8.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Donație de carte în Republica Moldova din partea Muzeului Național Brukenthal și Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu

Știri din Județ

Grație Bibliotecii Județene ASTRA și Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și Consulatul României la Bălți, Biblioteca Națională a Moldovei în Chișinău, Biblioteca din Glodeni și Biblioteca „Ion Druță” din orașul Dondușeni și-au îmbogățit colecția cu peste 1500 de exemplare. Scopul donației este de a dota instituțiile cu cărți, dar și de a promova dragostea pentru lectură în limba română.

Reprezentanții instituțiilor sibiene, dl. Alexandru Constantin Chituță și dl. Răzvan Pop spun că donația de carte vine să promoveze cultura și să încurajeze lectura în limba română.

Prezent la Chișinău și în Republica Moldova, Alexandru Constantin Chituță a declarat: „Am venit în Republica Moldova cu o donație de carte care acoperă o întreagă paletă. De la copii la adulți, de la ghiduri, albume de artă, albume și povești pentru copii la carte de specialitate. Nu facem decât să dăm o mână de ajutor fraților noștri de aici. Ne-am bucurat să vedem instituții culturale cu copii implicați și personal dedicat. E un prim contact pe care Muzeul Național Brukenthal îl are la Chișinău.”

„Intenția noastră este să refacem fondul de carte în limba română. Am aflat astăzi că, de pildă la Biblioteca din Dondușeni, din nordul Republicii Moldova, procentajul de carte în limba română este de 60%. Este un procentaj mai bun decât în alte localități dar, din nefericire, cele în grafie latină sunt mult mai reduse. Cred că avem undeva în jur de 10 mii de exemplare din cele 60 de mii pe care le totalizează instituția. Intenția noastră este să dublăm acest fond de carte și vrem să venim cu o carte contemporană, o carte nouă, care să fie mult mai atractivă și pentru exponenții noii generații”, a spus Narcis Afrăsinei, director-adjunct, Institutul Cultural Român ,,Mihai Eminescu” din Chișinău.

Doamna director Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale a Moldovei din Chișinău a declarat: „Este o mare bucurie și onoare pentru noi ca două instituții culturale din România să vină la Chișinău. Am văzut cărțile donate de Muzeul Național Brukenthal. Sunt foarte valoroase pentru Biblioteca Națională a Moldovei din Chișinău și pentru cei care ne trec pragul. Sunt cărți care vor ajuta cititorii, persoanele interesate și specialiștii, studenți, masteranzi și doctoranzi. Sperăm că acordul încheiat cu Muzeul Național Brukenthal va continua și în viitor”.

Tot grație Guvernului României, biblioteca din Dondușeni a fost reparată și dotată cu mobilier și tehnică nouă.

„În anul 2022 am beneficiat de un proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova „Ion Druță – Membru de Onoare al Academiei Române – File și Frunze de Dor”. S-a realizat reparația fațadei, a coloanelor, a copertinei, schimbarea geamurilor la etajul al doilea. Totodată, am beneficiat de mobilier și echipament tehnic”, a spus Oxana Caramîș, directoarea bibliotecii publice „Ion Druță” din Dondușeni.

„M-am bucurat să văd acest proiect finalizat, să văd măsuțele și scaunele achiziționate, mobilierul de birouri, toate investițiile care s-au făcut, modernizarea clădirii, schimbarea de geamuri-termopan și așa mai departe. Iată că anul trecut, DRRM-ul a aprobat acest proiect și biblioteca arată altfel”, a adăugat Nicolae Ivășchescu, secretar general al DRRM.

Atât copii, cât și bibliotecarii au rămas încântați de darul primit.

„Donația de carte pe care am primit-o astăzi de la Sibiu este foarte importantă pentru biblioteca orășenească din Dondușeni fiindcă ducem lipsă de cărți în limba română”, a menționat Svetlana Dolghieru, specialist principal în domeniul biblioteci, patrimoniu și muzee Dondușeni.

„Această donație este foarte importantă, deoarece anume din carte aflăm cele mai importante lucruri. Această donație va permite copiilor să citească cărți în limba română și să afle lucruri cât mai interesante”, a adăugat Zinaida Corcimari, învățătoare la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din Dondușeni.

„Îmi place să citesc, să aflu mai multe informații despre oameni, despre plante și altele”, a conchis eleva.

Evenimentele culturale organizate la Chișinău de Muzeul Național Brukenthal vor continua în data de 23 martie la Muzeul Național de Artă din Chișinău cu deschiderea expoziției Artiști români pe mapamond, curator Alexandru Constantin Chituță și prin donația a 21 de lucrări de artă din partea colecționarului George Șerban și donația de carte din partea Muzeului Național Brukenthal.

Vineri, 24 martie, la Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău va avea loc vernisajul expoziției Suzana Fântânariu  – Ambalaj pentru suflet și o donație de carte.

În cadrul celor două instituții se vor semna contractele de parteneriat Axele culturale Brukenthal.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș