spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Sibiul, pe acte, nu are clădiri cu risc seismic mare

Știri din Județ

Publicitate

În contextul panicii create în rândul populației de cutremurele din ultima perioadă din zona Gorj, care se resimt uneori și la Sibiu, am încercat să vedem care este situația în orașul Sibiu privind clădirile cu risc seismic. Primăria Sibiu ne-a comunicat că nu există nicio clădire cu risc seismic mare în oraș. Iar în clasa 2 de risc seismic au fost identificate 14 clădiri, toate în zona centrală, din care 10 au fost deja consolidate. Una dintre ele este și Casa Căsătoriilor din Piața Mică nr 22.


Pentru ca un imobil să apară în lista clădirilor cu risc seismic, acesta trebuie expertizat. Primăria Sibiu are o listă (vezi mai jos) doar de 14 clădiri încadrate în clasa de risc seismic 2 (mediu spre mic).  

„În municipiul Sibiu au fost verificate, expertizate și încadrate în clasa corespunzătoare de risc seismic un număr de 14 imobile. La 10 dintre acestea s-au efectuat deja lucrări de consolidare, iar la un altul sunt în curs astfel de lucrări în prezent. Pentru consolidarea unuia dintre imobile se parcurg de către proprietari demersurile pentru alcătuirea documentațiilor în vederea reabilitării și consolidării. În cazul altor două imobile s-a constatat că nu sunt necesare lucrări de consolidare.” se arată în răspunsul primit de SIBIU INDEPENDENT de la Primăria Sibiu.

Clădirile din lista Primăriei sunt majoritatea deținute de primărie sau alte instituții, cum este biserica. Iar expertiza seismică s-a realizat pentru că aceste clădiri necesitau renovări. Ori procesul de autorizare al lucrărilor de renovare implica și evaluarea de risc seismic.

Realitatea se va vedea la cutremur

Totuși rămân multe clădiri private în municipiul Sibiu care nu sunt expertizate, dar cu ochiul liber se vede o stare de degradare a structurii, care, printr-o expertiză, poate arăta nevoia de consolidare. Guvernul României a introdus reguli noi, mai dure, pentru proprietarii de clădiri cu risc seismic. Așa că mulți proprietari de clădiri nu fac expertiza, pentru a nu fi trecute la Primărie pe această „listă a cutremurelor”, cum mai este denumită.

De curând, SIBIU INDEPENDENT a prezentat un astfel de caz. Un grup de clădiri de pe strada Andrei Șaguna la care acoperișul este parțial distrus și clădirile prezintă urme vizibile de uzură. Nu sunt însă expertizate. Și nu este singurul caz. Pe strada Mitropoliei este o situație similară, singura intervenție făcută este de a proteja pietonii de pe trotuar de ani de zile cu un tunel de lemn. La fel și pe colțul străzii Andrei Șaguna cu Bulverdul Victoriei. Iar exemplele pot continua, nu doar în zona centrală, ci și în Orașul de Jos sau cartiere mărginașe. Dar până la un cutremur puternic resimțit și la Sibiu, toate aceste clădiri nu sunt pe lista celor cu risc seismic.

LISTA oficială a Primăriei Sibiu privind clădirile expertizate în clasa de risc seismic 2 (mediu spre mic):

ADRESATIPUL DE IMOBILOBSERVAŢII
P- ţa Huet nr. 3Turn de apărare al scărilor (Butoiul de aur)S-au executat lucrări de consolidare
P- ţa Huet nr. 5Biserica Evanghelică „Sfânta Maria”S-au executat lucrări de consolidare
P-ţa Mare nr. 2Parohia Romano-Catolică casă particularăS-au executat lucrări de consolidare
Pasajul scărilorZidul de apărare cu arce pe latura vestică a bisericii evangheliceS-au executat lucrări de consolidare
Strada Vopsitorilor nr. 13S + PÎn curs de alcătuire documentații pentru reabilitare și consolidare
P-ţa Aurarilor nr. 6S + PS-au executat lucrări de consolidare
P-ţa Mică nr. 22S+P+ES-au executat lucrări de consolidare
P- ţa Huet nr. 6S+P+2E + MS-au executat lucrări de consolidare
Str. Avram Iancu nr. 11Casă ce înglobează resturi de fortificaţiiNu necesită lucrări de consolidare
P-ţa Mică nr. 24Casă ce înglobează turn de apărareS-au executat lucrări de consolidare
P-ţa Mică nr. 25S+P+ES-au executat lucrări de consolidare
P-ţa Mică nr. 21Casa Artelor, Edificiu CulturalSe execute în prezent lucrări de consolidare
Str. Azilului nr 1Biserica AziluluiS-au executat lucrări de consolidare
Str. T. Popovici nr.9S+P+ENu necesită lucrări de consolidare

FOTO principal: Piața Mică nr 22 este o clădire a Primăriei Sibiu cu risc seismic, renovată complet și consolidată. Aici este și Casa Căsătoriilor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor