spot_img
10.1 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Ce nu s-a văzut la primul meci pe stadionul din Sibiu: umilirea unei persoane cu dizabilități

Știri din Județ

Publicitate

Sibiul se mândrește de ani buni cu respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități. Avem parcări speciale, treceri de pietoni, acces în clădiri (nu chiar în toate). Noul stadion de fotbal al orașului Sibiu, inaugurat oficial aseară cu primul meci al echipei FC Hermannstadt a fost un prilej de bucurie pentru fani. Nu pentru toți. Unul dintre cei mai înfocați suporteri ai clubului, care a mers la meciuri în toată țara să vadă echipa, a fost refuzat la intrarea pe stadion: era în scaun cu rotile.

Drama a fost povestită de mama tânărului, care îl însoțește. Deși a făcut demersuri din 23 noiembrie pentru acest meci, a luat bilete și a contactat clubul să se asigure că totul este în ordine, la stadion nu au primit nici loc de parcare în subteran, nici acces la meci. Femeia a făcut public pe Facebook tot istoricul conversației cu reprezentanții clubului FC Hermannstadt care au tratat-o fugar și adesea fără răspuns.

Datorită încăpățânării mamei tânărului de a i se respecta drepturile, cu greu am primit acces pe stadion, într-un final. Dar umilința tratamentului a rămas.

Culmea ironiei, legea permite accesul persoanelor cu dizabilități și majoritatea stadioanelor din țară permit accesul gratuit acestora. Nu și la Sibiu se pare. Mai mult, locurile de parcare pentru persoane cu dizabilități frumos amenajate în subsolul clădirii stăteau toate aseară goale.

Au anunțat că este gratuit, dar limitat

Clubul FC Hermannstadt a trimis în 7 decembrie un comunicat de presă în care a anunțat că persoanele cu dizabilități vor avea acces gratuit la meci cu un însoțitor în baza unor documente trimise anterior pe email. Culmea este că în cazul prezentat mama tânărului a trimis actele din 23 noiembrie, dar și după apariția comunicatului. Și i s-a spus că poate intra la meci liniștită alături de tânărul fan al clubului în scaun cu rotile.

În ce privește locurile limitate pentru persoane cu dizabilități, clubul FC Hermannstadt se află într-o regretabilă eroare. Acestea se referă la cele pentru persoane în cărucior, dar există și alte persoane cu dizabilități, care nu necesită locuri în zona respectivă și trebuie să beneficieze de bilete gratuite, conform legii. De altfel, se pare că reprezentanții clubului de fotbal au carențe în a înțelege legislația în domeniu, conform relatărilor mamei tânărului.

Sperăm ca pe viitor FC Hermannstadt și Primăria Sibiu să fie mai deschise la prezența persoanelor cu dizabilități la meciurile de fotbal din Sibiu și să înțeleagă sensul total al legii românești și internaționale privitor la aceste persoane: nu trebuie să fii în scaun cu rotile pentru a avea o dizabilitate gravă.

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. O cunosc pe doamna și pot confirma că împreună cu băiatul au fost prezenți la fiecare meci al echipei, prin toată țara, dar mai ales când echipa a început să joace la Mediaș. De asemenea pot confirma că la alte stadioane nu a întâmpinat asemenea probleme. Mai ales la stadionul din Mediaș. Regretabil ceea ce s-ar întâmplat și sper ca responsabilii să rezolve pe viitor, să nu mai fie probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda