Două publicații din presa centrală au relatat zilele trecute, sub titluri pompoase, faptul că la Centrul de primiri urgențe Prichindelul din Sibiu copii și tinerii sunt abuzați de jandarmi. Aceștia ar fi chemați de educatori să aplice corecții disciplinare beneficiarilor de acolo.
SIBIU INDEPENDENT a dorit să lămurească aceste acuzații. Am cerut puncte de vedere ale Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, în subordinea căreia se află Complexul de servicii Prichindelul, dar și Jandarmeriei. Am stat de vorbă și cu beneficiari ai centrului. Concluzia generală: informațiile prezentate sunt false, probabil o răzbunare a unui fost beneficiar al centrului.
Jandarmii au venit de două ori într-un an
Singura parte de adevăr din povestea relatată cu titlu de senzațional în presa centrală este că jandarmii au fost la Centrul Prichindelul. Dar nu de nenumărate ori cum se scrie în articole, nici să aplice corecții. Aceștia au fost chemați de două ori, prin apel la 112, de educatori din centru pentru a media situații conflictuale cu unii beneficiari. Complexul de servicii Prichindelul are mai multe unități de asistență socială. Cea luată în vizor, în acest caz, este centrul de primiri urgențe. Aici sunt aduși copii și tineri temporar aflați în diferite situații de risc. Adesea acești beneficiari sunt implicați anterior în acte pedepsite de lege sau fug de la domiciliu. Până la soluționarea cazurilor lor, social și legal, sunt ținuți în Centrul de primiri urgențe.
„Din verificările efectuate a reieșit faptul că din luna august 2022 și până în prezent, au fost două intervenții în cadrul complexului, una în data de 9 septembrie 2022 și cealaltă în data de 19 ianuarie 2023, în ambele cazuri jandarmii au fost direcționați în urma apelului la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 efectuat de reprezentanții complexului.
În baza informațiilor obținute în legătură cu intervențiile mai sus menționate a rezultat faptul că în nicio situație nu s-a folosit forța și nu au existat agresiuni, iar activitatea jandarmilor a constat numai în aplanarea conflictelor dintre tineri și au fost purtate discuții cu aceștia, în prezența personalului complexului, fiind sfătuiți să evite situațiile conflictuale și să adopte un comportament civilizat, precum și un limbaj decent” ne-au declarat reprezentații Jadarmeriei Sibiu.
Protecția Copilului confirmă prezența ca mediator a jandarmilor
Declarațiile Jandarmeriei sunt confirmate și de conducerea Direcției pentru Protecția Copilului Sibiu. „Reprezentanţii Jandarmeriei Sibiu au purtat discuţii cu copiii aflaţi cu măsură de protecţie în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgenţă, în prezenţa educatorului, in vederea aplanării conflictului existent între aceştia, cât şi remedierea comportamentului şi limbajului agresiv care predomina.” Totuși, pentru a nu lăsa nicio urmă de îndoială, Protecția Copilului a declanșat o anchetă internă multi-disciplinară pentru a lămuri situația.
Conform surselor Sibiu Independent, numărul 112 este apelat adesea de la Centrul Prichindelul din Sibiu pentru cazuri de fugă din centru a unor tineri beneficiari. Poliția Sibiu, alături de Jandarmerie acționează adesea pentru identificarea tinerilor și ducerea lor înapoi în centru. Aceștia nu sunt închiși în centru, ei având libertate de mișcare și socializare. Măsura temporară a cazării lor în centru este cerută de lege până la clarificarea situației lor sociale și legale.
Beneficiarii spun că sunt răzbunări
Toți beneficiarii contactați de SIBIU INDEPENDENT au declarat că nu au fost violențe în centru. Dar ei susțin că ajung acolo, uneori, tineri și copii, foarte recalcitranți, cu un comportament violent. Întrebați dacă au fost abuzuri din partea personalului sau a jandarmilor, beneficiarii cu care am discutat au declarat că nici vorbă. Dar ei suspectează că subiectul de presă a pornit de la un beneficiar violent, certat și cu legea, care a dorit astfel să se răzbune. La momentul încheierii anchetei interne a Protecției Copilului Sibiu vom reveni cu amănunte.