spot_img
12.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Procesul de aderare la Schengen a scos la lumină o Uniune Europeană bolnavă

Știri din Județ

Publicitate

Am spus mereu că Uniunea Europeană a pornit ca o idee bună, dar a fost coruptă. Nu este vorba de mici acte de corupție pe care le mai vedem la noi, ci de marea corupție, la nivel corporatist și politic. Iar însăși existența unui spațiu Schengen în cadrul Uniunii Europene, ca și un spațiu al monedei Euro sunt doar câteva elemente care arată adevărata față bolnavă a Uniunii Europene. Interese corporatise de miliarde de euro a unor entități din anumite țări dictează politica acelor țări versus altele din cadrul Uniunii Europene.

Dubla măsură apare adesea în modul de abordare a politicilor Uniunii Europene în anumite țări membre sau candidate. După interese. Agitația spațiului politic românesc de astăzi legată de neintrarea, din nou, a României în zona de schimb comercial și trafic liber al Uniunii Europene, numită Schengen, este tardivă și fără efect. Veto-ul Austriei și al Olandei ne-a lăsat, din nou, în afara și în interiorul Uniunii. Suntem noi de vină? Nu! De vină sunt interesele austriece și olandeze în detrimentul celor românești în cazul de față.

Acum se vorbește de un boicot al firmelor austriece din România. Unele dintre aceste firme, de fapt corporații, sunt cele care au sprijinit politicienii austrieci să dea veto astăzi. Dar ce efect poate să aibă un boicot? În primul rând este greu de realizat la nivel de nație. În al doilea rând sunt sute de companii și investiții austriece în România, din care multe foarte mari. Cumva corporațiile austriece fie ele bancare, petroliere, din industria lemnului sau altele au știut să ungă sistemul politic românesc pentru a prelua active mari românești pe nimic. Aaaa, vorbim de corupție? Care corupție, că doar austriecii nu sunt corupți?! Oricine știe că actul de corupție are două părți: corupătorul și coruptul. Deci despre ce vorbim?

Venind cu analiza la Sibiu, unde trăim, ce a făcut consulul onorific al Austriei la Sibiu, Andreas Huber pentru a sprijini aderarea României la Schengen? Nimic! De fapt, omul de afaceri, prieten al președintelui Iohannis a fost uns cu o funcție de paradă, dar care nu reprezintă nimic. Pardon, reprezintă interesele companiilor austriece la Sibiu. Dacă ar fi onest și român adevărat, mâîine Adreas Huber ar anunța public că renunță la funcția onorifică primită de la Ministerul Afacerilor Externe din Austria.

Președintele Iohannis, sibian de-al nostru, a sprijinit ani buni investițiile austriece în Sibiu și nu numai. Acum anunță că este șocat, că… că… că…. La fel fac și șefii PNL și PSD de la nivel național. La nivel local, parlamentarii noștri au făcut multe declarații despre Schengen, dar nimic concret în acest sens. Singurul implicat vizibil, dar fără efect, a fost europarlamentarul Nicu Ștefănuță. Pentru că aceste negocieri merg peste partide. S-a văzut la ședința de la Viena din 7 decembrie a Partidului Popularilor Europeni, unde liberalii sunt membri, dar au luat-o în barbă de la proprii colegi de formațiune europeană din Austria.

Ca să sumarizez toată nebunia cu Schengen: nu am intrat, poate data viitoare. Acesta nu este primul nostru eșec legat de Schengen. Austria și Olanda s-au opus anterior. De data asta olandezii au fost mai șmecheri și au spus că nu vor pe bulgari, dar românii erau la pachet. Cine i-a făcut la pachet? Tot ei! Iar pe croați i-au tratat separat. Unii conspiraționiști spun că Uniunea Europeană încă este împărțită între catolicism și ortodoxism. Eu cred că este de fapt despre interese corporatiste occidentale. Adică despre bani.

Poate cea mai bună concluzie este a unui amic, mai puțin dus la școală și mai slobod la gură despre tot scandalul Schengen: România și Bulgaria sunt ca două femei ușoare la care marile puteri din vestul Europei vin periodic, după nevoi, dar după multe partide, uită să mai plătească. Am încercat să scriu cât mai frumos cuvintele sale. Așa și este, stăm de ani buni să facă ce vor cu noi și resursele noastre, dar apoi uită să plătească. Vorba amicului: mai bine le luam banii înainte!

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda