7.9 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Proiectul expozițional „Tezaur Episcopia Tulcii” a ajuns la final

Știri din Județ

Proiectul expozițional „Tezaur – Episcopia Tulcii” realizat în colaborarea dintre Muzeul Național Brukenthal și Episcopia Tulcii a ajuns la final. Acesta a debutat în anul 2016 la Muzeul Național Brukenthal, fiind inițiat de Alexandru Constantin Chituță și a fost expus în 10 muzee din țară și străinătate. În această perioadă, expoziția a fost vernisată, pentru ultima dată la Tulcea, la Muzeul de Istorie și Arheologie.

Expoziția a adus în faţa publicului un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, dar şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord. În acest spaţiu milenar se regăsesc cetăţi getice, romane şi bizantine, unamestec de civilizaţii într-o sinteză unică, în care trăsături culturale occidentale convieţuiesc cu cele balcanice şi orientale. Zona Dobrogei de Nord este locul unde religiile se întâlnesc fără a genera conflicte, dar şi spaţiul unde creştinismul însuşi a împlinit 2000 de ani, fapt marcat în toate mănăstirile dobrogene, dar şi pe altarele primilor martiri creştini din România, la Halmyris şi Niculiţel. Greci, bulgari, lipoveni, ucraineni, aromâni, italieni, români, etc. au creat acel model de respect faţă de sine şi faţă de celălalt, lucru rar întâlnit în Europa începutului de secol XX.

Inițiatorul proiectului și curatorul expoziției, Alexandru Constantin Chituță, actualul manager interimar al Muzeului Național Brukenthal a declarat: „Expoziția Tezaur Episcopia Tulcii a fost cea mai mare expoziție de gen din Europa din ultimii ani.  Realizată în 11 muzee din România și din Germania, expoziția realizată în parteneriat între Muzeul Național Brukenthal și Episcopia Tulcii s-a bucurat de peste 250.000 vizitatori, peste 1500 de cataloage, 15000 pliante, cărți poștale, și alte materiale de publicitare. Piesele din argint și argint aurit au fost restaurate în laboratorul de restaurare al Muzeului Național Brukenthal. Printre obiectele deosebite ce au fost expuse s-au numărat o serie de potire ce datează de la începutul secolului al XIX-lea, o cruce de procesiune impunătoare, icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir, dar și chivote de factură rusească, între care se remarcă cel de la Mănăstirea Celic Dere.Expoziția a demonstrat efortul de elaborare a unui limbaj plastic local prin asimilarea mijloacelor de expresie specifice stilurilor bizantin și slavon. Expoziția „Tezaur – Episcopia Tulcii” a urmărit să repună în circuitul cultural-național o parte din valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile și mănăstirile tulcene și a  propus un moment de reflecție asupra moștenirii spirituale lăsate de înaintașii noștri. Mulțumesc partenerilor și tuturor celor care au lucrat la realizarea acestei expoziții din cele 11 muzee‟.

„După șase ani de pelerinaj, Expoziția Tezaur – Episcopia Tulciis-a întors în sfârșit la Tulcea. Episcopia Tulcii deține un patrimoniu material și imaterial foarte bogat, un patrimoniu pe care am căutat vreme de șase ani să-l prezentăm iubitorilor de frumos din țară și din străinătate”, a spus PS Visarion, Episcopul Tulcii.

 

Expoziția a fost organizată în:

Muzeul Național Brukenthal, 2016

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca, 2016

Muzeul Bistrița, 2017

Muzeul Satului Bănățean Timișoara, 2017

Muzeul Orașului Oradea, 2018

Muzeul Național al Unirii – Museikon, Alba Iulia, 2018

Muzeul Transilvănean Gundelsheim, Germania, 2019

Muzeul Mitropolitan Iași, 2020

Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, 2020

Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, Galați, 2021

Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea, 2022

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri