spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EXCLUSIV: A crescut de 4 ori numărul lucrătorilor străini în Sibiu!

Știri din Județ

Publicitate

Sibienii din tot județul au remarcat în ultima vreme că tot mai des văd prin șantiere, la mall, restaurante sau prin fabrici muncitori străini, din afara Uniunii Europene. Lipsa forței de muncă locală și regională a împins tot mai mulți oameni de afaceri să caute oameni în afara Uniunii Europene.

În primele 6 luni din acest an, în județul Sibiu s-au emis 1.644 avize de muncă pentru cetățeni din afara UE. Comparativ cu aceeași perioadă din 2021 când au fost 408, conform Inspectoratului General pentru Imigrări – Sibiu. Activitatea biroului IGI de la Sibiu a fost pusă greu la încercare anul acesta. Pe lângă valul de cereri de avize de muncă non-UE, a fost și valul de refugiați din Ucraina.

La ora actuală, lucrează în județul Sibiu 3.200 de cetățeni din afara Uniunii Europene cu forme legale. Cei fără forme legale nu pot fi cuantificați. IGI Sibiu și restul structurilor din țară au acțiuni dese în ultimul an de verificare a acestor cetățeni fără forme legale. Și sunt tot mai mulți găsiți în toată țara în această situație.

Veniți pentru un trai mai bun al familiei

Majoritatea celor care lucrează în Sibiu sunt veniți din Nepal, Bangladesh, Vietnam, Sri Lanka, India, Moldova. Am discutat zilele acestea cu unii dintre ei. S-au declarat mulțumiți de locul de muncă și de condițiile de cazare. Au venit pentru a strânge bani pentru familiile de acasă. Ne-au mărturisit că au găsit oferte de muncă pe internet și, unii, au aflat de la alți prieteni care au venit anterior la muncă în România.

De cealaltă parte patronii sibieni care aduc muncitori din afara Uniunii Europene se plâng de procesul încă greoi pe partea de acte. Dar mulți apelează la firme de specialitate, inclusiv pentru găsirea forței de muncă din Asia, mai ales. Un patron ne-a declarat că el ar lucra numai cu străini pentru că sunt mult mai harnici și mai productivi în timpul programului de lucru.

Am întrebat pe stradă și câțiva sibieni dacă au remarcat oamenii din Asia care muncesc în Sibiu și cum li se pare. În mare parte, sibienii intervievați s-au declarat nepăsători de apariția a tot mai mulți muncitori străini. Unii însă au exprimat teamă față de cultura acestora cu obiceiuri și alte religii. Iar foarte puțini au spus că nu văd ca un lucru bun, pentru că vor lua locurile de muncă ale românilor.

Cum se explică această creștere?

Specialiștii în piața muncii spun că această creștere spectaculoasă a forței de muncă din afara UE va fi și mai mare. O cauză este decizia guvernului trecut de a mări în 2021 la 50.000 de oameni ce pot lucra în România din afara UE. Apoi actualul guvern a mărit la 100.000 de oameni pe an ce pot veni la muncă. Piața de muncă din România are la ora actuală un deficit de peste 160.000 de oameni, ceea ce crează mari probleme multor firme.

FOTO principal: Grup de lucrători din Sri Lanka sosiți la Gara Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…