5.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Cum a scăpat traficul de sub control Poliţia Sibiu

Știri din Județ

În ultimele 10 zile doi oameni au murit la Sibiu în accidente rutiere. Alţii au fost răniţi grav. Majoritatea erau pietoni. Nu sunt nici primele, nici ultimele victime, iar tendinţa este ca numărul lor să crească. Acum câteva săptămâni, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Sibiu se lăuda, într-un raport, că a scăzut numărul de accidente cu victime în judeţ. În pandemie, normal că a scăzut pentru că nici trafic o perioadă nu a mai fost, din cauza restricţiilor. Dar dacă privim lucrurile pe termen lung, situaţia este din ce în ce mai rea în traficul sibian.

Şoferii acuză mereu lipsa drumurilor. Centura de Sud promisă de Consiliul Judeţean Sibiu, acum vreo 3 ani, este încă în fază de hârtii, fără fondurile necesare. Aceasta ar lega Zona Industrială de Vest de Şelimbăr şi Cartierul Arhitecţilor, zone unde locuiesc mulţi din cei ce lucrează acolo. Primăria Sibiu lărgeşte poduri şi face tot felul de drumuri noi de acces, cum este cel din Câmpşor. Dar instituţiile sunt limitate de birocraţie, bani şi lipsa efectivă a spaţiului din oraş, unde s-ar mai putea lărgi drumurile.

Oraşul Sibiu nu a fost conceput pentru un asemenea trafic. Deşi statistic avem cam 165.000 de locuitori, realitatea este cu totul alta. Plus că numărul de maşini a crescut exponenţial în ultimii 30 de ani. Odată cu creşterea nivelului de trai la Sibiu, a crescut şi numărul de maşini per familie.

Unii au cerut mai multe autobuze. Iar Primăria Sibiu a tot cumpărat autobuze, a introdus linii noi sau extinse. Tot degeaba. Au adus şi trotinete electrice şi biciclete smart. Degeaba. Românului îi place în maşină. Dacă se poate cât mai scumpă. Este deja clasică zicala cu unii proprietari de maşini scumpe, care stau în chirie.

Pietonii vor mai multă siguranţă pentru ei. Primăria Sibiu a început un amplu program de vopsit cu roşu înainte de trecerile de pietoni. Au introdus şi limitatoare de viteză. La fel şi la Cisnădie şi Şelimbăr. Doar că cele din cele două localităţi sunt mai dese şi mai mari. Iar numărul de accidente de acolo a scăzut simţitor.

Autorităţile dau vina pe şoferi. Sunt zeci de cazuri, zilnic, de şoferi care intră pe interzis, întorc pe linie continuă, fac viraje unde nu este voie sau depăşesc coloane de maşini. Foarte puţini sunt prinşi.

Şi ajungem la problemă. Poliţia. Unde este Poliţia Sibiu? Surse din IPJ Sibiu spun că serviciul rutier a fost cam decimat în ultima perioadă de reţineri şi procese. Alţii, tot de acolo, spun că de fapt nu aveau oricum suficienţi oameni, de la început. Este de notorietate situaţia, aflată de presă acum doi ani, că în week-end-uri în Sibiu este un singur echipaj de Poliţie pe tură în tot oraşul şi împrejurimi pentru intervenţii la accidente rutiere.

Scuze se pot găsi mereu. Dar dacă de ani buni s-a ştiut că la Sibiu nu sunt suficienţi poliţişti la rutieră, de ce nu s-au cerut mai mulţi de la MAI? De ce nu s-a presat pentru un efectiv mărit? Mai ales că judeţul Sibiu este tranzitat de drumuri europene şi un nod rutier important. Sau funcţia a fost mai importantă decât interesul instituţiei, a oamenilor din subordine şi a celor din comunitate?

Aceste întrebări le adresez, de câteva luni, public, în speranţa că cineva se va trezi. Pentru că este nevoie să vedem mult mai des Poliţia în stradă. Nu doar două zile după un accident mortal. Să vedem mai multe razii în trafic pentru depistarea şoferilor băuţi şi drogaţi. Indiferent ce funcţie au aceştia. Să vedem aplicarea legii pentru toţi şoferii indisciplinaţi, nu doar pentru căţei. Să fie folosite în aplicarea legii rutiere şi camerele de supraveghere de care dispune oraşul Sibiu. În general, să vedem că există Poliţie şi la Sibiu, nu doar în birouri. Şi dacă nu sunt oameni, să se aducă. Mai ales că ani de zile cartierul general al MAI de la Bucureşti a fost plin de sibieni. Sau erau ocupaţi cu propriile funcţii şi nu cu îmbunătăţirea activităţii poliţiei?

În rest, la hârtii sunt primii. Din păcate, raportările şi plimbatul de documente nu salvează vieţi.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș