12.4 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Coaliţia Protecţia Animalelor face un nou apel la autorităţi pentru deţinerea responsabilă a câinilor (C.P.)

Știri din Județ

Coaliția Protecția Animalelor formată din mai multe ONG-uri din țară și specialiști a transmis următorul comunicat de presă:

Încă un incident în care au fost implicaţi câini cu stăpân şi nicio campanie de responsabilizare în 20 de ani

Doi câini cu stăpân din rase cu potenţial agresiv au atacat ieri o femeie şi un câine în aceeaşi zonă în care s-a petrecut tragedia de luna trecută în care o altă femeie şi-a pierdut viaţa. Organizaţiile pentru protecţia animalelor revin cu solicitarea urgentă de a implementa soluţiile universal valabile pentru gestionarea populaţiei de câini cu şi fără stăpân, care includ campanii masive de deţinere responsabilă şi sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân. Deşi în toate accidentele din 2013 până azi aparent am avut de-a face cu câini cu stăpân, singurele măsuri luate au fost luate exclusiv împotriva câinilor fără stăpân.

Nicio campanie oficială de responsabilizare a deţinătorilor de câini nu a fost făcută în ciuda solicitărilor, ci din contra, iniţiativele organizaţiilor au fost blocate de multe ori la nivel local şi naţional. Deşi aceştia sunt sursa câinilor de pe străzi şi a celor mai multe dintre accidente, raportul pe anul trecut dintr-un judeţ arătând că 90% din vaccinările antirabic au fost administrate în urma muşcăturilor de câini cu stăpân, care arată totodată că erau nevaccinaţi la rândul lor. Totodată, raportul oficial arată că doar 15% dintre câinii înregistraţi în RECS sunt sterilizaţi conform legii, majoritatea câinilor din România nefiind însă luaţi în evidenţă în acest registru.

Majoritatea deţinătorilor de câini din România au lacune privind bunăstarea animală şi deţinerea responsabilă, sau deţin informaţii contradictorii legii, iar astfel de iniţiative educative şi care promovează legi aflate deja în vigoare ar fi benefice atât pentru animale cât şi pentru proprietari, incluzând în primul rând reducerea riscului accidentelor.

Mai mult decât atât, multe fapte de cruzime sau neglijenţă se întâmplă cu intenţie, iar cei care le provoacă nu ştiu de existenţa unor legi pentru protecţia animalelor. Tragediile pot fi evitate şi calitatea vieţii oamenilor şi animalelor crescută. Avem nu numai datoria, dar toate soluţiile şi resursele la îndemână.

Gestionarea câinilor cu şi fără stăpân trebuie făcută responsabil de către autorităţi şi proprietari în primul rând, iar problema raselor cu potenţial agresiv trebuie să înceapă să fie abordată. Pericolul este real şi este valabil pentru toţi. Însă precedentele din România ne arată că nu suntem deloc în siguranţă, nici noi, nici animalele, şi că este momentul să intervenim urgent: se întâmplă tot mai multe atacuri ale câinilor dresaţi să devină agresivi cu oameni sau animale, în timp ce autorităţile au înapoiat nu mai puţin de 65 de câini dresaţi pentru lupte şi nesterilizaţi proprietarilor, într-un caz care încalcă toate legile din protecţia animalelor.

Câinii cu potenţial agresiv devin agresivi doar dacă sunt crescuţi iresponsabil, ei fiind la origine la fel de blânzi ca orice alt câine, dar având capacităţi fizice mult mai mari. Ei nu-şi doresc să se lupte, dar se simt responsabili să o facă dacă sunt învăţaţi. Toate aceste rase se folosesc în terapia asistată de animale în toată lumea şi dau rezultate uimitoare, au nevoie doar să ajungă în familia potrivită.

Violenţa şi cruzimea extreme recidivează în societate, iar accidentele cauzate de deţinerea iresponsabilă se întâmplă zilnic. Este un cerc vicios cu impact profund în societate.

Solicităm intervenţia cu celeritate a ANSVSA, MAI, Prim Ministrului şi Preşedintelui:

– Implementarea şi susţinerea publică urgentă a campaniilor cu mesaje de interes naţionalprivind deţinerea responsabilă: microcipare, sterilizare, interzicerea accesului neînsoţit pe domeniul public, bunăstare animală, pe toate canalele online şi offline;

– Modificarea urgentă a OUG 155 pentru subvenţionarea sterilizării şi microcipării gratuite, pentru a opri înmulţirea necontrolată şi a putea depune eforturi pentru deţinere responsabilă şi oprirea cruzimii împotriva animalelor şi a comerţului ilegal; avem dovada a 20 de ani şi 750 milioane de euro că metoda eutanasierii nu funcţionează şi nu lasă fonduri pentru a gestiona şi câinii cu stăpân;

– Aplicarea permanentă a amenzilor pentru nerespectarea legilor de deţinere responsabilă, prin facilitarea controalelor permanente şi a sancţiunilor de către toate structurile MAI şi ANSVSA.

Ataşăm documente justificative care atestă că gestionarea câinilor cu şi fără stăpân se tratează împreună, prin strategii şi soluţii simple dovedite eficiente, responsabilizarea proprietarilor fiind o parte crucială în rezolvarea problemelor asociate cu câinii.

Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor TOTO&PUFI

Asociaţia CASA LUI PATROCLE

Asociaţia Kola Kariola

ANIMALS INTERNATIONAL

Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor ARCA LUI NOROCEL

Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor A DOUA ŞANSĂ

Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor ŞI EI AU DREPTUL LA VIAŢĂ

Asociaţia Red Panda

Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor 3 FRAŢI PĂTAŢI

Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor PAS ÎN DOI

Asociaţia YOUTH FOR NEAMŢ

Asociaţia BE HUMAN

Asociaţia CARE4ALL

Asociaţia SFANTUL MUCENIC TRIFON OCROTITORUL ANIMALELOR

Asociaţia SAVE OUR PAWS

Asociaţia CASA LIZUCĂI LUMEA NECUVÂNTĂTOARELOR

Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor ROX

Asociaţia Pentru Protecţia Animalelor Kola Kariola

Asociaţia PHOENIX

Asociaţia NAS RECE, INIMĂ CALDĂ

Asociaţia PROANIMA

Asociaţia F.R.E.E.

Asociaţia NUCA Animal Welfare

Asociaţia NOMAD VET

Asociaţia Prietenii lui Azor

Asociatia Free and Give

Asociatia pentru Combaterea Abuzurilor

Asociaţia Sache Vet

Asociaţia Haplut si Prietenii

Asociatia Cutu Cutu

Asociatia Agent Green

Asociatia Help Labus

Asociatia Free Life Satu Mare

Asociatia Sufletel Targoviste

Asociatia Save The Dogs and Other Animals

Asociatia Green Cats

Asociatia Help Labus

Asociatia Free Life Satu Mare

Asociatia Animal Society

Fundatia Adapostul Speranta

Asociatia Animal Life Sibiu

Asociatia Sache

Asociatia Arca lui Noe

Asociatia A Doua Sansa Valcea

Asociatia Sprijin pentru Animale

Asociatia Multicare

Asociatia Negrilica

Asociatia Happy Tails

Asociatia Saved by the Vet Solca

Asociatia Save&Smile Mureş

Asociatia Luptând Salvam O Viata

Asociatia Chance-C.A.R.E.S.

Specialişti etologie:

Psihoterapeut, Lector Univ. Dr. Victor Chitic

Prof. Univ. Dr. Alina Simona Rusu, etolog şi psiholog, titular al disciplinelor: Psihologie aplicată în antrozoologie, Animalele în societate şi educaţia bazată pe compasiune, Terapie şi activităţi asistate de animale, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca; membru-expert al International Center of Anthrozoology.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri