spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cui nu-i plac femeile în politică?

Știri din Județ

Publicitate

Județul Sibiu, mai ales zona municipiului Sibiu, stă bine la capitolul femei de succes în politică. Situația însă nu este atât de roz la nivel național. Nici măcar în restul județului. România încă promovează mentalitatea bărbatului – politician. Dar oare problema este la decidenți sau la alegători?

Dacă citești ziarele online vei observa, cel puțin la Sibiu, un ton agresiv la adresa femeilor politicieni. PNL și FDGR au reprezentanți de top femei din județ. Ambele formațiuni însă își atrag la capitolul femei în politică numeroase comentarii negative. Se observă că unii comentatori sunt montați politic, dar există și o mare plajă de oameni nervoși pe femeile din politică. Mai ales bărbați.

Cea mai înjurată și criticată suburban este Raluca Turcan. Deputata PNL de Sibiu, care conduce și organizația județeană a partidului, se pare că are un alai de comentatori ce îi poartă sâmbetele pe Facebook ori de câte ori apare o știre cu ea. Indiferent că este o știre neutră sau pozitivă. Interesant este că valul acesta de comentarii online, din anonimatul din spatele tastaturii, nu se reflectă și în realitatea din teren. Turcan a fost cap de listă al PNL la alegerile parlamentare și partidul în județul Sibiu a scos un scor foarte bun. Prezent fiind, în acest sfârșit de săptămână, la Rășinari la Festivalul Brânzei și al Țuicii, am văzut turul politicienilor din PNL și PSD pe la tonetele de vânzare. Erau comercianți acolo din toată Mărginimea. Știți de cine întrebau toți? „Unde este doamna Raluca?” Era și ea acolo, dar mai în spate, pentru că mulți oameni o opreau să îi mulțumească sau să povestească problemele lor cu ea. Niciun alt politician prezent acolo nu a fost atât de căutat ca ea. Sau băgat în seamă.

Aceeași poveste este și în cazul Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. La capitolul comentatori online ea stă mult mai bine decât Turcan. Dar are parte și ea de urmăritorii ei critici la orice face. Dintre cetățeni și politicieni locali. Totuși, la orice vizită în teren, Cîmpean este lăudată. Nu de politicienii din propriul partid, ci de cetățeni. Și ea se oprește cu fiecare om și vorbește, ascultă, preia mesaje. Iar în spectrul politic județean, în cadrul PNL, Cîmpean a crescut mult în ultimii ani. Atât de mult că a devenit un factor cheie în orice decizie se mai ia în interiorul partidului. De ce? Pentru că are susținerea primarilor și consilierilor din teritoriu. Aceștia toți vorbesc de ea numai de bine. Politicianul Daniela Cîmpean a știut să îi câștige, treptat, de partea ei prin fapte, nu prin vorbe.

Cazul ultim pe care îl prezint este al primarului Sibiu, Astrid Fodor. Ea a condus primăria de ani buni. Nu de la ultimele mandate, ci și când era viceprimar. Se știe că greul administrației de zi cu zi de pe vremea lui Iohannis tot pe ea a căzut. Iohannis era omul cu relațiile externe, investitori, viziune de ansamblu. Dar coordonarea activității zilnice stătea în Fodor și Virgil Popa. Astrid Fodor este prezentă rar în spațiul public. Și virtual și real. Totuși reușește să fie criticată. Criticile la ea sunt măcar tehnice, referitoare la activitatea Primăriei în oraș. Niciun primar nu va mulțumi toate părțile. Iar la Sibiu, cu toate proiectele și investițiile, cetățenii au devenit mai pretențioși. Chiar fițoși uneori. Mulți uită cum era Sibiul în 1996 sau cum sunt majoritatea municipiilor din țară și astăzi. Totuși, Sibiul este în primele orașe ale României la capitolul dezvoltare. Revenind la Fodor, odată cu anunțul făcut că nu va mai candida la funcția de primar și în 2024 se va retrage din politică, a rezultat într-o scădere a numărului de comentarii la adresa ei online.

Per ansamblu, dincolo de cele trei cazuri prezentate, politica sibiană mai are loc de multe femei capabile. Nu este vorba doar de egalitate de șanse, ci de o reală implicare a lor. Să nu uităm că avem femei de top în politica județului și la PSD, cum este Laura Barac, Maria Greavu, sau la USR, Ruxandra Cibu Deaconu, Diana Mureșan sau Andreea Anghel. Avem deputata PNL pe zona de nord a județului, Christine Thellmann și altele. Dar insuficiente.

Și poate femei cu potențial în politică și administrație ar fi mai multe, dar valul de comentatori online anti-femei le face pe unele să se gândească de două ori. Realitatea din teren și de la cabina de vot este însă total diferită. Sibienii tind tot mai mult să prefere, la vârf, în administrație și politică, femei. Trebuie doar ca acestea să fie susținute și promovate și din interiorul propriilor partide.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…