10.4 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dorin Cioabă cere Bisericii Ortodoxe Române să își ceară scuze pentru folosirea sute de ani a robilor romi

Știri din Județ

Dorin Cioabă, președinte al Uniunii Internaționale a Romilor (IRU) a cerut astăzi Bisericii Ortodoxe Române să își ceară scuze pentru folosirea robilor romi la construirea de mănăstiri și biserici, timp de sute de ani. Cioabă a declarat că este susținut în acest demers de liderii romilor din multe țări europene, membrii IRU, unii dintre aceștia fiind prezenți la Sibiu zilele acestea.


Dorin Cioabă a declarat că nu cer despăgubiri, ci doar o recunoaștere a faptelor istorice și scuze din partea Bisericii, așa cum a făcut și Papa în timpul vizitei sale în România. „Noi credem că este o reparație morală această recunoaștere”. Cioabă a dat termen limită înalților Bisericii Ortodoxe Române să facă acest gest de recunoaștere până la Paște. Dacă nu vor cere scuze, Cioabă a spus că vor acționa Biserica în instanță și vor merge până la CEDO. Alături de Cioabă, astăzi, au stat lideri naționali ai romilor din Italia, Bulgaria, Bosnia și alți lideri din Europa și România.

VIDEO: Conferința de presă susținută de Dorin Cioabă

Patriarhia reacționează cu povești istorice

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a transmis un comunicat de presă lung în care face o istorie amplă a atrocităților istorice din lume. Bănescu spune că „Principala caracteristică a instituţiei robiei în Ţările Române se referă la lipsa de personalitate juridică a individului aflat în această categorie socială”. El mai spune că „Vânzarea sau răscumpărarea robilor, ori pedepsele fizice aplicate robilor romi constituiau norma juridică a vremii, deoarece robii români suportau aceleași pedepse ca romii, nefiind nicio discriminare în privința aceasta.” Dar în mesajul oficial al Patriarhiei nu sunte incluse și scuzele cerute de Dorin Cioabă, ci doar o relatare istorică.

Cioabă a amintit că romii robi au cărat piatră, în lanțuri, au făcut diferite lucrări la majoritatea bisericilor și mănăstirilor ortodoxe din Țările Române din anii 1350 – 1859.

Proiect de un milion de euro boicotat de Biserica Ortodoxă

În septembrie 2021, SIBIU INDEPENDENT relata în premieră despre un proiect de cercetare privind istoria robiei romilor în Țările Române. Acest proiect de cercetare de un milion de euro câştigat de Centrul de Cercetare Ecumenică de la Sibiu (www.ecum.ro), coordonator fiind profesorul doctor Stefan Tobler, evanghelic lutheran a fost sistematic boicotat de reprezentanții Bisericii Ortodoxe. Sfântul Sinod a decis să nu acorde binecuvântarea pentru realizarea proiectului de cercetare și interventie, considerând “are un caracter vădit tendențios în raport cu BOR”. 

Dorin Cioabă a amintit de acest proiect, între timp finalizat, dar care nu a putut scoate adevărul istoric, fiind blocat în cercetarea arhivelor de Biserica Ortodoxă.

Primul muzeul internațional al romilor va fi la Sibiu

Tot astăzi, pe strada Ogorului din Sibiu, Dorin Cioabă alături de lideri europeni ai romilor au pus, simbolic, piatra de temelie pentru primul muzeu al romilor din lume. Cioabă a spus că așa cum evreii, și ei asupriți, au acum muzee și manuale despre istoria lor, așa dorește să fie și pentru romi. Muzeul va fi construit pe o suprafață de 3000 de metri pătrați cu mai multe etaje și va conține toată istoria și tradițiile romilor. Tot aici vor fi aduși tineri romi pentru a învăța tradițiile rome. Un pastor rom a binecuvântat momentul.

VIDEO: Liderii romi pun piatra de temelie a viitorului muzeu al romilor

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș