tăcut, preocupat de problemele instituţiei mai mult decât de comunicare a fost numit să facă ordine. După ce fosta conducere a DSP Sibiu ce părea veşnică şi fără spor s-a decis numirea colonelului Chelcea ca interimar, apoi Blăguţiu a preluat frâiele. În plină pandemie. Cu bune şi cu rele, Blăguţiu a făcut tot ce a putut şi a ţinut ştacheta unde o ridicase Chelcea, poate mai sus, fără militărie, ci cu vorba bună.

Aşteptările de la managerii interimari numiţi acum este de a continua munca începută. Să nu vedem stagnarea instituţională din anii de demult. Mai ales acum, când pandemia nu mai impune restricţii, dar problemele sistemului sanitar rămân.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor