4.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Unitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Sibiu luată la puricat

Știri din Județ

Conducerea Spitalului Județean Sibiu a oferit presei un raport privind activitatea Unității de primiri urgențe (UPU) în perioada octombrie 2021 – iunie 2022. Săptămâna aceasta Spitalul a lansat concurs pentru postul de șef al UPU, post ocupat doar prin numire în ultimii ani. Concursul va avea loc în luna februarie 2023. Managerul spitalului, dr. Daniel Chelcea a anunțat că lucrările de modernizare pe interior ale secției UPU vor fi finalizate în jurul datei de 1 august. Dar vor continua lucrările în spațiile din jurul secției, inclusiv prin amenajarea parcării și accesului auto. Directorul medical al spitalului, dr. Călin Cipăian a salutat finalizarea lucrărilor pentru că, după perioada de șantier, în sfârșit UPU va funcționa într-un singur loc, ceea ce va reduce timpii de intervenție.

Daniel Chelcea a anunțat că urmează să fie aplicate mai multe măsuri pentru eficientizarea activițății UPU, dar și pentru o mai bună comunicare a cadrelor medicale cu pacienții. Pe acest capitol al comunicării, Chelcea a insistat că va fi un program mai amplu în care vor fi incluse toate cadrele medicale din spital.

Atât Chelcea, cât și Cipăian au insistat că este nevoie de un spital nou, modern, la Sibiu. Cipăian a comentat, în contextul scandalului actual privind lipsa finanțării pentru Noul Spital județean Sibiu, că orașul Sibiu este printre puținele orașe reședință din țară fără un Spital Municipal.

Chelcea a precizat că UPU este adesea copleșită de cazuri, chiar și 250-280 pe zi, multe din acestea fiind de fapt de competența unui Centru de Permanență și nu fac normal obiectul unei secții de Urgențe de spital.

VIDEO:

Redăm mai jos comunicatul oficial de presă al conducerii Spitalului Județean Sibiu în urma evaluării secției UPU:

Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Sibiu este cea mai „fierbine” zonă din spitalul județean, prin prisma faptului că deservește pacienții întregului județ și de multe ori și din județe limitrofe.  Totodată,  acest serviciu are un grad foarte ridicat de vizibilitate și mediatizare, fiind permanent în atenția opiniei publice.

Pornind de la aceste elemente dorim să transmitem o imagine cât mai clară cu privire la activitatea UPU în contextul ultimelor luni și, în acest sens, prezentăm câtva date precum și  unele vulnerabilități cu care ne confruntăm:

  • În intervalul octombrie 2021 – iunie 2022 în cadrul UPU au fost investigați aproape 50.000 de pacienți (49.435), cu o medie de circa 5500 de pacienți pe lună. Așadar, gradul de adresabilitate este unul foarte ridicat;
  • În perioada menționată, am traversat două valuri de Covid 19 pe care le-am gestionat eficient fără să mai apară problemele consemnate la primele valuri; acest lucru a implicat însă multiple reorganizări ale spațiilor și circuitelor, fapt care nu poate rămâne fără urmări în derularea activității;
  • În toată această perioadă clădirea UPU s-a aflat într-un complex proces de extindere și renovare (încă în derulare) context în care activitatea s-a desfășurat și continuă să se desfășoare în trei locații diferite;
  • mai multe pavilioane și secții ale SCJU Sibiu se află de asemenea, în proces de reabilitare/renovare;

 Având în vedere acestă conjunctură complexă, în care trebuie organizată și gestionată activitatea din UPU, au apărut o serie de limite care au afectat activitatea acesteia și au creat o serie de disfuncționalități pe care am încercat, și încercăm permanent, să le administram cât mai bine.

  • In context pandemic, adresabilitatea în serviciul urgență a fost constant ridicată și chiar peste medie;
  • Restricțiile impuse de protocoalele Covid au restrand spatiile care au preluat pacientii, secțiile nemaiputând prelua atât de mulți bolnavi;
  • timpii de așteptare, care sunt determinați/stabiliți în funcție de gravitatea afecțiunii, au crescut;
  • serviciul de urgență se confruntă cu multe situații medicale care nu reprezintă urgențe majore, dar care trebuie preluate; pentru acestea însă timpii de așteptare sunt însă mult mai mari, fapt care, bineînțeles creează disconfort pacienților. Pentru astfel de cazuri există soluția prezentării la centrele de permanență care pot gestiona situațiile care nu sunt urgențe majore.

Astfel de probleme nu sunt specifice doar urgenței de la Sibiu, ele apar în servicii din întreaga țară  precum și în străinătate. Toate aceste aspecte sunt permanent analizate pentru a găsi cele mai bune soluții.  Pentru eficientizare activității și corectarea disfuncționalităților vom lua următoarele măsuri:

  • scoaterea la concurs a postului de medic – șef UPU, una din cerințe fiind existența unui proiect de management realist, cu obiective clare, adaptate specificului și condițiilor existente; detalii vor fi publicate pe site-ul spitalului;
  • reanalizarea și revizuirea tuturor procedurilor de lucru din Unitatea de Primiri Urgențe și reinstruirea personalului cu privire la acestea, cu termen 1 septembrie 2022;
  • instituirea purtării obligatorii a echipamentelor de către angajați pe cod de culori.  

                  Dorim să construim un parteneriat solid între spitalul  județean, cetățenii județului și mass -media care să creeze premisele combaterii apariției unor astfel de probleme. Vă asigurăm că vom comunica toate informațiile care fac obiectul interesului public, pe baza relației corecte pe care am promovat-o mereu și ne bazăm pe corectitudinea și onestitatea dvs.

Subliniem totodată că actualul spital, care este unul multi-pavilionar, cu clădiri vechi, unele din secolul XIX, deși a beneficiat de investiții semnificative, nu este o soluție pe termen lung. Astfel, pentru dezvoltarea serviciilor medicale din Sibiu este vitală construirea unui spital nou, aceasta fiind dorința întregii comunități sibiene. De aceea, vom face tot ceea ce putem pentru a susține pe mai departe demersul Consiliului Județean Sibiu privind construirea unui spital nou. Este un proiect esențial, în care s-au făcut pași importanți și care trebuie să continue prin identificarea unor soluții de finanțare. Este vital să  investim în servicii de sănătate de calitate iar un spital nou va rezolva marile probleme cu care ne confruntăm în prezent și suntem convinși că printr-un efort cumulat al tuturor factorilor implicați se va găsi o soluție pentru construirea noului spital.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri