spot_img
9 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Lecturi gustoase: beneficiile culinare și sociale ale cărților de bucate

Știri din Județ

Publicitate

Suntem obsedați de noi înșine. Cheltuim timp, bani și energie încercând să ne înțelegem mai bine pe noi înșine: mergem la terapie, citim cărți de autoajutorare, ne citim hărțile astrologice, facem chestionare online. Dar adevarul este ca nu există niciun răspuns, nu există un sine singular pe care sa-l putem cunoaște în întregime: există doar schimbare și proces.

Iată-ne așadar: obsedați de un puzzle de nerezolvat și înfometați. Ne este foame de orice, uneori (în cea mai mare parte a timpului?) chiar suntem hămesiți. Tânjim după conexiuni profunde și relații semnificative, un sentiment de confort, idei care ne inspiră și ne fac creierul să dorească și mai mult odata cu dezvoltarea, o implicare plăcută cu corpurile noastre fara judecată, un râs atât de sincer încât sunetele din gura ne surprind, un sentiment de siguranța. Testele online nu va vor aduce aceste lucruri. Dar cartile de bucate pot.

In primul rand, trebuie sa recunoaștem că cărțile de bucate sunt cărți. Aceasta nu este o afirmație. Un perete plin de cărți de bucate primește un alt tratament decât unul cu romane sau cu o colectie de poezii, deoarece cărțile de bucate, pentru multi, sunt carti practice. Si chiar sunt: ne invata tehnici, ne prezinta ingrediente noi, ne incurajeaza sa ne extindem palatele, abordeaza vechile moduri de a face lucrurile si ne promit noi moduri de a face lucruri care, cu timpul, vor deveni moduri vechi. Acest lucru este foarte practic.

Dar aceste carti de gastronomie Libraria Donaris nu sunt doar manuale. Cartile de bucate contin totul: timp si spatiu si istorie si cultura si politica si vreme si relatii umane si modul in care sunt structurate familiile si modul in care sunt structurate societatile si economie si umor si arta si o oferta nesfarsita de personalitati si voci umane. Cartile de bucate contin toate realitatile, deoarece gatitul contine toate realitatile. Citim si apoi gatim si apoi mancam, moment in care ne-am consumat cu adevarat cartile, vocile si lectiile lor.

Acest lucru este valabil atat pentru cartile de bucate pe care suntem de acord sa le consideram „clasici atemporale”, cat si pentru cartile de bucate scrise de vedete ale muzicii country sau personalitati de televiziune sau pompieri dintr-un mic oras din Texas. Este la fel de adevarat pentru cartile de bucate care sunt meticulos cercetate si retete testate si corectate, precum si pentru cartile de bucate comunitare care ofera masuratori vagi si instructiuni pe jumatate clare. Cartile care ne vorbesc o fac datorita a cine suntem si a ceea ce contin ele, la fel ca si cartile de autoajutorare.

 Suntem miscati de carti care ne leaga de vremuri si locuri si de oameni plecati sau departe. Suntem miscati de cartile care ne amintesc de o parte mica, linistita a noastra. Citim carti vechi de bucate pentru a afla cum erau lucrurile inainte, cum traiau oamenii din trecut si cum relationau intre ei si faceau paine de la zero in fiecare zi. Citim carti de bucate din alte culturi decat a noastra pentru a afla despre ele si pentru a fi transportati intr-o alta lume, fie ca este vorba de Yucatan, Taiwan sau Minnesota.

Citim carti de bucate scrise de pasionati pentru a ne auzi o alta voce in cap, pentru a rade la glumele lor si pentru a ne angaja cu seriozitate in conversatii unilaterale si ne simtim mai putin singuri. Citim carti de bucate pentru restaurante pentru ca am mancat la restaurant si ne-am dori sa ne intoarcem sau stim ca nu vom ajunge niciodata acolo si vrem sa fim oricum acolo. Cartile despre supa te vor face sa te simti mai cald, cartile distractive iti vor da energie, cartile despre copt te vor face sa te simti calm si linistit (sau anxios si agitat, in functie de dispozitia ta). Exista carti de bucate pentru orice.

Uneori cautam ceva de gatit si instructiuni despre cum sa facem acest lucru. Dar, uneori, pur si simplu cautam sa ne simtim conectati: cu noi insine, cu ceilalti, cu istoria, cu cultura, cu corpul nostru prin zgomotul din burta care vine inevitabil dupa citirea unei retete de chifle cu scortisoara sau curry de miel sau mapo tofu. Acesta este motivul pentru care cartile de bucate conteaza: ne ofera o viziune asupra lumii pe care altfel nu am putea-o avea si, facand asta, ne ajuta sa intelegem mai bine, sa ne dam seama cum sa devenim cea mai buna versiune a noastra sau cum sa ne prefacem ca suntem altcineva, pentru o clipa si, in cele din urma, sa ne hranim pe noi insine si pe ceilalti.

Cand citesti o carte, zeci de neurotransmitatori se aprind in creierul tau, stimuland cresterea creierului. Pe masura ce continui sa citesti pe perioade lungi, circuitele si semnalele care sunt declansate in timpul procesului de citire devin mai puternice si mai sofisticate.

Citirea cartilor despre oameni, sentimentele, emotiile si greutatile lor, te poate ajuta sa devii mai empatic. Scufundarea in calatoria personala a unui autor sau plecarea in aventuri cu un personaj care intampina traume te poate ajuta sa te simti mai conectat la experienta umana si, prin urmare, mai conectat la cei din jurul tau.

A lua ceea ce inveti intr-o carte si a-l aplica in viata personala poate ajuta cu adevarat la crearea unor relatii de durata, care sunt esentiale pentru bunastarea noastra generala.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor