6.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Problema drogurilor nu se rezolvă prin conferințe

Știri din Județ

Săptămâna trecută s-a făcut mare conferință de către autoritățile din Sibiu pe tema drogurilor. Polițiști, experți, consumatori, părinți și psihologi și-au dat cu părerea despre subiect. Esența mesajului a fost că în județul Sibiu consumul de droguri a explodat. Reacțiile post-conferință, mai ales în online, au fost de auto-laudă a autorităților și de minimalizare a problemei sau de găsire de vinovați fără vină din partea postacilor.

Cert este, conform datelor oficiale, care știm că niciodată nu reflectă realitatea, consumul de droguri, mai ales la tineri este aproape omniprezent la Sibiu. Ce-i drept, mai ales substanțe ușoare, gen etnobotanice sau marijuana. Mai rar cocaină. Așa spune Poliția. Tot ei spun că se vând și se consumă droguri cam peste tot de la concerte, cluburi, petreceri private până la colțul străzii.

Ceea ce autoritățile au urmărit prin această conferință nu îmi este clar. Pe principiul, hai să tragem un semnal de alarmă prin mega-conferință… poate au reușit. Dar ce nu reușesc, cu toate programele prin școli și prin asociații, este de a scădea consumul de droguri. Și viitorul sună sumbru pentru tinerii sibieni. Accesul la droguri ușoare vândute în stații de autobuz, la petreceri sau online a devenit atât de facil, încât și copiii de 12-14 ani le încearcă.

Postacii s-au grăbit să atace părinții copiilor și tinerilor consumatori. Dar ce vină au ei? „Nu i-au crescut bine!”, „Niște copii de bani gata!” sunt doar câteva din remarcile internauților. Mulți, la rândul lor părinți, care habar nu au dacă odraslele lor au fumat o țigară cu marijuana sau o prăjitură condimentată cu niscai grame de iarbă. Este facil să arunci vina pe părinți, pe consumatori. Dar societatea ce a păzit? Dar autoritățile ce au făcut? Dar școala ce proiecte a implementat?

Se pare că toate proiectele educaționale și toată agitația din structurile MAI de a combate traficul de droguri a fost cam de prisos. Atâta timp cât consumul a explodat în ultimii ani și tendința este de creștere rezultă un fiasco al sistemului. Ne-am uitat, ani la rând, la filme din Occident și am spus că la noi nu se va întâmpla niciodată. Apoi am comentat de București și marile orașe că doar acolo se consumă. Iată că drogurile sunt peste tot și în Sibiu.

Un oraș puternic economic, cu majoritatea persoanelor cu un nivel de trai crescut, peste medie, duce, inerent, o spun statisticile, și la consumul de droguri. Nu este singurul factor. Sunt mult mai mulți. Din păcate, alte țări, care de mulți ani au această problemă, au înțeles că este nevoie de o altă abordare. Multe au legalizat drogurile ușoare. Altele nu condamnă consumatorii, ci doar traficanții. Există multiple politici publice implementate pentru a spijini dependenții și familiile acestora.

Ce avem noi? Câteva razii ale Poliției. Câteva proiecte sterile în școli. Și câteva campanii depășite în spațiul public. În rest, totul este pus sub preș. Că doar la Sibiu nu se consumă droguri! Aiurea! O simplă raită prin cluburile orașului ne arată altă lume. Uneori și o plimbare în pauza mare pe lângă marile colegii din oraș ne face să mirosim în aer pe lângă grupurile de elevi niscai tutun amestecat cu ceva iarbă. Iar la spital ajung tot felul de cazuri.

Traficanții de droguri au găsit și la Sibiu o piață de desfacere. Mai întâi cu etnobotanice. Apoi cu oferte gratuite de început. Mai cu o țigară de marijuana. Mai cu ceva pungulițe cu câteva grame bonus. Acum a apărut și praful alb, cocaina. Plus ceva ecstasy și alte cristale care te duc în altă lume. Autoritățile dau din umeri. Doar au făcut o mega-conferință!

Nu pot să dau eu sfaturi Poliției. Dar, poate, dacă împreună cu alte autorități ar face razii dese doar să verifice buletinele în cluburile Sibiului ar rezolva o parte din problemă. Nu trebuie să caute droguri, doar vârsta celor prezenți. De ce nu putem aplica și noi legislația existentă privind consumul de alcool și accesul în cluburi a minorilor? Păi oricine a mers în vreun club sibian a văzut că jumătate din cei prezenți au sub 18 ani. Dacă eram în SUA, la o razie, clubul pierdea licența de a vinde alcool. Ceea ce îl ducea la faliment și închidere. La noi se trece cu vederea. Și știm prea bine că unde se servește alcool și sunt minori în preajmă, apare adesea și consumul de droguri.

Soluții ar fi multe, pe legislația actuală. Doar că este nevoie de un braț de fier al legii, adică în Poliție. Ori la Sibiu, Poliția Județeană scârțâie din toate încheieturile.

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Autorul articolului habar nu are despre ceea ce a scris. Se numeste lipsa de profesionalism, sa scrii asa ceva. Normal ca parintii au principalul rol in educarea copiilor. Intrebi ce a facut societatea, pai din cine e formata societatea, nu tot din parintii si bunicii unor copii? Autorul nu cunoaste gravitatea tipurilor de droguri, nu cunoaste limitele pedepselor, care din pacate nu sunt raportate la gravitate. Astfel de conferinte, auenirea sa atraga atentia adupra unor probleme, despre care parintii disperati dupa fuga de a face bani, isi lasa copiii in grija altora, sa-i educe altii ca ei sunt ocupati sa faca bani. Concluzia: un articol facut de persoane lipsite de profesionalism care scriu despre subiecte pe care nu le stapanesc, din aceeasi disperare de a face bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri