spot_img
9 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Societatea Apa Târnavei Mari contestă afirmațiile USR privind contaminarea apei (C.P.)

Știri din Județ

Publicitate

Ca urmare a unor informații vehiculate în spațiul virtual, referitoare la calitatea apei furnizate, Operatorul Regional S.C. Apa Târnavei Mari S.A. se vede obligat sa facă urmatoarele precizări:

Calitatea apei potabile furnizate în rețeaua publică este monitorizată conform programelor de monitorizare operaționale de către S.C. Apa Târnavei Mari S.A. și în paralel, conform programelor de monitorizare de audit de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu, respectiv, Institutul Național de Sănătate Publică. Programele de monitorizare sunt întocmite conform legislației în vigoare, Ordonanţa Guvernului nr. 7 (înlocuiește Legea 458(r)/2002), privind calitatea apei destinate consumului uman, din 18.01.2023, a Hotărârii nr. 974 din 15 iunie 2004 pentru aprobarea Normelor de supraveghere, inspecţie sanitară şi monitorizare a calităţii apei potabile şi a Procedurii de autorizare sanitară a producţiei şi distribuţiei apei potabile.

De asemenea, respectarea cerințelor legale este supravegheată de către Inspecția Sanitară de Stat.

Asigurarea calității rezultatelor obținute în urma analizei parametrilor monitorizați și calitatea prelevării probelor este garantată prin faptul că Laboratorul Central al Operatorului are implementat sistemul de management al calităţii după standardul european SR EN ISO/CEI 17025:2018 „Cerinţe generale pentru competenţa laboratoarelor de încercări şi etalonări” şi este înregistrat la Ministerul Sănătăţii în Registul laboratoarelor pentru monitorizarea calităţii apei potabile din 25.01.2016. Ultima prelungire a înregistrării, în urma auditului, a fost obținută în 03.02.2022 și este valabilă până în februarie 2024. Laboratorul este dotat cu echipamente, instalații și aparatură de laborator performante şi asigură  calitatea rezultatelor încercărilor efectuate, prin: control intern– folosirea de materiale de referință certificate (MRC), diagrame de control, probe duplicat şi control extern – participarea la scheme de evaluare a performanţei internaționale. Laboratorul utilizează metode de încercare standardizate ISO. Prelevarea  probelor de apă  şi determinările de laborator respectă recomandările standardelor naționale și internaționale, fapt ce demonstrează că laboratorul functionează într-un sistem de management şi are competenţa tehnică, cu rezultate valide din punct de vedere tehnic.

În concluzie, prin monitorizările efectuate asupra calității apei potabile asigurăm și garantăm livrarea în rețeaua publică a unei ape sanogene și curate, conform prevederilor legislației în vigoare.

Orice neconformitate a valorilor parametrilor, sau specificaţiilor prevăzute de lege, va fi analizată de către Operatorul Regional, iar dacă reprezintă un risc pentru sănătatea populaţiei se vor lua măsuri de remediere necesare pentru restabilirea calităţii apei în scopul protejării sănătăţii. În asemenea situații, clienții sunt informați cu promptitudine, referitor la neconformități și rezolvarea acestora.

Menționăm că în ultimii 5 ani nu am avut nicio neconformitate la parametrii microbiologici sau la alți parametrii fizico-chimici care pot afecta sănătatea consumatorilor.

Operatorul Regional este răspunzător exclusiv de calitatea apei potabile din rețeaua publică, de la Stația de Tratare până la punctul de branșare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor