spot_img
15.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

”Noaptea Cercetătorilor” 2022: Sibienii de toate vârstele, invitați la celebrarea științei

Știri din Județ

Publicitate

Proiectul ”Noaptea Cercetătorilor” a ajuns în 2022 la cea de-a noua ediție. Din nou, la sfârșit de toamnă, știința provoacă și demonstrează că este minunată, că doar prin cercetare și inventivitate omenirea are șanse să evolueze. Evenimentul va avea loc în data de 30 septembrie 2022, în spaţiile Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Prin implicarea a peste 200 de cadre didactice, a personalului Bibliotecii Universităţii ”Lucian Blaga” și a voluntarilor care ne-au fost alături în fiecare an vor fi organizate experimente, expoziţii, demonstraţii cu roboţi, workshop-uri, ateliere de creație, prezentări de oferte educaționale, concursuri și numeroase alte activități destinate vizitatorilor de toate vârstele.

Ediția 2022 este organizată în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre, Complexul Național Muzeal ASTRA și Biblioteca Județeană ASTRA, instituții care au pregătit programe speciale și vor primi vizitatorii în sălile de bibliotecă, în laboratoarele de conservare – restaurare și la Cercul Militar. Evenimentele desfășurate în ultima zi a lunii septembrie sunt incluse pe Agendele evenimentelor culturale finanțate de Consiliul Județean, Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu, Ministerul Educației Naționale, iar edițiile 2018 – 2021 s-au aflat pe agenda de finanțare a Comisiei Europene prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie în cadrul Programului Orizont 2020. ”Noaptea Cercetătorilor” se desfășoară și cu sprijinul Proiectului  „Dezvoltarea de tehnologii noi și emergente în contextul stimulării cercetării de excelență în ULBS- TEHNE” finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Programul 1 – Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare, Subprogram 1.2 -Performanţă instituţională- Proiecte de finanţare a excelenţei în CDI, Contract nr. 28PFE/30.12.202.

”Noaptea Cercetătorilor 2022” este un proiect prin care Sibiul participă la un eveniment european care îşi propune să aducă cercetătorii mai aproape de publicul larg şi să contribuie la o mai bună cunoaştere a rezultatelor şi impactului cercetării asupra comunităţii, a cetăţenilor şi a vieţii de zi cu zi.  Centrul universitar sibian se alătură celor peste 300 de orașe din Europa, la o adevărată sărbătoare a științei. Este un moment de deschidere spre lume a spațiului cercetării, este o ocazie prin care structurile de cercetare relaționează cu lumea exterioară. Prin proiectul propus, comunitatea academică sibiană are oportunitatea de a exprima prin mijloace vizuale și practice interferențele între știință, tehnologie și cultură și modalitatea în care acestea influențează viitorul comunității sibiene. Includerea proiectului în cadrul Agendelor Culturale deschise de instituțiile publice în 2022 a contribuit la creșterea implicării tinerilor în viața culturală a comunității și la promovarea imaginii Sibiului la nivel național și internațional.

Prin metode de cercetare specifice fiecărui domeniu comunitatea academică și studenții voluntari vor  provoca publicul vizitator la o incursiune în lumea literelor, artei, investigațiilor medicale (în sensul științific), la prezentări de tehnologii de ultimă generație, descoperiri și aplicații utile în industrie și agricultură. Sunt pregătite workshop-uri, experimente științifice, demonstrații tehnice, demonstrații cu roboți. Nu lipsesc din program conferințele pe teme culturale și științifice, atelierele de pictură, atelierele de traduceri, studioul de jurnalism deschis tuturor. În fiecare spațiu pus la dispoziția publicului un domeniu științific își va dezvălui tainele, fie că este vorba despre lumea dreptului, a științelor economice, teologiei, artei culinare inovative sau a roboților industriali. Sunt programate expoziții de documente de patrimoniu, expoziții de carte, prezentări ale proiectelor derulate prin Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu în calitate de partener sau în nume propriu.

Așadar, în 30 septembrie , începând cu ora 16, sibienii de toate vârstele sunt invitați la celebrarea științei. Sibiul va trăi din nou emoția mijlocului de toamnă care aduce cu sine deschiderea anului universitar, iar prin sărbătoarea științei, vom arăta din nou că știința este minunată și poate fi descoperită în cele mai originale modalități.

Informații suplimentare:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor

LOAMNEȘ: Investiții masive în școli

Rășinariul are capelă mortuară la standarde