spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

RACOVIȚA: Legea este lege doar după anul 2021

Știri din Județ

Publicitate

Timp de 30 de ani în satul Sebeșu de Sus, comuna Racovița, județul Sibiu s-a construit după bunul plac. Legislația în vigoare în toată această perioadă se pare că a fost doar ceva opțional. După alegerile locale din 2020, locuitorii din Racovița au ales un nou primar, pe Andreea Voicu. Din anul 2021, legislația în domeniul urbanismului și patrimonului a început și aici să se respecte. Dar aceasta naște probleme în satul Sebeșu de Sus: dacă toți au construit cum au vrut 30 de ani, de ce acum nu se mai poate?

Am pornit în cercetarea noastră de la un caz particular, dar am descoperit o situație gravă ce persistă de foarte mulți ani în satul Sebeșu de Sus. Acesta sat este introdus în zona de protecție a monumentelor istorice, ca zonă construită protejată. Biserica ortodoxă din sat, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel este în lista monumentelor istorice, fiind construită în anul 1760. Legal, orice intervenție asupra acestui monument, dar și asupra caselor din sat trebuia să se facă doar cu avize speciale de la Direcția de Cultură a județului Sibiu și cu respectarea legislației în domeniu.

Plan Urbanistic General vechi, ținut de nou

În realitate, însă, la Sebeșu de Sus a funcționat legea junglei în urbanism. Planul Urbanistic General al localității a fost conceput în anul 1994 și este încă folosit de Primărie. În anul 2000 acesta a fost aprobat prin HCL pentru un an. Totuși, cu sprijinul unor modificări legislative naționale, dar și cu „închisul ochilor” de la instituțiile județene, PUG-ul din Racovița a reușit performanța de a fi valid chiar și în ziua de astăzi. Primarul Andreea Voicu ne-a comunicat că noul PUG este în faza de aprobări și se speră ca până în iunie 2023 să fie aprobat. Adică la aproape 30 de ani de la conceperea celui actual.

În plus, satul Sebeșul de Sus este introdus în situl Natura 2000 Rospa Piemontul Făgăras, care impune respectarea unor norme de mediu în domeniul urbanismului, inclusiv în PUG și Regulamentul Local de Urbanism, lucru care nu s-a întâmplat încă.

Dar chiar și cu PUG-ul vechi și depășit, alături de legislația națională în domeniu, regulile trebuiau respectate la Sebeșu de Sus în domeniul construcțiilor. În realitate acestea au fost eludate. Biserica monument istoric are numeroase intervenții de construcție care nu respectă legislația. Centrala termică introdusă a afectat picturile, clădirile căminului cultural și ale școlii au fost modernizate cu geamuri termopan din PVC. Căminul cultural a primit chiar un acoperiș de tablă.

Inspectorii de la Sibiu au descoperit minunea în 2021

Toate aceste aspecte și multe alte intervenții ilegale au fost descoperit de inspectorii de la Direcția Județeană de Cultură Sibiu abia în anul 2021. Deși acestea erau realizate de ani buni, cum recunoaște actualul primar Andreea Voicu pentru SIBIU INDEPENDENT: „Căminul cultural aflat în zona de protecție a fost reabilitat în anul 2001. Lucrările au fost executate pe reparații și nu au necesitat autorizație de construcție. Lucrările de reparații aduse la clădirea Căminului Cultural au fost ca urmare a stării deplorabile de degradare a acoperișului și a geamurilor. În arhiva instituției nu se găsesc documente cu privire la lucrările efectuate, termenul de păstrare al documentelor fiind de 15 ani. Clădirile situate în zona de protecție pentru care menționați că nu au respectat regulile specifice zonelor de protecție, sunt clădiri renovate, reabilitate de mai bine de 20 de ani. Am luat legătura cu o parte dintre actualii proprietari și au declarat că imobilele au fost renovate de către părinții lor și nu cunosc modul în care au fost realizate.”

Altfel spus, toate intervențiile ilegale la construcții publice sau private s-au prescris. Deși legea nu prevede o astfel de prescriere. Mai ales că puțin probabil ca părinții actualilor locuitori ai Sebeșului de Sus să fi avut acces la termopane din PVC în anii 80 și 90.

Inspectorii de la Direcția Județeană de Cultură Sibiu au emis o somație în octombrie 2021 prin care cereau Primăriei Racovița să aducă la starea inițială imobilele publice renovate greșit și să obțină avizele necesare pentru corecta renovare. De asemenea au cerut Primăriei să atenționeze localnicii care au realizat intervenții ilegale la locuințe să le remedieze.

Panouri și cam atât

După razia inspectorilor de la Sibiu, Primăria Racovița s-a grăbit să monteze panouri informative prin tot satul prin care atrage atenția asupra zonei de patrimoniu. Dar cam atât. Clădirile Căminului Cultural, a școlii și biserica sunt tot la fel cum au fost reparate. Iar primarul Andreea Voicu ne-a informat că locuitorii din sat au fost informați să repare corect imobilele.

Până în anul 2017, toate aceste lucrări de construcții se avizau local, apoi la Consiliul Județean Sibiu. Din anul 2021, avizele de construire nu se mai dau așa ușor pentru Sebeșul de Sus de cei de la CJ. Iar cei care doresc să mai construiască în Sebeșul de Sus, cu forme legale, au mari greutăți în a mai obține avizele necesare. Cei care vor să construiască în sat se gândesc acum să atace în instanță toate deciziile ilegale prin care actualul PUG a fost ținut artificial în viață timp de aproape 30 de ani. Cât privește autoritățile județene în domeniu, spun că vor aplica amenzi Primăriei, dacă nu aduc imobilele publice la criteriile legale de renovare.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Va invit si la Turnu Rosu, in vecini…. Aici se construieste in draci fara autorizatie, iar primaria, prin propria societate branseaza ilegal constructiile la apa si canal. Pentru curent se foloseste alt tertip, primarul ii face cazuri sociale, le da o adeverinta si gata bransamentul. Iar prostii ca noi, facem acte pe terenuri, cerem autorizatii, etc… Am avut inclusiv un medic stomatolog domiciliat jn Sibiu si facut caz social in Turnu Rosu!!!!!

  2. Eu cred ca aceasta situație este generalizată , cel puțin la nivel de comune in ,,Romanica’’. Si primarii corupți care nu numai ca accepta și chiar încurajează pe oameni in aceasta direcție , i și fac doar socoteli matematice electorale( Fam x are 6 membri , îl ajut sa și facă casa fără autorizație = 6 voturi) .Și omul de rand care se bucura ca a fost lăsat , crede ca acel om a făcut minuni pt el și familia lui . Aceasta este situația , iar satele României nu au ratat șansa ,,Politica ‘’ sa devină Monștri Urbanistici . Aceasta este realitatea trista a satului Românesc , cu constructii chiar grotești și fără nici un fel de simt estetic . Sa nu mai vorbim de siguranța . Și corupții care ne conduc se schimba și satele rămân . Dar din păcate schimbarea in rău se face -Pas cu Pas .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri