9 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Coregrafa Silvia Macrea – ambasador cultural al României în întreaga lume

Știri din Județ

Silvia Macrea, una dintre cele mai cunoscute coregrafe din ţară şi manager al Ansamblului folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului”, este un ambasador cultural al României în întreaga lume.

Peste 48.000 de spectacole, 700 de turnee efectuate în România, întreaga Europă, America de Nord, Asia şi Africa, 300 de premii naţionale şi internaţionale – toate acestea conturează activitatea Ansamblului folcloric profesionist ”Cindrelul – Junii Sibiului”, cea mai veche formaţie de dansuri populare a României şi una dintre cele mai vechi din Europa, după cum ne spune Silvia Macrea. Ea duce mai departe moştenirea lăsată de tatăl său, cel care a înfiinţat ‘Junii Sibiului’ în 1944.

”România m-a învăţat să iubesc jocul popular şi mi-a dăruit cel mai frumos şi mai variat folclor din lume, cu mii de costume tradiţionale, diferite de la o zonă la alta, de la un judeţ la altul şi chiar de la un sat la altul”, afirmă Silvia Macrea.

„Pentru mine, România e pământul unde am învăţat să joc, unde am deprins tradiţiile şi cântecele populare. E pământul unde găsesc frumuseţe desăvârşită în jocul cetelor de juni, în zâmbetul copiilor care deprind primii paşi de dans, în bucuria cu care oamenii îmbracă portul popular. Pentru mine, România înseamnă natura pe care o cântăm în versurile creatorilor populari şi în sunet de nai. Ziua Naţională a României e momentul când celebrăm frumuseţea acestui loc şi faptul că toţi suntem legaţi de o limbă dulce, de o cultură bogată şi de un suflet care bate româneşte. De aceea, bucuria românilor care sunt alături de noi la fiecare 1 Decembrie e inegalabilă. An de an, de Ziua Naţională a României, organizăm la Sibiu un spectacol folcloric extraordinar sub genericul ‘Noi suntem români!’. În acest an, spectacolul va fi transmis în direct de Televiziunea Română în data de 1 Decembrie, începând cu ora 14,30. Artişti din întreaga ţară spun într-un glas ‘La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!’ de la Sibiu, iar România e unită cu Basarabia, căci ‘Junii Sibiului’ şi Orchestra Lăutarii din Chişinău sunt împreună pe aceeaşi scenă, într-un spectacol de zile mari, special conceput pentru toţi cei care simt româneşte”, a declarat pentru AGERPRES coregrafa.

Pentru Silvia Macrea, „acasă” este doar aici, în România. Aici creează în fiecare an spectacole şi festivaluri de anvergură internaţională.

„România m-a învăţat să iubesc jocul popular şi mi-a dăruit cel mai frumos şi mai variat folclor din lume, cu mii de costume tradiţionale, diferite de la o zonă la alta, de la un judeţ la altul şi chiar de la un sat la altul. Statul român susţine activitatea noastră, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ‘Cindrelul-Junii’ Sibiu fiind subordonat şi finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu. Apoi, la invitaţia altor autorităţi, Guvern, ministere, ambasade, ‘Junii Sibiului’ au dus steagul României peste tot în lume”, menţionează Silvia Macrea.

Născută într-o familie care iubeşte tradiţia şi folclorul, Silvia Macrea are o poveste de succes. Ea a reuşit să le insufle şi străinilor dragostea pentru dansul popular, învăţându-i să joace româneşte.

„Sunt o româncă născută într-o familie care iubeşte tradiţia, tatăl meu a înfiinţat ‘Junii Sibiului’ în 1944, mama mea a dansat în acest ansamblu mulţi ani, iar eu am preluat ca o datorie de familie misiunea de a duce mai departe Ansamblul folcloric profesionist ‘Cindrelul-Junii Sibiului’, mai întâi în calitate de coregraf, iar apoi şi de manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ‘Cindrelul-Junii’ Sibiu. În această perioadă, am încercat să menţin brandul ‘Junii Sibiului’, să transform numele în renume şi să duc specificul şi numele României peste tot în lume. De aceea, mă bucur că de ani de zile deja predau dansuri populare româneşti străinilor: specialişti în cultură şi dans din Asia, America şi Europa sunt interesaţi de jocurile noastre. Sunt extrem de încântaţi, iar eu le arăt cât de frumoasă este România mea”, povesteşte Silvia Macrea.

Dinamismul şi diversitatea sunt termeni cheie care definesc repertoriul şi spectacolele Ansamblului.

” ‘Junii Sibiului’ valorifică dansuri şi cântece populare, obiceiuri şi costume populare din toate zonele etnografice ale României. Sub semnătura inconfundabilă a Silviei Macrea, conceptul artistic reuşeşte să ofere adevărate incursiuni în bogăţia culturii tradiţionale şi, simultan, să se adapteze la cerinţele secolului XXI prin utilizarea proiecţiilor video şi a mijloacelor tehnice moderne”, a declarat purtătorul de cuvânt al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Cindrelul – Junii” Sibiu, Maria Barna.

Potrivit acesteia, valoarea incontestabilă a repertoriului, conceptul unic al fiecărui spectacol şi virtuozitatea artiştilor definesc astăzi Ansamblul ”Cindrelul – Junii Sibiului” şi îl recomandă ca un adevărat ambasador al culturii române şi al României.

Drept recunoaştere a acestui statut, ”Junii Sibiului” au fost invitaţi să performeze în festivaluri recunoscute la nivel mondial, la târguri internaţionale de turism, la expoziţii mondiale – Hanovra 2000, Milano 2015, Dubai 2020, în emisiuni ale posturilor de televiziune din ţară şi din străinătate, la evenimente ce ne-au marcat istoria recentă, precum Preluarea simbolică a cheii pentru Sibiu – Capitală Culturală Europeană – în Patras, Grecia, 2006, Summitul NATO – Bucureşti, 2008, Finala UEFA Europa League – Bucureşti, 2012, Summitul informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană – Sibiu, 2019.

Valoarea Ansamblului a fost recunoscută în plan internaţional şi naţional, prin numărul mare de distincţii decernate, cea mai importantă fiind Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – ”Arta spectacolului”, conferit de către preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, preşedintele României a conferit Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – ”Promovarea culturii”, Silviei Macrea, ”în semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba promovării valorilor româneşti, atât în ţară, cât şi peste hotare, precum şi pentru meritele avute la descoperirea şi preţuirea civilizaţiei tradiţionale”.

„Dincolo de cele peste 300 de premii obţinute, ‘Junii Sibiului’ au fost mesageri ai folclorului românesc la evenimente de anvergură internaţională, din domeniul sportului şi politicii, evoluând în 2008 în faţa demnitarilor prezenţi la Summitul NATO de la Bucureşti: preşedintele american George Bush cu soţia, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, premierul britanic Gordon Brown, cancelarul german Angela Merkel, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintele Turciei, Abdullah Gül, premierul Italiei, Romano Prodi. În 2012, la Dineul Oficial organizat de UEFA au fost aplaudaţi de Michel Platini, Gheorghe Hagi, Anghel Iordănescu şi Miodrag Belodedici, iar în 2019, de şefi de stat sau de guvern prezenţi la Summitul UE de la Sibiu. ‘Junii Sibiului’ au fost, de asemenea, desemnaţi să participe la Ceremonia de rămas bun, organizată pentru Sanctitatea Sa Papa Francisc la Aeroportul Internaţional din Sibiu în 2 iunie 2019, mai arată sursa citată.

În martie, Ansamblul profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” s-a dovedit un ambasador cultural de succes pentru România la Expo 2020 Dubai.

Pe 1 Decembrie, la Sibiu, „Junii” şi coregrafa Silvia Macrea susţin spectacolul „Noi suntem români!”. De Ziua Naţională, la invitaţia Silviei Macrea, vor intona Imnul ”Deşteaptă-te, române!” la Sibiu şi vor spune, prin cântecele lor, ”La mulţi ani, România!” vedete ale scenei muzicii populare româneşti precum Nicolae Furdui Iancu, Irina Loghin, Gheorghe Turda, Aneta Stan, Mioara Velicu, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu şi Mariana Anghel.

Sursa foto: Facebook
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Brădeni: Un nou scandal între PSD și PNL