spot_img
5.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

SOMA Sibiu, despre tipurile de deșeuri pe care trebuie să le punem în fiecare recipient de precolectare

Știri din Județ

Publicitate

Ce deșeuri punem în fiecare recipient de precolectare în parte?

🟡Pubela galbenă este destinată colectării deșeurilor de plastic și metal. În recipientele galbene colectăm pet-uri, doze de aluminiu, cutii de conserve, folie si ambalaje de plastic, cutii de lapte și suc curate.

🔵Pubela albastră este folosită pentru colectarea deșeurilor de hârtie și carton. În recipientele de culoare albastră colectăm : hârtie, cutii de carton rupte în bucăți mici, pahare de hârtie curate, diverse ambalaje de carton curate.

🟢Am ajuns la recipientele de precolectare VERZI în care colectăm deșeuril de STICLĂ. În aceste recipient vom colecta: sticle și ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice (curate și fără conținut).

🟢Pentru locuitorii zonelor de case din jurul Muncipiului Sibiu, recipientele de colectare a deșeurilor de sticlă se află pe domeniul public, în puncte stabilite cu reprezentanții UAT-urilor.

🟤Pubela maro este folosită pentru colectarea deșeurilor biodegradabile. Deșeurile biodegradabile sunt deșeurile organice care pot fi transformate prin descompunere în îngrășământ natural (compost).

🟤În recipientele de culoare maro colectăm: resturi de fructe și legume proaspete sau gătite, orez, paste, fasole și cereale, coji de ouă și coji de nucă, zaț de cafea/resturi de ceai (inclusiv pliculețe), resturi de pâine, cereale și produse de patiserie proaspete, învechite sau mucegăite, păr și blană, rumeguș, bucăți de lemn mărunțit (dar netratat chimic, nevopsit), cenușa de la sobe (dacă se arde doar lemn), frunze, iarbă, crengi și flori, fân și paie (care să încapă în pubela maro).

⚫️Ultimul și cel din urmă recipient este cel NEGRU, unde colectăm deșeurile reziduale.

⚫️ Deșeurile reziduale sunt acele deșeuri care nu se pot recicla sau composta (cu excepția deșeurilor voluminoase, periculoase, electrice, electronice și medicale, care sunt colectate diferit) și care trebuie depuse numai în recipientele de culoare neagră.

⚫️Deșeul rezidual ajunge direct la groapa de gunoi, iar drumul lui este fără întoarcere. El nu se reciclează. Nimic bun, nimic util, nimic sănătos nu poate fi făcut din el.

⚫️ Pentru locuitorii zonelor de blocuri, la platformele publice sunt disponibile igloo-uri galbene (PLASTIC), albastre (HÂRTIE), verzi (STICLĂ) și containere maro (BIODEGRADABIL) și negre (REZIDUAL)..

Să respectăm culorile și să colectăm separat deșeurile pentru un mediu înconjurător mai verde, mai sustenabil!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului