spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Cultură’n Şură – spectacol ce a adus multă emoţie în sufletele sătenilor din Slimnic şi Arpaşu de Jos

Știri din Județ

Publicitate

În judeţul Sibiu, Cultură’n Şură a marcat spectacolul cu numărul 100 şi a adus multă emoţie în sufletele sătenilor din Slimnic şi Arpaşu de Jos

Cetatea din Slimnic s-a transformat pentru o seară în sală de teatru pentru reprezentaţia ce a marcat 100 de spectacole pe care trupa le-a susţinut, de 10 ani, exclusiv în mediul rural.

„Cerere în căsătorie” de A.P.Cehov, jucată de actorii Florentina Năstase, George Constantinescu şi Valentin Terente în regia lui Victor Olăhuţ a reunit la Slimnic 251 de spectatori. Spectacolul aniversar a fost transmis şi live pe pagina de Facebook Cultură’n Şură.

Actorii au jucat prima dată la Slimnic în 2019. De atunci, sătenii îi aşteaptă cu nerăbdare. Unii, care nu mai ajunseseră până acum să-i vadă pe actori, exclamau în timp ce se îndreptau spre case „nu îmi vine să cred ce am pierdut”. Alţii, care au participat la toate spectacolele, păstrându-şi zîmbetul pe buze au recunoscut că folosesc replici din spectacol în discuţiile cu familia sau prietenii. Cineva se destăinuia chiar că una dintre replici, „poiana boilor e a mea”, plasată la momentul potrivit a transformat o dispută în familie într-un hohot de râs general.

„Au adus hrană pentru suflet. Ne-au invadat cu bucurie şi la propriu şi la figurat. Îi simţim ca făcând parte din familie. Oamenii din mediul rural ştiu să crească animalele, să lucreze pământul şi să se ocupe de gospodărie, dar prea puţin ştiu ce înseamnă un eveniment cultural. Un profesor de română chiar îmi spunea: Felicitări că aţi reuşit să strângeţi atâta lume pe un pământ arid. Vorbele lui m-au impresionat foarte tare pentru că chiar aşa este la ţară, pământ arid în materie de evenimente culturale de foarte bună calitate”, spune Rodica Bona, bibliotecară în Slimnic, cea care a ajutat la organizare şi promovarea spectacolului pe plan local.

Dar şi spectacolul cu numărul 101 s-a bucurat de succes în Arpaşu de Jos. Au fost 76 de spectatori la Sâvulică în Săcel care au savurat fiecare replică a actorilor.

„Este pentru a treia oară când găzduim un spectacol Cultură’n Şură. Oamenii au reacţionat foarte bine. Şi-au dat seama de calitatea actorilor. Chiar şi celor în vârstă le-a plăcut piesa pentru că s-au regăsit în ea, iar copiii au râs cu gura până la urechi. A fost o piesă care a descreţit frunţile, iar oamenii au nevoie de astfel de evenimente pentru că educaţia şi cultura trebuie să stea la baza unei societăţi sănătoase”, afirmă Constantin Văcariu, primarul comunei Arpaşu de Jos.

Fiecare dintre cele două spectacole a fost precedat de câte un atelier dedicat copiilor din comună. În total, 38 de copii au participat la cele două ateliere susţinute de actorii Florentina Năstase şi George Constantinescu. Micuţii au avut parte de jocuri şi exerciţii de actorie care i-au ajutat să descopere dicţia, improvizaţia şi mişcarea scenică, dar şi cu ce fel de conduită să adopte când asistă la un spectacol.

„Cerere în căsătorie” este unul dintre cele mai de succes spectacole Cultură’n Şură. A fost realizat în parteneriat cu Teatrul de Artă Bucureşti şi a obţinut de-a lungul timpului numeroase premii. Din anul 2020 figurează şi Arhiva Naţională de Televiziune a TVR. 1

La începutul acestei luni, în palmaresul celor de la Cultură’n Şură s-a mai adăugat un premiu important. Ei au primit premiul „Open Theatre” oferit de British Council România la Gala Premiilor UNITER.

Spectacolele susţinute în judeţul Sibiu au fost precedate de reprezentaţii susţinute în judeţele Sălaj şi Argeş. La sfârşitul acestei săptămâni şi începutul celei viitoare vor urma alte 3 spectacole susţinute în judeţul Hunedoara, pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.

Mai multe detalii despre reprezentaţii sunt disponibile pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/culturansura, iar informaţii despre acest proiect sunt disponibile aici: https://culturansura.ro/proiecte/rural-teatral/ .

Spectacolele fac parte din proiectul „Rural/Teatral” co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj având parteneri Primăria Slimnic, Primăria Arpaşu, Primăria Buzoeşti, Primăria Baru, Primăria Densuş, Primăria Sălaşu de Sus, Primăria Someş-Odorhei, Primăria Comunei Bănişor, Universitatea din Bucureşti – Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, EduCab România, CentoTrans şi Daisler Print House.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

*************

Cultură’n Şură este o asociaţie culturală non-profit creată la iniţiativa regizorului Victor Olăhuţ al cărei principal obiectiv este promovarea şi dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferenţele culturale dintre comunităţile urbane şi cele rurale. Până în prezent, asociaţia a produs în cadrul acestui demers 5 spectacole de teatru, a vizitat 59 de sate şi comune, a susţinut 94 de reprezentaţii pentru aproximativ 15.000 de săteni la care se adaugă participări în festivaluri, numeroase premii precum şi sute de reprezentaţii ale spectacolelor în teatrele partenere. Asociaţia organizează ateliere de dezvoltare personală, improvizaţie şi conduită pentru copiii din mediul rural, oferindu-le astfel instrumente esenţiale pentru a deveni consumatori de cultură la maturitate.

sursa foto: Facebook Cultură’n Şură 
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor