25.2 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

EDITORIAL: Sibiul cu sau fără spital

Știri din Județ

În ultima săptămână, subiectul care a încins spiritele la Sibiu este cel al noului Spital Județean Sibiu. Proiectul început în anul 2016 și ajuns la faza de licitații de construcție a pierdut posibilitatea de finanțare. Asta pentru că s-a bazat pe fonduri de la Guvern, iar ministrul Săbătății a anunțat criterii de eligibilitate pentru fondul PNRR care exclud de la finanțare spitalul nou din Sibiu.

Dincolo de declarațiile politice, petiții, acuze reciproce a partenerilor de la guvernare PNL și PSD, știrea momentului este că, deocamdată, Sibiul rămâne cu actualul spital județean. Acela de pe vremea împăratului Franz Iosif și cu adausul făcut de Ceaușescu.

Subiectul unui nou spital, cu o singură clădire, este de interes nu doar pentru politicieni, ci mai ales pentru cetățenii din județul Sibiu. Actualele clădiri au suferit numeroase modernizări, dar toate acestea sunt limitate de structura veche a acestora. Unde mai pui și un contract ratat la secția de neurologie, care a blocat mulți ani această secție din cauza unei firme neserioase.

Astăzi am auzit însă și o altă idee: de ce Sibiul nu are un Spital Municipal? Chiar așa, de ce? Faptul că Spitalul Județean este localizat în Sibiu nu exclude posibilitatea unui Spital Municipal. Avem unul de Pediatrie, care ține administrativ de Primărie. Dar nu avem un Spital Municipal pentru publicul larg care să țină tot de Primărie. Se pune întrebarea firească: are capacitatea financiară sau de atragere de fonduri Primăria Sibiu să facă pe scheletul administrativ al Spitalului de Pediatrie un Spital Municipal? Chiar și în locații diferite. Teoretic, da. Practic este un efort uriaș, dar care, în timp poate fi realizat.

Dar ideea proiectului noului Spital Județean Sibiu era de a oferi îngrijiri medicale pentru adulți și copii din județ, deci și din municipiul Sibiu. Numai că viziunea a fost mult prea modernă și prea mare. Un spital de 800 de paturi la nivelul județului Sibiu este uriaș conform standardelor internaționale. Asta din cauza Guvernului și legilor din domeniul finanțării actului medical. La noi, statul decontează paturi, nu pacienți. Nu se încurajează internarea de zi, în defavoarea clasicei internări. Numărul de paturi de 1100 din actualul Spital Județean, deși mare, pare mereu insuficient. O logică greșită. Se știe că internările, mai ales cele prelungite, duc la infecții intra-spitalicești. De mulți ani, în Occident se încurajează internarea de zi, chiar și la multe intervenții chirurgicale.

Dar dincolo de bani în clădiri și dotări, trebuie să aruncăm o privire și la actul medical de la Sibiu și la relația cadru medical – pacient. Din păcate, desele sesizări publice, nu totdeauna concretizate și în reclamații ne arată că încă suferim la capitolul calității actului medical la Sibiu. Nu în toate domeniile. Avem specialiști buni la Sibiu, dar nu peste tot. De aceea mulți încă apelează la spitale din Cluj și București. Este un lucru cunoscut. Avem noroc de o generație nouă de cadre medicale care nu mai acceptă plicurile, ca cea dinainte. Sau nu așa de des. Totuși sistemul cadrelor medicale este încă pervers. Locurile de muncă sunt bine plătite acum și, prin urmare, sunt vânate de interese. Totuși unora nu le ajunge. Asta ține de mentalitate. Dar am constatat o scădere a numărului de plicuri pe cap de angajat din spital în ultimii ani.

Problema „bedside manner” cum definesc americanii relația cadrului medical cu pacientul este încă uriașă la Sibiu. Chiar și managerul spitalului a recunoscut asta. Încă nu există cultura respectului pentru pacient, a comunicării corecte și de pe poziții egale, sau explicarea actului medical pacientului pas cu pas. Acestea sunt la Sibiu încă secvențe de film în majoritatea cazurilor. Poate până se va construi un nou spital la Sibiu ar trebui ca și sistemul medical, personalul, să lucreze mai mult la aceste aspecte.

Da, toți vrem un spital nou, dar și cu medici, asistente, infirmiere și tot personalul empatic la adresa pacientului. Care să vadă în oricare pacient un OM și nu o fișă de consultații.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri